ADVIES

Gecoro

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 9 maart 2015

 

Aanwezig:

Gunther HerrijgersVoorzitter

Els VandenberghOndervoorzitter

Patrick MommaertsSecretaris

Gard VermeulenLid gecoro

Jelena VanopdenboschLid gecoro

Chris GoidtsLid gecoro

Marita TomballeLid gecoro

Cedric RosierLid gecoro

Gisèle VerboomenLid gecoro

Maria Van CampenhoutLid gecoro

Niel Van LaerLid gecoro

Jean TroisfontaineLid gecoro

Viviane Everaert-RoekensLid gecoro

Marc MorrisSchepen van ruimtelijke ordening

Joris FonteynVertegenwoordiger politieke fracties

Roos De BackerVertegenwoordiger politieke fracties

 

Verontschuldigd:

Rob ParisisLid gecoro

Kristien DepraetereLid gecoro

 

Afwezig:

Eddy FlamingLid gecoro

Cindy ScholLid gecoro

Dirk MichielsLid gecoro

Wouter FockVertegenwoordiger politieke fracties

Roger De MuylderVertegenwoordiger politieke fracties

Herman GinisVertegenwoordiger politieke fracties

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

GOEDKEURING ONTWERPVERSLAG VAN 1 DECEMBER 2014

 

Toelichting

Op de vergadering van 1 december 2014 werden volgende punten besproken:

         installatie nieuwe Gecoro

         voorstelling dienst RO en bevoegde schepen

         bespreking voorstel huishoudelijk reglement

         bespreking afsprakennota tussen Gecoro en schepencollege

         dossier RO:- Houbaer Dorpstraat-Mezenstraat 3061 Leefdaal
- verkaveling Nubrix

- project oude brouwerij/wasserij Peluc

         varia - bespreking van volgende dossiers
- stand van zaken Moeys - 3060 Korbeek-Dijle
- opmerkingen VOKA - KMO-zone Bertem

Ontwerpverslag van 1 december 2014 wordt als bijlage toegevoegd.

 

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

Het verslag wordt zonder opmerkingen goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

SA WATERPAS PROJECTS NV - DORPSTRAAT/MEZENSTRAAT

 

Toelichting

Op 16 januari 2015 heeft Florent Houbaer namens Waterpas Projects nv opnieuw een aanvraag ingediend voor het bouwen van 17 appartementen met ondergrondse parkeergarage in 3061 Leefdaal, Dorpstraat 548, 550 en 552, sectie B nrs 237b2, 237e2, 237c2, 237k2 en 237v.
Op 5 augustus 2013 en 31 maart 2014 heeft het college weigeringen afgeleverd voor gelijkaardige projecten op basis van problematische ontsluiting van de ondergrondse parkeerplaatsen en een aantal bijkomende opmerkingen en onvolmaaktheden in de dossiers.
Tegen de weigering van 31 maart 2014 hebben de aanvragers beroep aangetekend bij de deputatie van Vlaams-Brabant. Op 7 augustus 2014 beslist de deputatie om het beroep niet in te willigen en de aanvraag te weigeren om volgende redenen:
- om verkeersveiligheidsredenen is het niet aanvaardbaar dat de beslotenheid die historisch aan het kruispunt ontstond met de hoekpanden vlak aan de straat gehandhaafd wordt en kan gepleit worden voor een sterk vergrote zichtbaarheid door het terugwijken van de gevel tegenover de Mezenstraat, en dit met 2m.
De aanvraag van 16 januari voldoet aan de voorwaarden gesteld in het advies van de deputatie. De gevels worden 2m dieper ingeplant tegenover de Mezenstraat. Het aantal woonentiteiten is ongewijzigd maar door de nieuwe inplanting zijn er 2 parkeerplaatsen verloren gegaan (22 ipv 24) waardoor de norm 1,5 parkeerplaatsen per woonentiteit niet gehaald wordt.

 

 

Bespreking

Het project wordt uitvoerig besproken en de voor- en nadelen worden overlopen.

De pro's en contra's worden tegen elkaar afgewogen en vooral het gebrek aan de nodige parkeerplaatsen en de uitrit van de parkeergarage wordt in vraag gesteld.

Ten opzichte van het vorige ontwerp werd het gebouw 2 m achteruit ten opzichte van de Mezenstraat ingeplant wat als positief ervaren wordt. Het behoud van hetzelfde aantal appartementen in combinatie met het verdwijnen van twee parkeerplaatsen is het grootste struikelblok.

