ADVIES

Gecoro

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 28 januari 2016

 

Aanwezig:

Gunther HerrijgersVoorzitter

Els VandenberghOndervoorzitter

Patrick MommaertsSecretaris

Gard VermeulenLid gecoro

Chris GoidtsLid gecoro

Marita TomballeLid gecoro

Kristien DepraetereLid gecoro

Cedric RosierLid gecoro

Cindy ScholLid gecoro

Gisèle VerboomenLid gecoro

Maria Van CampenhoutLid gecoro

Niel Van LaerLid gecoro

Jean TroisfontaineLid gecoro

Viviane Everaert-RoekensLid gecoro

Marc MorrisSchepen van ruimtelijke ordening

Joris FonteynVertegenwoordiger politieke fracties

 

Verontschuldigd:

 

Afwezig:

Rob ParisisLid gecoro

Jelena VanopdenboschLid gecoro

Eddy FlamingLid gecoro

Dirk MichielsLid gecoro

Wouter FockVertegenwoordiger politieke fracties

Roos De BackerVertegenwoordiger politieke fracties

Roger De MuylderVertegenwoordiger politieke fracties

Herman GinisVertegenwoordiger politieke fracties

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 28 januari 2016

 

GOEDKEURING ONTWERPVERSLAG 3/11/2015

 

Toelichting

Op de vergadering van 3 november 2015 werden volgende punten besproken:

         plenaire vergadering ruimtelijk uitvoeringsplan Ginis

         plenaire vergadering ruimtelijk uitvoeringsplan sportpark Verona

         verordening parkeren

         mobiliteitsplan

         varia:

º         Verkavelingsaanvraag van Paul Warmenbol voor een perceel in 3061 Leefdaal, Kerstraat, sectie D nr 125m.

º         Stedenbouwkundige aanvraag van Florent Houbaer namens Waterpas Projects nv voor het bouwen van 17 appartementen in 3061 Leefdaal, hoek Dorpstraat/Mezenstraat, sectie B nrs 237e2, 237k2, 237c2, 237b2 en 237v.

 

 

Advies

Het verslag wordt zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 28 januari 2016

 

VERKAVELING NUBRIX - NIJVELSEBAAN

 

Toelichting

Historiek

         Aanvraag van 29 oktober 2008 voor het verkavelen van een perceel in 18 loten voor halfopen bebouwing en 1 lot voor open bebouwing langsheen de Nijvelsebaan en Veeweide, ingetrokken naar aanleiding van de negatieve adviezen van het Agentschap Wegen en Verkeer van 19 december 2008 en van het Agentschap voor Natuur en Bos van 23 december 2008.

         Aanvraag van 15 april 2009 voor het verkavelen van een perceel in 20 loten voor halfopen bebouwing langsheen de Nijvelsebaan en Veeweide ingetrokken naar aanleiding van de negatieve adviezen van het Agentschap Wegen en Verkeer van 30 juni 2009 en van het Agentschap voor Natuur en Bos van 18 juni 2009.

         Aanvraag van 14 december 2009 voor het verkavelen van een perceel in 6 loten voor halfopen bebouwing langsheen de Veeweide. Voor deze aanvraag werd een weigering afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 25 mei 2010.

         Verkavelingsvergunning van 18 oktober 2010 voor het verkavelen van een deel van de percelen in 4 bouwloten voor het oprichten van open eengezinswoningen langsheen de Veeweide.

         Op 9 september 2013 werd een stilzwijgende weigering afgeleverd door het college voor het verkavelingsvoorstel met de realisatie van een ventweg langsheen de Nijvelsebaan. Deze weigering werd bevestigd door de deputatie van Vlaams-Brabant.

         Aanvraag van 27 mei 2014 voor het verkavelen van de percelen in 3060 Korbeek-Dijle, Nijvelsebaan, sectie B nr 193l en 193y. Volgens het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer moet er een ventweg worden aangelegd parallel met de Nijvelsebaan. De gemeenteraad heeft in zitting van 17 december 2013 n.a.v. de vorige aanvraag met een ventweg volgend standpunt ingenomen:

"De gemeenteraad is van mening dat deze ventweg op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid geen meerwaarde biedt aan de ontwikkeling van deze zone. De Nijvelsebaan is ter hoogte van het project heel overzichtelijk en voldoende veilig om een rechtstreekse ontsluiting te realiseren. Door de aanleg van een parallelweg worden de lasten van de bewoners van de eerste fase langsheen de Veeweide (verkavelingsvergunning 18 oktober 2010) verhoogd. Door het sterk afhellend karakter van het terrein zal voor de aanleg van de ventweg een sterke ophoging nodig zijn. Deze ophoging kan voor heel wat wateroverlast zorgen voor de omliggende percelen. Door de aanleg van deze ventweg wordt ook het natuurgebied kleiner."

