ADVIES

Gecoro

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 4 oktober 2021

 

Aanwezig:

Wende Van der Hoeven

Voorzitter

 

Marleen Mesmans

Waarnemend secretaris

 

Tom Philips

Schepen van ruimtelijke ordening

GEMBELANGEN OPEN VLD

Dominik De Buyser

Lid gecoro

 

Viviane Everaert-Roekens

Lid gecoro

 

Wim Vlasselaer

Lid gecoro

 

Gaël Tack

Lid gecoro

 

Eddy Flaming

Lid gecoro

 

 

Verontschuldigd:

Gunther Herrijgers

Ondervoorzitter

 

Manuel Bruyninckx

Plaatsvervangend ondervoorzitter

 

Jan Buysse

Lid gecoro

 

Rob Sibon

Lid gecoro

 

Gaston Stuyck

Lid gecoro

 

Jelena Vanopdenbosch

Lid gecoro

 

Cindy Schol

Lid gecoro

 

 

Afwezig:

Patrick Mommaerts

Secretaris

 

Rob Parisis

Lid gecoro

 

Dirk Michiels

Lid gecoro

 

André Morris

Lid gecoro

 

Lena Henneco

Lid gecoro

 

Ward Fock

Lid gecoro

 

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

GOEDKEURING VERSLAG VERGADERING 24 MEI 2021

 

Toelichting

Het verslag van de vergadering van 24 mei 2021 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

 

Bespreking

Het verslag werd goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

BESPREKING OMGEVINGSVERGUNNING 'BERTEM TRAMSTATIE'

 

Toelichting

Opzet van het project

“Bertem Tramstatie” is in de eerste plaats een kernversterkend project waar verschillende functies gemengd worden.

Dit project wil enerzijds een nieuwe impuls geven aan de bestaande handelsfuncties op deze plaats. De huidige voorziening wordt uitgebreid met een tweede food-retailer, die complementair is aan de huidige Aldi.

Anderzijds presenteert het project zich als een residentieel project waarin een commerciële functie geïntegreerd is.

Situering en omschrijving van het project

Het project, gelegen in 3060 Bertem, Tervuursesteenweg 163-167 en Sint Medardusstraat 22-24, omvat de afbraak van 2 woningen met bijgebouwen, de afbraak van een handelsruimte met ondergrondse opslagruimte en de nieuwbouw van 2 gelijkvloerse handelsruimten met aanhorigheden, 43 appartementen met cohousingruimtes en een gedeeltelijke ondergrondse parkeergarage.

De percelen van het project bevinden zich op een afhellend terrein tussen de Tervuursesteenweg en de Sint-Medardusstraat in het centrum van Bertem, aan de oostzijde van het 'Rapidpark', het voormalige voetbalveld dat ontwikkeld werd tot een nieuw residentieel project.

Op de percelen bevinden zich vandaag 3 woningen, waarvan er 2 worden afgebroken (Tervuursesteenweg 163 en Sint-Medardusstraat 22) en 1 woning blijft behouden.

De aangebouwde garage/magazijn van deze laatste woning is momenteel onderin de bestaande Aldi gelegen. Deze worden afgebroken.

 

Het project is gelegen in woongebied. Het zuidelijke deel van het projectgebied (Ter hoogte van de Sint-Medardusstraat) is gelegen binnen het RUP 'meergezinswoningen'

Tussen de Tervuursesteenweg en de Sint-Medardusstraat bevindt zich een voetweg.

De natuurlijke helling van het terrein wordt benut om een (half-)ondergrondse parkeergarage over 2 verdiepingen te integreren, waarvan het laagste niveau ongeveer overeenkomt met het niveau van de Sint-Medardusstraat. Hierboven bevinden zich, op niveau van de Tervuursesteenweg, 2 winkelruimtes met aanhorigheden (magazijn, loskade, sociale ruimtes,…). Hierboven worden 3 residentiële volumes gebouwd (blok A, B en C)

Deze zijn in basis 2 bouwlagen hoog. Op het volume op de hoek van Tervuursesteenweg en de voetweg (blok B) is een 3e teruggetrokken bouwlaag (‘setback’) bij opgebouwd.

Aan zijde van de Sint-Medardusstraat voorziet het project in een residentieel volume (blok D), bestaande uit 3 bouwlagen (2 + setback) op niveau van de Sint-Medardusstraat.