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

In deze zone van de deelgemeente Leefdaal kan enkel een gunstig advies verleend worden aan een project waarbij de parkeernorm van minimum 1,5 parkeerplaatsen/woonentiteit gehanteerd wordt.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

SA DIRK MICHIELS - BEGIJNHOF - 3060 KORBEEK-DIJLE

 

Toelichting

Op 19 december 2014 heeft Dirk Michiels een aanvraag ingediend voor het bouwen van een rundveestal en loods + sleufsilo in 3060 Korbeek-Dijle, Begijnhof sectie B nrs 440a, 440f, 441d en 445/2.
De aanvrager baat al gedurende meer dan 15 jaar een gemengd landbouwbedrijf uit op de Nijvelsebaan 223, 3060 Korbeek-Dijle. Het bedrijf staat onder sterke druk door een oprukkende verstedelijking gekoppeld aan een sterke vergroening van het gedeelte landbouwgebied dat ontsnapt aan de verstedelijking. De achterliggende weiden aan het bestaand bedrijf liggen in een waterwinninggebied, een vogelrichtlijngebied en in een gebied met verstrengde bemestingsnormering. De aanvrager wenst met deze aanvraag een gedeelte van het huidige bedrijf te verplaatsen naar een locatie waar er nog voldoende mogelijkheden zijn om te boeren. De nieuwe locatie biedt ettelijke hectaren goede graasweiden rechtstreeks aansluitend op de inplantingplaats en kortbij de huidige inplanting waardoor een totale verhuis niet direct nodig is.
De nieuwe stal heeft een totale oppervlakte van 1250 m² (25m x 50m). Aan de stal komt een loods van 25m x 35m voor ondersteunende activiteiten (mestopslag, ruimte voor het stallen van landbouwvoertuigen, tankplaats...). Deze loods zal langs 2 zijden open zijn. De kroonlijst van de stal + loods bedraagt 4,50m en de nokhoogte 8,20m. Naast de stal komt een sleufsilo voor de stock van voeder voor de dieren.

De stal wordt opgetrokken in metalen spanten en betonnen zijpanelen met space boarding in hout. Het dak wordt afgewerkt met vezelcement golfplaten.

Het perceel van de aanvraag is volgens het gewestplan Leuven gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied.
De aanvrager baat een volwaardig gemengd landbouwbedrijf uit gelegen op 150m van de aanvraag.

 

 

Bespreking

Het betreft een samengevoegde aanvraag en wordt gelijktijdig behandeld met de milieuaanvraag. Voorafgaand werd voor de gedeeltelijke herlokalisatie een afwijking aan de minister gevraagd en verkregen voor de huidige inplantingplaats in het kader van de Vlarem milieuwetgeving (de exploitatie in een beschermingszone van een waterwinning).

Het project wordt uitvoerig besproken.

De stal is voorzien in landschappelijk waardevol agrarisch gebied waardoor er bijzondere zorg moet besteed worden aan de landschappelijke integratie. Bijna alle agrarische gebieden op het grondgebied Bertem zijn aangeduid als landschappelijk waardevol.

De situering van het huidige bedrijf, de onmogelijkheid van uitbreiding op deze site en de verdoken ligging van het bouwperceel t.o.v. het omliggende landschap en bebouwing werd in overweging genomen bij het ontstaan van dit project.

Het gedeeltelijk ingraven van de gebouwen is problematisch omdat het noordelijke gedeelte van het perceel en de verlenging van het Begijnhof gelegen zijn in overstromingsgevoelig gebied.

De omvang van het gebouw is een gevolg van de schaalvergroting in de landbouw. Deze schaalvergroting is voor landbouwers een noodzaak om de leefbaarheid van de bedrijven enigszins te waarborgen.

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

Gunstig, mits het project in het landschap te integreren door het aanplanten van een streekeigen groenscherm.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

SA BOSMANS - BAANAKKERWEG - 3060 BERTEM

 