Op 12 november 2014 heeft het college een vergunning afgeleverd zonder aanleg van een ventweg.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op 16 december 2014 beroep aangetekend tegen deze beslissing. De Deputatie heeft op 12 februari 2015 dit beroep ingewilligd.

 

Nieuwe aanvraag

Op 16 december 2015 heeft Geert D'Union namens Nubrix een nieuwe aanvraag ingediend voor het verkavelen van het perceel in 9 kavels gelegen in 3060 Korbeek-Dijle, Nijvelsebaan, sectie B nr 193l en 193y.

         Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk plan van aanleg of gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Het blijft de bevoegdheid van de overheid de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede aanleg van de plaats, gebaseerd op de voorschriften van het van kracht zijnde gewestplan.

         De aanvraag is volgens het gewestplan Leuven voor de eerste 50 m vanaf de rooilijn van de Nijvelsebaan gelegen in woongebied met landelijk karakter. Het achterliggende gedeelte is gelegen in natuurgebied. Het gedeelte van het perceel gelegen in natuurgebied wordt uit de verkaveling gesloten.

         De aanvraag is gelegen langs de gewestweg N253 nabij de kern van Korbeek-Dijle. De N253 maakt de verbinding tussen Leuven en Overijse. Het dorpscentrum ligt op ongeveer 400m van het te verkavelen perceel. Op ongeveer 1,5 km ligt het centrum van Oud-Heverlee. De omgeving wordt gekenmerkt door de zuidelijk gelegen zeer waardevolle Dijlevallei en het noordelijk hoger gelegen kouterlandschap van het plateau van Duisburg dat langsheen de Nijvelsebaan sporadisch bebouwd is. De Nijvelsebaan loopt van oost naar west op de noordelijke valleirand van de Dijle tussen de aangrenzende gemeente Huldenberg en Leuven. Richting Leuven is er een vrij dense bebouwing die aansluit bij bebouwing van Leuven en de Ormendaal. Richting Huldenberg zijn het nog resterende open woonuitbreidingsgebied Veeweide en het centrum van Korbeek-Dijle beeldbepalend. Op het kruispunt van de Nijvelsebaan en de Veeweide, die diep in de Dijlevallei dringt, staat een zeer goed bewaard gebleven mariakapelletje. Langsheen de Veeweide werd eerder een verkavelingsvergunning verleend voor 4 loten en zijn reeds een aantal woningen in aanbouw. Op de hoek van de Veeweidestraat en de Nijvelsebaan is een bushokje. De woningen zijn toegankelijk via een parallelweg, die na realisatie zal worden overgedragen aan de gemeente. Er wordt tevens een voetpad en fietspad voorzien. Hiermee komt de aanvrager tegemoet aan het advies van het Agentschap voor Wegen en Verkeer van 23 juli 2015.

         Het project omvat het verkavelen van het restperceel in 9 loten voor open bebouwing, een restperceel op het kruispunt van de Nijvelsebaan en de Veeweide in het kader van de herinrichting van de Nijvelsebaan en het achterliggende natuurgebied dat in zijn geheel bewaard blijft en uitgesloten wordt.

 

 

Bespreking

De secretaris schetst kort de historiek van het dossier en hoe het huidige voorstel tot stand is gekomen.

Deze uiteenzetting wordt aangevuld en verduidelijkt door Marc Morris die van de veronderstelling uitgaat dat het ontwerp in overleg met het agentschap Wegen en Verkeer is opgemaakt. Het voet- en fietspad zal zeer waarschijnlijk geïntegreerd worden in het definitieve ontwerp van de Nijvelsebaan. Het ontwerp voorziet ook een nieuwe rooilijn ter hoogte van de verkaveling.

De timing voor en de definitieve plannen van de herinrichting van de Nijvelsebaan blijven nog steeds de grote onbekenden.

Het feit dat de gemeenteraad (en het college) is teruggefloten door de deputatie van Vlaams-Brabant die de vergunning voor een verkaveling zonder ventweg in beroep heeft geweigerd (veiligheid gebruikers en bewoners in gevaar gebracht) is van cruciaal belang bij de verdere behandeling van het huidige dossier. De gemeenteraad zal in haar beslissing over de zaak der wegen zeker moeten rekening houden met dit feit.

Gard Vermeulen en Niel Van Laer merken op dat de aansluiting van de ventweg op de Nijvelsebaan vanuit richting Leuven bijzonder scherp is. De vergadering is het eens dat de aansluitingen van deze ventweg op de Nijvelsebaan best aangepast worden om het in- en uitrijden te vergemakkelijken.