Blok A: bestaat uit 2 bouwlagen met lange zijde aan de Tervuursesteenweg. De woningen worden ontsloten via een galerij. De toegang tot de traphal bevindt zich in de overdekte foyer aan de Tervuursesteenweg. De woonruimtes met terrassen kijken uit op de collectieve daktuin.

Blok B: bestaat uit 2 bouwlagen met hierboven een 3e teruggetrokken laag, die zich met haar kopse zijde naar de Tervuursesteenweg richt. De woningen worden ontsloten via een galerij. De toegang tot de traphal bevindt zich in de overdekte foyer aan de Tervuursesteenweg.

Blok C: bestaat uit 2 bouwlagen met een galerij aan zijde van de daktuin. De woonruimtes met terrassen zijn gericht naar de zuidelijke valleizijde. De toegang tot de traphal bevindt zich aan de voetweg aan zijde Rapidpark, waar het natuurlijk maaiveldniveau overeenkomt met het eerste parkeerniveau.

Blok D: bestaat uit 2 bouwlagen plus een 3e teruggetrokken laag en heeft een centrale traphal. Het gelijkvloerse niveau bevindt zich min of meer op niveau van de Sint-Medardusstraat, de toegang tot de traphal bevindt zich aan zijde van de voetweg. Het dak van blok D ligt gelijk met het dak van de gelijkvloerse handelsruimtes en vormt één geheel met de daktuin.

         Woonblokken C en D zijn opgevat als een cohousingproject meer bepaald een project van gemeenschappelijk wonen waar gemeenschappelijke voorzieningen worden ingericht.

Blok C krijgt een ruime polyvalente en collectieve ruimte op het niveau van de daktuin vlak bij de gemeenschappelijke lift en traphal en blok D krijgt een polyvalente ruimte om het niveau van het maaiveld van de Sint-Medardusstraat aansluitend aan de inkomhal van woonblok D.

Een dakserre in het midden van de collectieve daktuin creëert zowel in de serre als rond de serre voor collectief tuinieren.

De parkeergarage is voor autoverkeer enkel te bereiken van op de ventweg aan de Tervuursesteenweg. De afrit naar het eerste (half-)ondergrondse niveau (-1) volgt ongeveer de bestaande natuurlijke helling van het perceel. De oostelijke wand van deze garage is nagenoeg volledig open. Ook de zuidelijke wand is grotendeels beglaasd.

Op dit niveau zijn 141 parkeerplaatsen voorzien, bedoeld voor bezoekers van de handelsruimtes (en buiten de openingsuren voor publiek gebruik). Aan de voorzijde van de parking kunnen bezoekers via een lift of een rolpad de gelijkvloerse foyer bereiken.

Het tweede en laagste niveau van de parking is voorbehouden voor de bewoners van de appartementen. Hier zijn in totaal 43 parkeerplaatsen voorzien. Voor elk appartement is hier ook een eigen bergruimte voorzien.

Om geen conflict te veroorzaken tussen vrachtwagens (leveringen) en de in- en uitrijdende wagens van de ondergrondse parking werden beide inritten aan weerszijden van het project voorzien. De inrit voor de levering met vrachtwagens heeft een breedte van 6.50 m, hetgeen noodzakelijk is in functie van de draaicirkel van een achteruit inrijdende vrachtwagen en niet publiek toegankelijk. De inrit naar de ondergrondse parkeerkelder is 7.00 m breed, hetgeen voor een parking van in totaal 184 auto’s noodzakelijk is om het in- en uitrijdend verkeer gescheiden te houden.

Door de realisatie van het project verdwijnen er 5 bestaande publieke parkeerplaatsen op openbaar domein, langs de ventweg. Dit betreft de 3 bestaande langsparkeerplaatsen ter hoogte van de glasbakken en 2 haakse parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ventweg, die dienen te verdwijnen in functie van het nieuwe zebrapad en de ingang naar de ondergrondse parking. Dit verlies aan publieke parkeerplaatsen wordt gecompenseerd door 5 nieuwe parkeerplaatsen in de meest noordwestelijke hoek van het projectgebied. In functie van de noodzaak kunnen 2 van deze parkeerplaatsen gereserveerd worden voor deelwagens. Bijkomend wordt er aan de Sint-Medardusstraat een extra parkeerplaats voorzien voor mindervaliden.