Toelichting

Op 17 februari 2015 hebben Joseph en Sven Bosmans een aanvraag ingediend voor het bouwen van een graanloods + aanleg erfverharding in 3060 Bertem, Baanakkerweg sectie B nrs 30b, 39e en 39g.
De aanvragers baten een graanhandel uit op de Tervuursesteenweg 185, 3060 Bertem. Door een nijpend plaatsgebrek aan opslagcapaciteit willen zij een nieuwe opslagloods bouwen op een braakliggend perceel (20.449,61 m² oppervlakte) gelegen naast de E40 snelweg Brussel-Luik, vlakbij het op- en afrittencomplex. De huidige bedrijfssite zit gekneld tussen residentiële bebouwing en biedt ter plaatse geen uitbreidingsmogelijkheden meer.
De nieuwe loods heeft een totale oppervlakte van 3086,85 m² (85m x 36m). De kroonlijst en nokhoogte bedragen respectievelijk 8m en 14m. Een nokhoogte van 14 m is nodig om tractoren met kipwagens toe te laten ongehinderd hun vracht te lossen.
De dakconstructie zal afgewerkt worden met antracieten metalen dakplaten. De loods wordt opgetrokken in een stalen skeletstructuur afgewerkt met gladde betonpanelen in combinatie met beige-bruine metalen bardagepanelen. De loods wordt onderverdeeld in 4 compartimenten, sleufsilo's, die integraal worden aangewend voor opslag van granen en zaden. Aan de voorzijde van de loods worden 2 nieuwe ventilatielokalen voorzien.
Het perceel van de aanvraag is volgens het gewestplan Leuven gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. De omgeving wordt gekenmerkt door landbouwbedrijven en eengezinswoningen.
Het bedrijf Bosmans nv is geen zuivere agrarische bedrijvigheid in de klassieke zin van het woord maar een para-agrarisch bedrijf. Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 over de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen zijn para-agrarische ondernemingen, ondernemingen waarvan de activiteit onmiddellijk bij de landbouw aansluit en erop afgestemd is. Het hoofddoel van het bedrijf Bosmans is het aankopen van inlandse zaden en granen, rechtstreeks afkomstig van het veld. Deze zaden en granen worden een aantal maanden gestockeerd om ze dan te verkopen aan de veeteeltsector. De aankoop en verkoop is uitsluitend gericht op het landbouwpubliek.

 

 

Bespreking

De loods is voorzien in landschappelijk waardevol agrarisch gebied waardoor er bijzondere zorg moet besteed worden aan de landschappelijke integratie. Bijna alle agrarische gebieden op het grondgebied Bertem zijn aangeduid als landschappelijk waardevol.

Door de huidige ligging van het bedrijf ontstaat er in bepaalde aanleveringperiodes door de landbouwers aanzienlijke verkeershinder op de Tervuursesteenweg.

Uitbreiden op de huidige vestigingsplaats is ook niet haalbaar gelet op de omliggende bebouwing, het reliëf, de omvang van de nieuwe loods en de bijhorende circulatieruimte.

De huidige inplantingplaats is gelegen binnen het oorspronkelijke gebied voor de realisatie van de KMO-zone in Bertem. Dit bleek na grondig onderzoek financieel onhaalbaar zodat deze mogelijkheid definitief verlaten werd.

De loods sluit aan op de loodsen van het aangrenzende landbouwbedrijf, de exploitatieweg van de E40 en is bereikbaar via de Tervuursesteenweg en de Baanakkerweg langsheen het containerpark. De hinder op de Tervuursesteenweg zal aanzienlijk verminderen.

De omvang van de loods is een gevolg van de nodige opslagruimte en het specifieke gebruik en gebruiksgemak van de loods.

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

Gunstig, mits het project in het landschap te integreren door het aanplanten van een streekeigen groenscherm en voor de ontsluiting een circulatieplan op te maken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

RUP SPORTPARK VERONA

 

Toelichting

Situering en aard van de activiteiten

De voetbalvelden aan de Kerstraat, eigendom van de gemeente, worden gebruikt door de club VC Bertem - Leefdaal.
Het terrein situeert zich centraal ten opzichte van de drie kernen Bertem, Leefdaal en Korbeek-Dijle en sluit nauw aan bij de bebouwing van het gehucht St.-Verona.

Langs de Kerstraat, de oorspronkelijke Dorpstraat, situeren zich de Kapel, die in heel het gehucht dominant aanwezig is, evenals hoofdzakelijk residentiële bebouwing. Rond de Dorpstraat, die een stuk lager gelegen is, ontwikkelde zich mettertijd een bebouwingslint. Dit alles leidde tot de huidige structuur van het gehucht, waarvan de bebouwing voornamelijk geconcentreerd is tussen de parallelle Kerstraat en Dorpstraat. De voetbalvelden en het pompstation van De Watergroep situeren zich op het einde van deze bebouwingsstrook. Omwille van de plaatselijk opgehoogde loop van de E 40 is er een landschappelijke scheiding met de deelgemeente Bertem.

Bestaande toestand

Het plangebied ligt in de overgang van de vallei van de Voer en het plateau tussen de Voer- en de Dijlevallei. Het terrein helt geleidelijk af naar de Voer, maar de bestaande sportinstallaties zijn in deze hellingen ingegraven. De overgang naar het plateau van Duisburg gebeurt door een begroeide berm die een visuele buffer vormt tussen de lagergelegen infrastructuur met bebouwing en het hogerliggende kouterlandschap.

De infrastructuur bestaat uit het hoofdveld, een groot oefen- en speelveld, een tribune, lokalen en een kantine.