Chris Goidts en Marita Tomballe merken op dat de ligging van de nieuwe rooilijn ervoor zorgt dat, indien men het principe van de 50-meter zone vanaf de rooilijn toepast, het achterliggende natuur gebied evenredig wordt verminderd. Niet enkel de reductie van het natuurgebied maar ook de toepassing van dit principe wordt in vraag gesteld. Er werd door verschillende aanwezigen opgemerkt dat dit principe reeds geruime tijd algemeen aanvaard en toegepast wordt.

Gard merkt nog op dat men de aanvraag moet beoordelen rekening houdende met de huidige toestand en de gegevens die nu beschikbaar zijn.

 

Advies

Gunstig op voorwaarde:

         de in- en uitrit van de ventweg verkeerstechnisch aan te passen om de gebruikersvriendelijkheid te verhogen

         .op vraag van de vertegenwoordiging van de milieusector/raad gevraagd wordt om zeker te controleren dat deze verschuiving van de woonzone naar natuurgebied (ten gevolge van de weg) conform de geldende reglementering is toegepast.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 28 januari 2016

 

SA ELK ZIJN HUIS - GEMEENTEPLEIN BERTEM

 

Toelichting

Historiek

Op 27 oktober 2015 heeft de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar een vergunning afgeleverd aan de gemeente Bertem voor de aanleg van riolering en wegenis voor een perceel gelegen in 3060 Bertem ( 't Blok) sectie C nrs. 190h, 194a3, 194d2, 194d4, 194f4,194g4, 194k2, 194l4, 194m4, 194p4, 194s3, 194s4, 194v3, 194z, 194z3, 195b, 195d, 197d, 199k.

 

Aanvraag

Op 1 december 2015 heeft Elk Zijn Huis een aanvraag ingediend voor het bouwen van 36 sociale woningen en appartementen in 3060 Bertem, sectie C nrs 190h, 195f, 195g, 195h en 195e.

         De aanvraag is volgens het gewestplan Leuven gelegen in woongebied.

         De aanvraag is tevens gelegen in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) "Centrum", goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 9 juli 2009.

De voorschriften van dit RUP zijn van toepassing op de aanvraag.

         De aanvraag situeert zich tussen de Tervuursesteenweg en het gemeenteplein rond de nieuwe wegenis goedgekeurd op 27 oktober 2015. Het projectgebied is vrij heuvelachtig. Rond het gemeenteplein situeren zich eengezins- en meergezinswoningen al dan niet met een complementaire handelsfunctie. 

         De aanvraag omvat het bouwen van 36 sociale woningen en appartementen. Volgens de voorschriften van het RUP is het project gelegen in een zone voor gesloten en halfopen bebouwing. Er zijn 5 blokken (zie inplantingsplan)

º         blok A: 5 huurappartementen gelijkvloers - 5 huurappartementen 1ste verdiep

º         blok B: 4 huurwoningen

º         blok C: 6 huurwoningen

º         blok D: 6 huurappartementen gelijkvloers - 6 huurappartementen 1ste verdiep

º         blok E: 4 koopwoningen (vlabinvest)

De bebouwing volgt de voorgeschreven inplanting en het voorgeschreven bouwvolume.

Er wordt 1 parking voorzien per woonentiteit. Voor blok A zijn parkeerplaatsen voorzien. Voor blok D wordt een ondergrondse garage voorzien. De woningen van blokken B,C en E hebben een inpandige garage. De bouwlijn ligt op 6 m dus er kan nog een auto voor de woning gestald worden.

De gevels worden opgetrokken in rode baksteen, de daken gedicht met rode tegelpannen. In de achteruitbouwzone worden de strikt noodzakelijke verhardingen voorzien voor de toegang tot de woningen en garages.

 

 

Bespreking

Marc Morris schetst de historiek en de stand van zaken van het dossier.

Het project is een uitvoering van het RUP Centrum dat werd goedgekeurd door de deputatie van Vlaams-Brabant op 9 juli 2009.

Het dossier wegenis is aanbesteed en gegund. Er is GEEN doorgaand verkeer naar de Tervuursesteenweg mogelijk. De VMSW heeft de subsidies voor het uitvoeren van deze wegenwerken toegewezen.

De bouwpercelen waren oorspronkelijk eigendom van de gemeente maar zijn overgedragen aan Elk Zijn Huis. De definitieve bestemming van het resterende perceel, op het kruispunt met het dorpsplein en de nieuwe weg, dat nog eigendom is van de gemeente is nog onduidelijk. Het percelen aan de noordzijde van de nieuwe weg zijn privé-eigendom. De overeenkomsten met de betrokken eigenaars die financieel bijdragen aan de infrastructuur zijn, op één na , reeds rond.

Het project omvat 32 sociale huurwoningen of appartementen en 4 koopwoningen. Deze laatste vallen onder Vlabinvest waardoor de voorwaarden voor het aankopen van deze woningen soepeler zijn dan voor het aankopen van sociale woningen. Alle woningen en appartementen hebben garages, ondergrondse en/of bovengrondse parkeerplaatsen.