Voetweg

Aan oostzijde wordt de huidige voetweg tussen de Tervuursesteenweg en de St-Medardusstraat opgewaardeerd tot een breed publiek pad (2m), uitsluitend bedoeld voor zachte weggebruikers, aangelegd in waterdoorlatende verharding. In functie van toegang brandweer/hulpdiensten wordt hier aan weerszijden gewapend gras aangelegd om een nuttige breedte van 4m te bekomen. Van op dit pad zijn de inkomhallen van blok C en D bereikbaar, evenals de (collectieve) fietsenstalling in de parkeerkelder op niveau -1. Aan zijde Sint-Medardusstraat buigt het pad in een zachte bocht af om zowel voor fietsers als voor brandweer een meer vloeiende en doorgaande aansluiting te kunnen maken op de straat (daar waar dit vandaag een haakse aansluiting is).

Daktuin

De grote dakoppervlakte van de handelsruimte wordt ingezet als bruikbare, collectieve daktuinen (en tevens hemelwaterbuffer), waarvan de begroeiing ook vanop de omliggende straten zichtbaar zal zijn. De daktuin wordt opgevat als een collectieve ruimte, toegankelijk voor bewoners en bezoekers van de appartementen. Centraal in deze tuin is een collectief terras voorzien, afgezoomd met zitbanken die de grens vormen met het semi-intensieve deel van het groendak. Dit deel bestaat uit lage en (plaatselijk) hogere aanplantingen en is in principe niet toegankelijk, tenzij voor onderhoud van de tuin.

 

Procedure

De aanvraag is onderworpen aan een openbaar onderzoek van 20 september 2021 tot 19 oktober 2021.

 

 

Bespreking

Opmerkingen Gecoro:

         De hinder t.o.v. de aanpalende percelen moet beperkt blijven.

         Ter hoogte van de St. Medardusstraat kunnen geen meergezinswoningen worden vergund. Dit is in strijd met de voorschriften van het RUP 'meergezinswoningen'.

         Er moeten voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn en er moet gewaakt worden over een veilige verkeersafwikkeling.

         gewenste locatie: hier waren de meningen verdeeld. Sommige leden vonden het een verstedelijking van onze gemeente, andere leden vonden de aanvraag, aansluitend bij de kern van Berm, ruimtelijk inpasbaar.

 

Advies

De commissie heeft geen advies uitgebracht omdat niet minstens de helft van haar leden aanwezig was.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

BESPREKING OMGEVINGSVERGUNNING BOSSTRAAT

 

Toelichting

Het project situeert zich tussen de Bosstraat (ter hoogte van huisnummer 8) en de Weygenstraat in 3060 Bertem.

De aanvraag is gelegen in woongebied.

De aanvraag omvat het slopen van 2 woningen langsheen de Bosstraat en de nieuwbouw van 16 eengezinswoningen, 24 privatieve parkeerplaatsen en openbare wegenis en groenaanleg.

De eengezinswoningen bestaan uit:

         5 koopwoningen aan de Bosstraat

         8 sociale huurwoningen in het binnengebied tussen Bosstraat en Weygenstraat

         3 huurwoningen Vlabinvest in het binnengebied tussen Bosstraat en Weygenstraat

Ten behoeve van deze eengezinswoningen worden 5 parkeerplaatsen aan de Bosstraat en 19

parkeerplaatsen aan de Weygenstraat aangelegd (privatief).

 

De woningrij van 5 woningen in de Bosstraat werkt deze straat verder af en vormt door zijn trapsgewijze teruggetrokken positie een aankondiging van het project. De eerste woningen liggen, in het verlengde van de woning in de Bosstraat nr. 4 en 2 (meer recente bebouwing, ongeveer 3,40 meter teruggetrokken t.o.v. het voetpad).

De woningrijen in het binnengebied staan evenwijdig met de hoogtelijnen en bakenen een groene ontmoetingsplek af Deze ontmoetingsplek loopt verder af richting Weygenstraat.

 

De glooiingen in het landschap bepalen mee de schikking van de woningen en de grondplannen van de gelijkvloerse verdiepingen:

         Bosstraat: gelijkvloers in splitlevel om niveau straat – tuin te overbruggen

         verhoogd binnengebied (plateau): vlak gelijkvloers, maar de aanzet van de woningrijen verschilt onderling in functie van de bestaande glooiingen

 

De woningrij in de Bosstraat krijgt 3 bouwlagen en een hellend dak (derde bouwlaag volledig onder dak). Het gabarit van de eerste twee woningen volgt de voorgevellijn, de kroonlijshoogte en de dakhelling van de woningen in het begin van de Bosstraat. De laatste drie woningen liggen verder terug en maken een voorplein als aankondiging van het achterliggende project.