Planologische toestand

Het plangebied is volgens het gewestplan Leuven gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied en gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.

Op 29 augustus 2005 werd een gedeelte van het plangebied opgenomen in het BPA zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten - deelplan 3 - Voetbalplein VC Leefdaal Vooruit.

Een gedeelte van het plangebied is gelegen in de ankerplaats "Plateau van Duisburg". Naar aanleiding van de voorlopige aanduiding werd de mogelijke uitbreiding van de huidige infrastructuur gemeld aan de Vlaamse overheid.

De site is gelegen in de beschermingszone 2 van de drinkwaterwinning "Dispatching" van De Watergroep. Het perceel 175l is belast met een erfdienstbaarheid ten voordele van deze maatschappij, gelet op de doorgang van twee belangrijke drinkwatertoevoerleidingen.

Gewenste ontwikkeling

Op deze locatie wordt de sportinfrastructuur op het niveau van de gemeente, gelet op de centrale ligging tussen de drie deelkernen en de goede ontsluiting van het gebied, uitgebreid. Het plan voor de ontwikkeling van sportinfrastructuur in het gebied "De Hoef" zou dan, gelet op het reliëf met bijhorende investeringskost, de slechte bereikbaarheid en mogelijke hinder voor de deelkern Bertem, verlaten worden.

Het complex wordt ontwikkeld met een bijkomend voetbalveld, een sporthal en bijhorende parking.

Het bestaande BPA zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten - deelplan 3 - Voetbalplein VC Leefdaal Vooruit in 3061 Leefdaal, sectie D nr 176g met een oppervlakte van 18 700 m² wordt uitgebreid met de percelen in 3061 Leefdaal, sectie D nrs 168d en 177a met een totale oppervlakte van 13 017 m², sectie D nr. 168 c met een oppervlakte van 4747 m² en sectie D nrs 175l en 176d met een totale oppervlakte van 6456 m².

De bestaande site van 18 700 m² wordt geïntegreerd of uitgebreid met 24 220 m² naar een totale oppervlakte van 42 920 m².

Voor de realisatie van dit project is onteigening voor openbaar nut in combinatie met een ruiling van gronden met De Watergroep noodzakelijk.
Opties ruimtelijke structuurplannen
De gemeente Bertem ligt volgens het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen in het buitengebied, meer bepaald het Zenne-Dijle-Pajottenland en maakt ook deel uit van de Vlaamse ruit.

De ontwikkelingsperspectieven voor het buitengebied gaan onder meer uit van het vrijwaren van het buitengebied voor de structuurbepalende functies landbouw, natuur en bos, wonen en werken, het tegengaan van de versnippering, het inbedden van natuur en bos in goed gestructureerde gehelen, het bereiken van een gebiedsgerichte ruimtelijke kwaliteit en het bufferen van de natuurfunctie in buitengebied.

Het ruimtelijk beleidskader gaat uit van de noodzaak van een integrale gebiedsgerichte benadering voor toerisme en recreatie. Dit houdt in dat de visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van alle functies in het buitengebied wordt geformuleerd.

Volgens het structuurplan Vlaams-Brabant hoort Bertem tot de deelruimte verdicht netwerk.

De krachtlijnen voor het subgebied Leuven - Mechelen - Brussel voor dit centraal en goed gelegen woongebied kan verder uitgebouwd worden als aantrekkelijke woonomgeving. Woonontwikkelingen zullen gesitueerd worden in de kernen aan de randen van het gebied die goed ontsloten zijn met het openbaar vervoer.

In het gemeentelijk structuurplan wordt de rol van Bertem in haar ruimere context omschrijven als:

Bertem, open en Dijle-landelijk, gedragen door de Voervallei

Omwille van het landelijke en natuurlijke karakter bezit de fusiegemeente Bertem en haar omgeving een bijzondere troef voor de verdere ontwikkeling van zachte recreatieve netwerken. Voor de uitbouw van Bertem als recreatieve-toeristische long, gelegen tussen de twee belangrijke centra Brussel en Leuven, worden ook actieve recreatie en sociaal-culturele voorzieningen voorzien in en aan de rand van de dorpskernen.

De gewenste recreatieve structuur wordt als volgt geformuleerd:

Netwerk van recreatieve en functionele fiets- en voetgangersverbindingen voor Bertem en ruimere omgeving

Zachte recreatienetwerken worden uitgespreid over de aanwezige landschappelijke structuur van Bertem en in verbinding gesteld met grote boscomplexen in de omgeving. De reeds aanwezige paden worden uitgebreid en verbeterd. Het netwerk doet eveneens dienst als functionele fietsverbinding tussen de verschillende kernen.