Door de realisatie van dit project wordt ongeveer de helft van het sociale objectief inzake betaalbaar wonen van de gemeente Bertem gerealiseerd.

Chris Goidts vraagt ook een parkeerplaats voor autodelen in het project op te nemen. Het dorpsplein lijkt daarvoor eerder aangewezen door zijn centralere ligging.

 

Advies

De GECORO neemt kennis van het ontwerp dat een uitvoering is van het RUP.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 28 januari 2016

 

SA MOEYS - NIJVELSEBAAN 215

 

Toelichting

historiek

Op 5 december 2013 heeft de deputatie van Vlaams-Brabant beslist om de voetweg nr 20bis gedeeltelijk te verleggen en de voetweg nr 21 af te schaffen, na een gunstige gemeenteraadsbeslissing van 24 september 2013.

 

Aanvraag

         Op 23 december 2015 heeft Alex Moeys een aanvraag ingediend voor de regularisatie van de woning, het bijbouwen van een opslag- en stockagehal met demonstratieruimtes in 3060 Korbeek-Dijle, Nijvelsebaan 215, sectie B nrs 317l, 317m, 325b, 332, 334a, 335, 337g en 430b.

         De aanvraag is volgens het gewestplan gelegen in woongebied met landelijk karakter.

         De bouwplaats is gelegen langsheen de gewestweg Nijvelsebaan. De omgeving wordt gekenmerkt door een mix van eengezinswoningen, landbouwbedrijven en handelsvestigingen.

         De aanvraag omvat het moderniseren en optimaliseren van de bestaande exploitatie:

º         de bestaande woning met burelen en de aanleg in de directe omgeving langs de Nijvelsebaan blijven behouden

º         de bestaande woning en de aanleg in de directe omgeving aan de achterzijde grenzend aan de Beekstraat worden geregulariseerd

º         de diverse en verplaatsbare demonstratievolumes in de zone achter de woning, in en onder het te behouden Berkenbos, blijven behouden

º         de vijver, die eveneens dienst doet als bufferbekken voor het regenwater, zal behouden blijven

º         het afdak aan de achterzijde van de bestaande opslaghal wordt afgebroken

º         het bestaande atelier en de bestaande opslagruimtes worden verbouwd en gerenoveerd

º         achter de bestaande opslagruimte wordt een bijkomende opslagruimte met demonstratieruimtes (op de verdieping) gebouwd

º         het resterend deel van de achterliggende weide zal omgevormd worden tot een rustige en groene hoogstamfruitboomgaard voor een natte ondergrond

Het bedrijf heeft als hoofdactiviteit het vervangen van buitenschrijnwerk, bijplaatsen van overkappigen, veranda's, luifels, zonnetenten...

De productie van deze constructies gebeurt elders, zodoende dat ze enkel gestockeerd dienen te worden tot op het moment van de plaatsing bij de klant.

De volumes worden optimaal geïntegreerd in het bestaande terreinprofiel.

 

 

Bespreking

De secretaris geeft de nodige uitleg over het voorgelegde project (zie ook beschrijving aanvraag) en licht de belangrijkste onderdelen en opgelegde beperkingen toe.

Marc Morris benadrukt nogmaals dat de toegang tot het bedrijf uitsluitend langs de Nijvelsebaan gebeurd. De Beekstraat kan enkel en alleen als toegangsweg tot het bedrijf gebruikt worden wanneer door grote werken bij de herinrichting van de Nijvelsebaan (en na eventuele aanpassing van het brugje over de Ruwaal) het bedrijf alleen nog op deze wijze kan bereikt worden en er geen andere oplossing mogelijk is. Het is de bedoeling van het bedrijf om alle werkzaamheden indoor te organiseren wat zeker een positieve invloed heeft op de hinder voor de omgeving. De voorziene boomgaard en groenschermen zorgen voor een verbeterde inpassing in de omgeving.

De plannen zijn ontstaan in samenspraak met de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar.

Er wordt opgemerkt dat het bedrijf eigenlijk de enige werkgever van betekenis is in Korbeek-Dijle en tot op heden nog voor weinig of geen hinder of klachten heeft gezorgd. De algemene indruk over het bedrijf is vrij positief.

 

Advies

Gunstig.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 28 januari 2016

 

VARIA

 

Toelichting

         Kennisname verslag infomoment mobiliteitsplan van 9 november 2015.

 

 

Bespreking

Het mobiliteitsplan werd op 22 september 2015 door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld.

Het openbaar onderzoek liep van tot 1 november 2015 tot 30 november 2015 en er werd een adviesronde georganiseerd.

Het ontwerp wordt aangepast door de ontwerper en daarna voorgelegd aan de regionale mobiliteitscommissie (RMC).

 

Advies

De GECORO neemt kennis van het verslag.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019