De woningrijen in het binnengebied krijgen 3 bouwlagen, met een verlaagde kroonlijsthoogte naar de tuinen van de buren toe. De tweede bouwlaag ligt achteraan onder het hellend dak, de derde bouwlaag is volledig onder dak.

Omdat het programma voorziet in drie bouwlagen is de footprint van de woningen compact en wordt de open ruimte gemaximaliseerd.

 

 

Bespreking

Er werden geen opmerkingen geformuleerd.

 

Advies

De commissie heeft geen advies uitgebracht omdat niet minstens de helft van haar leden aanwezig was.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

BESPREKING OMGEVINGSVERGUNNING BLANKAART

 

Toelichting

Toelichting

Op 31 augustus 2021 heeft het college een vergunning afgeleverd voor een verkaveling

gelegen in 3061 Leefdaal, Blankaart.

Tegen deze beslissing werd beroep aangetekend en de deputatie heeft op 11 februari 2021 een weigering afgeleverd om volgende redenen:

         huidig project ambieert een verdichting, die niet wenselijk is in deze omgeving

         de gekozen typologie en de grootte van de kavels passen niet in deze omgeving

         de grote hoeveelheid aan bebouwing en verharding, evenals de voorgestelde ophogingen, zijn binnen overstromingsgevoelig gebied ook niet wenselijk

         er is amper collectief groen aanwezig;

         de wegenisoppervlakte aan het einde van de straat is te ruim en storend in het landelijk karakter van de omgeving

 

Op 17 juni 2021 heeft Peter Jambon namens Project Management Investment en Consulting, een nieuwe aanvraag ingediend voor een verkaveling in 3061 Leefdaal, Blankaart.

De nieuwe aanvraag voorziet in het verkavelen van een perceel in 10 loten, 9 loten voor bebouwing, 1 lot voor aanleg van de wegenis en groenvoorziening.

 

Het nieuwe plan wordt ter bespreking aan de Gecoro voorgelegd.

 

 

Bespreking

De Gecoro heeft volgende opmerkingen geformuleerd:

         alleen strikt noodzakelijke toegangen zijn toegelaten in waterdoorlatende materialen

         in de bouwvrije stroken kunnen geen constructies worden ingeplant

         in de voortuinen moet minstens één streekeigen struik worden aangeplant

 

Advies

De commissie heeft geen advies uitgebracht omdat niet minstens de helft

van haar leden aanwezig was.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

BESPREKING WORKSHOP MASTERPLAN BERTEM

 

Toelichting

Bespreking workshop 'masterplan Bertem'.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

VOORZITTERSCHAP GECORO

 

Toelichting

Tijdens de vergadering van 24 mei 2021 heeft de voorzitter aangekondigd dat zij ging verhuizen buiten Bertem maar nog graag het voorzitterschap van de Gecoro wil uitzitten tijdens de lopende termijn.

De leden werd gevraagd hierover na te denken en hun stemming uit te brengen tijdens de volgende vergadering.

 

 

Bespreking

De aanwezige leden hebben geen problemen met de voortzetting van het voorzitterschap door Wende Van der Hoeven.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Overzicht punten

Vergadering van 4 oktober 2021

 

VARIA

 

Toelichting

1. Huishoudelijk reglement Gecoro

         bespreking werkwijze om tot de goedkeuring te kunnen overgaan van het huishoudelijk reglement.

(bv. opvraging reglementen naburige gemeenten...,

         wat zijn strategisch gelegen projecten

         uitwerking permanente en/of tijdelijke werkgroepen

         wanneer wordt er beroep gedaan op externe deskundigen

         wanneer kan een gecorolid ontslagen worden? procedure

         ......

 

2. Vergunningen

         Het kamerverhuurreglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 juni 2021.

         De omgevingsaanvraag voor de nieuwe school in Leefdaal werd door het college vergund op 5 juli 2021.

 

3. Bespreking nieuwjaarsreceptie

 

 

 

 

Publicatiedatum: 09/07/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.