Spel- en sportterreinen landschappelijk en functioneel integreren aan de rand van de woonkernen

Sociaal-culturele en recreatievoorzieningen worden uitgebouwd op niveau van de deelkernen Leefdaal en Korbeek-Dijle. De voorzieningen moeten verweven zijn met het bebouwd weefsel van de kernen. Zo zijn ze voor iedereen goed bereikbaar, sluiten ze aan bij de bestaande infrastructuur en kan er toch geprofiteerd worden van de nabije open ruimte.

Landschappelijk integreren van sport- en recreatiefaciliteiten

De infrastructuren voor sport en recreatie worden zoveel mogelijk aangesloten op het bebouwde weefsel van de kernen Bertem en Korbeek-Dijle en op de gehuchten Coige en St.-Verona. Aldus zijn zij voor iedereen goed bereikbaar en kan er tegelijk gebruik gemaakt worden van de nabije open ruimte.

Voorontwerp Ruimtelijk uitvoeringsplan Sportpark Verona
De gemeenteraad heeft in zitting van 25 juni 2013 de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze van de opdracht 'Opmaak RUP sportpark Leefdaal, goedgekeurd.
In dit kader werd op 7 juni 2013 een bijzonder bestek opgesteld. Als gunningswijze is gekozen voor de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.
Op 25 november 2013 heeft het college deze opdracht aan Grontmij gegund.
Op 8 juli 2014 heeft Grontmij een voorstudie opgemaakt met een aantal scenario's waarvan er momenteel 2 weerhouden zijn nl. voorstel 2 en 3 met een voorkeur voor 2.

 

 

Bespreking

Schepen Marc Morris geeft uitvoerig toelichting over de intenties van het college en de redenen voor de opmaak van dit RUP. Het centraliseren van een deel van het sportaanbod voor de drie deelgemeenten, de nood aan een volwaardige sporthal en bijkomende sportvelden door het verlaten en verkopen van het voetbalveld in Bertem dat in woongebied gelegen is. De onbruikbaarheid van "De Hoef" waar deze installaties nu voorzien zijn, het aanleggen van een atletiekterrein op het voetbalveld van Korbeek-Dijle, enz.

De centrale ligging en de goede bereikbaarheid, ook voor de zwakke weggebruiker, heeft meegespeeld in de keuze van deze inplantingplaats. Tevens bevat het RUP een grondruil met De Watergroep die een gedeelte van hun eigendommen langsheen de Dorpstraat overdragen aan de gemeente in ruil voor het gedeelte langsheen de Blokkenstraat. Op deze percelen voorzien zij een nieuw waterbehandelingsstation (ligging hoofdleiding) in vervanging van het huidige gebouw. Ook het onteigenen van twee privé-eigendommen is noodzakelijk voor de realisatie van dit RUP.

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

De GECORO neemt kennis van het ontwerp en vraagt de nodige aandacht te besteden aan de groenbuffer ten opzichte van het Plateau van Duisburg.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

ERKENNING NATUURRESERVAAT PLATEAU VAN DUISBURG

 

Toelichting

Op 23 januari heeft het Agentschap voor Natuur en Bos van 23 januari 2015 naar aanleiding van de erkenning van het privaat natuurreservaat "Plateau van Duisburg" te Tervuren, Bertem en Huldenberg advies gevraagd aan de gemeente.

Het natuurreservaat is gelegen op het grondgebied Tervuren (Duisburg). Het visiegebied ligt ook voor een groot deel op het grondgebied Bertem.

In het kader van het beheersplan is het wenselijk dat rond de ter erkenning ingediende percelen een (eco)logisch samenhangend geheel afgebakend worden.

In dit visiegebied kunnen diverse gewestplanbestemmingen voorkomen. Voor dit visiegebied wordt verder een globaal streefbeeld uitgewerkt.

Hierbij dient duidelijk gesteld dat het visiegebied geen rechtstreekse juridische implicaties heeft en evenmin uitspraken doet over eventuele bestemmingswijzigingen. Tevens moet het duidelijk zijn dat alle uitspraken over beheer van percelen die niet in eigendom of gehuurd zijn louter ten informatieve titel worden meegegeven.

Het visiegebied wordt wel gebruikt om in overlay met de ruimtelijke bestemmingen te bepalen waar een recht van voorkoop geldt. Enkel in groengebieden en op voorwaarde dat de kadastrale percelen waarop dit voorkooprecht geldt zijn opgenomen in het erkenningdossier (wat hier niet het geval is).

Bepalingen Structuurplan Bertem

Basisdoelstellingen en ruimtelijke principes voor de gewenste ruimtelijke structuur

Algemene basisdoelstellingen

Historisch landschappelijk gegroeide structuur versterken en beschermen

De typische plateaustructuur, doorsneden door beek- en riviervalleien is kenmerkend voor het Dijleland. Dit kenmerk komt ook in Bertem zeer sterk naar voor. Een versterking van het contrast tussen het open plateaulandschap met enkele depressies, die een agrarische functie omvat, en de valleien, die een verwevenheid aan wonen, werken, recreëren en natuur bevatten, wordt nagestreefd.

Verschillende gebruikers zullen naast elkaar moeten functioneren en elkaar moeten ondersteunen.

De landschappelijke structuur zal de basis zijn bij nieuwe ontwikkelingen.

Landbouw als drager van de open ruimte

De reeds van oudsher gebruiker en beheerder van de open ruimte moet ook in de toekomst de nodige kansen krijgen. Hierin wordt samenhang en verweving met natuur vooropgesteld.

Er wordt gestreefd naar vrijwaring van de leefbaarheids-, uitbreidings- en exploitatiemogelijkheden van landbouwbedrijven, alsook voor de landbouw in bijberoep worden de nodige kansen geboden

Ruimtelijke principes

Open ruimte

Binnen de gemeente Bertem wordt onder open ruimte dat deel van de buitenruimte verstaan dat niet bebouwd is. De open ruimte kan zowel bestaan uit natuur-, bos-, landbouw-, vallei- als verwevingsgebieden.

In de open ruimte kan her en der geïsoleerde bebouwing voorkomen, geconcentreerde bebouwing of lintbebouwing daarentegen behoren niet tot deze ruimte.

Landbouw is de belangrijkste vertegenwoordiger voor de open ruimte, maar ook het Weebergbos, Eikenbos en Bertembos bepalen mee de open ruimte van de fusiegemeente Bertem.

Plateaus voorbehouden voor open ruimte functies, zijnde natuur, bos en landbouw

De open plateaus met als hoofdfunctie landbouw worden beschermd en uitgebouwd als een garantie op het open houden van de ruimte en het behoud van het belang van de landbouw in de gemeente. Hierbinnen wordt gedifferentieerd landgebruik ondersteund, zoals de afwisseling van open akkers, houtkanten, kleine bossnippers, holle wegen, enz. Voorgaande gedifferentieerdheid is meer uitgesproken ten noorden van de Voer dan ten zuiden, ook deze diversiteit tussen noord en zuid wordt behouden en versterkt.

Ten zuiden waar openheid een troef is, wordt een ecologisch groennetwerk strategisch uitgebouwd in functie van omliggende boscomplexen en als verbinding tussen de verschillende plateaus, beek- en riviervalleien.

Versterken van groengebieden en hun verbindingen

Net buiten de gemeente bevinden zich, vanuit de tijd van de Ferraris, een tweetal belangrijke boscomplexen, namelijk het Hogenbos en het Heverleebos, die op hun beurt in verbinding staan met andere omliggende groenstructuren. Binnen de gemeente, van voorgaande natuurgebieden gescheiden door infrastructuur, bevinden zich het Bertembos en het Eikenbos. Onderlinge verbinding wordt nagestreefd door de uitbouw van een ecologisch groennetwerk dat de barrières doorbreekt.

Een tweetal belangrijke groene stapstenen binnen de gemeente zijn het Kasteelpark en het Weebergbos. Ook deze dienen ecologische verbondenheid te verkrijgen met de nabijgelegen Dijle- en Voervallei.

Gewenste richting van de deelstructuren van de bestaande ruimtelijke structuur

Gewenste open ruimte structuur

Voor de ontwikkeling van de gewenste ruimtelijke structuur voor de open ruimte in Bertem wordt uitgegaan van het principe dat de structuurbepalende elementen en processen die aan de basis liggen van de natuurlijke structuur grotendeels worden behouden en versterkt. Bij de uitwerking van een gewenste ruimtelijke structuur willen wij ons dus niet enkel beperken tot de huidige toestand, doch ook gebruik maken van de aanwezige potenties binnen de verschillende structuren.

Op plaatsen waar de hoofdelementen van de open ruimte, zijnde de natuurlijke structuur, de agrarische structuur en de landschappelijke structuur, met elkaar in conflict treden, moeten keuzes gemaakt worden. Bij het maken van deze keuzes baseren wij ons op de huidige waarde en de potenties van de hoofdelementen, evenals op de visie die vanuit de hogere overheden voorgedragen wordt.

Ruimtelijke principes voor de open ruimte in Bertem

Prioriteit geven aan open ruimte functies

Landbouw en natuur zijn de belangrijkste actoren van de open ruimte structuur in Bertem. Woningen, bedrijvigheid met uitzondering van landbouw en gebouwde recreatieve voorzieningen worden verboden in daarvoor bepaalde ruimten. Landbouw krijgt voorrang in de grote aaneengesloten landbouwgebieden, natuur krijgt voorrang in het deel van de Dijlevallei dat volgens het gewestplan gelegen is in groengebied en in de aaneengesloten boscomplexen. In de vallei van de Voer worden natuur, landbouw, wonen, werken en recreëren evenwaardig gecombineerd en worden de functies die op een bepaalde plaats in de vallei bestaan, versterkt.

Werken aan samenhang tussen de verschillende landschapselementen

Binnen de open ruimte structuur van Bertem komen drie functies naar voor, namelijk landbouw, natuur en recreatie.

Deze elementen liggen niet steeds aan elkaar verbonden zodat interactie tussen deze elementen vaak onmogelijk wordt. Daarom worden relatie-elementen voorzien zodat uitwisseling en interactie tussen de verschillende landschapselementen worden uitgebouwd. Het doorbreken van barrières wordt aangewend.0

Tegengaan van de versnippering van de open ruimte

Om de functies van de open ruimte alle kansen tot behoud en ontwikkeling te geven, wordt versnippering en verbrokkeling van de open ruimte structuur door bebouwing en infrastructuren zoveel mogelijk tegengegaan. Hierbij moeten de verschillende belangen steeds goed tegen elkaar worden afgewogen.

Ruimte geven aan bestaande bosmassieven en kleine landschapselementen in de open ruimte structuur

De grotere bosmassieven in de gemeente waaronder het Weebergbos, Bertembos en Eikenbos met elk hun specifieke en unieke natuurwaarde worden behouden en beschermd, waar mogelijk versterkt.

Daarnaast dienen kleine beekvalleien als de Delle en de Ruwaal als verbindend element te worden uitgebouwd tussen de waardevolle natuurelementen. Verder moet het behoud en de ontwikkeling van de kleine landschapselementen bijdragen tot de ecologische verbinding tussen de verschillende natuurelementen van de gemeente Bertem.

Sinds 2014 ligt het reservaat en visiegebied ook in de ankerplaats plateau van Duisburg.

Het reservaat is toegankelijk voor wandelaars.

 

 

Bespreking

Het natuurgebied wordt gesitueerd (grondgebied Tervuren) samen met de afbakening van het visiegebied en de gevolgen binnen dit visiegebied.

De afbakening heeft geen directe juridische implicaties en doet geen uitspraken over het beheer. Er zijn geen percelen opgenomen waar een bijkomend voorkooprecht kan op uitgeoefend worden.

De bepalingen van het dossier zijn niet in strijd met de bepalingen van het structuurplan Bertem.

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

De GECORO heeft geen opmerkingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

GOEDKEURING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

Toelichting

Onderstaand huishoudelijk reglement werd als volgt aangepast:
Artikel 1 punt C werd aangevuld met de bepaling dat elektronische uitnodigingen de voorkeur genieten. Alle leden, zowel de effectieven als de plaatsvervangers ontvangen een uitnodiging.

Artikel 1 punt G werd vervolledigd met stemgerechtigde leden.

 

Huishoudelijk reglement

Artikel 1 - Vergaderingen

A. Wijze van vergaderen

 

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter

verhinderd is, de ondervoorzitter.

Ze vergadert minstens tweemaal per jaar.

De voorzitter moet de commissie bijeenroepen binnen vijftien dagen die volgen op een

verzoek van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Hij moet dit ook doen bij een verzoek dat uitgaat van minstens één derde van de leden van de commissie of bij een verzoek om advies over een vergunningsaanvraag dat wordt voorgelegd door de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar.

 

B. Agenda

 

De voorzitter stelt samen met de secretaris de agenda op voor de volgende vergadering.

De leden van de commissie kunnen vooraf een schriftelijk en gemotiveerd voorstel van

agendapunten indienen bij de secretaris. Op voorstel van een lid van de commissie kunnen

bij de opening van de vergadering spoedeisende of dringende onderwerpen aan de agenda

worden toegevoegd. Alvorens de agenda te behandelen wordt gestemd of deze

bijkomende onderwerpen worden opgenomen als agendapunt.

 

C. Uitnodigingen

 

De secretaris zorgt ervoor dat de uitnodigingen met de agenda minstens zes werkdagen voor de vergadering verzonden worden. Elektronische uitnodigingen genieten de voorkeur. Zowel de effectieve als plaatsvervangende leden worden uitgenodigd. In geval van dringende noodzaak kan van deze termijn worden afgeweken. De redenen daartoe worden zowel in de uitnodiging als in de notulen van de vergadering verantwoord.

De commissie kan, in overleg met het schepenencollege en met hun akkoord, voor de behandeling van een onderwerp al de nodige instanties en personen of betrokkenen uitnodigen voor een toelichting en een eventuele bespreking van het onderwerp. Die personen mogen echter de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming erover niet bijwonen. De commissie nodigt voor elke vergadering een vertegenwoordiger uit van elke politieke fractie in de gemeenteraad. Deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan een eventuele bespreking van het onderwerp, maar mogen de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming erover niet bijwonen, tenzij die delen van de vergadering die openbaar worden gehouden met toepassing van
punt I.

 

D. Documenten

 

De documenten met betrekking tot de punten geplaatst op de agenda liggen ter inzage van

de leden op het secretariaat vanaf de verzending van de agenda tot de dag van de vergadering zelf.

 

 

E. Aanwezigheid

 

Elk lid tekent op de vergadering de aanwezigheidslijst.

Elk effectief lid dat verhinderd is een vergadering van de commissie bij te wonen, deelt dit zo snel mogelijk mee aan zijn/haar plaatsvervanger en aan de secretaris.

Is de plaatsvervanger ook verhinderd, dan meldt hij/zij dit ook vóór de aanvang van de

vergadering aan de secretaris.

 

F. Voorzitter

 

De voorzitter leidt de vergaderingen van de GECORO.

Als de voorzitter verhinderd is, wordt de vergadering geleid door de ondervoorzitter. Is ook

de ondervoorzitter verhinderd, dan wordt de vergadering geleid door de oudste deskundige.

 

G. Stemming

 

De commissie kan slechts geldig beslissen wanneer ten minste de helft van haar stemgerechtigde leden aanwezig is. Is die voorwaarde niet vervuld, dan kan de Commissie op haar eerstvolgende vergadering, ongeacht het aantal aanwezige leden, geldig beslissen over de onderwerpen die waren geagendeerd voor de vergadering waarop onvoldoende leden aanwezig waren, op voorwaarde dat de nieuwe vergadering niet binnen 24 uur na de eerste plaatsheeft. Voor nieuwe agendapunten is opnieuw de aanwezigheid van de meerderheid van de leden vereist.

De GECORO zal streven naar een consensus bij het geven van adviezen. Indien geen consensus bereikt wordt, wordt er gestemd. De uitslag van de stemming wordt vermeld in het advies. De Commissie beslist bij meerderheid van stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

Eventueel kan op verzoek van ieder lid een gemotiveerd minderheidsstandpunt worden toegevoegd aan het advies.

De secretaris van de GECORO is niet stemgerechtigd. Plaatsvervangende leden die optreden voor een lid dat niet op de vergadering kan aanwezig zijn hebben wel stemrecht.

 

H. Spreekrecht - discretie

 

De voorzitter fungeert als woordvoerder van de commissie of bij verhindering de

ondervoorzitter.

Ieder lid van de GECORO is gehouden tot discretie over vertrouwelijke informatie.

 

I. Vergadering

 

De vergaderingen van de GECORO zijn in principe gesloten.

Over het openbaar houden van de vergadering of een gedeelte van de vergadering wordt

beslist met bijzondere meerderheid van stemmen, zijnde 2/3 meerderheid.

 

J. Bestuursvergadering

 

De bestuursvergadering wordt beschouwd als een voorbereiding op de vergadering van de GECORO. De voorzitter, de ondervoorzitter, de schepen bevoegd voor de ruimtelijke ordening en de secretaris zijn hierop aanwezig.

 

K. Persoonlijk belang

 

Het lid dat een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp, mag noch de bespreking ervan, nog de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming erover bijwonen. Het betreffende lid zal dit voorafgaand aan de bespreking van het onderwerp melden aan de voorzitter of zijn vervanger.

 

L. Notulen en verslag

 

De secretaris stelt de notulen van de vergadering van de GECORO op.

De secretaris zorgt voor een ontwerpverslag van elke vergadering. Hierin worden de datum van de vergadering, de namen van de aanwezigen, van hen die verhinderd waren, van de afwezigen en het beknopt verloop van de besprekingen en adviezen vermeld.

De secretaris stuurt het ontwerpverslag naar de effectieve en plaatsvervangende leden.

De voorzitter plaatst het ontwerpverslag ter bespreking en bekrachtiging op de agenda van

de eerstvolgende vergadering van de GECORO. Na goedkeuring worden de verslagen

ondertekend door de voorzitter of zijn plaatsvervanger en de secretaris.

 

Artikel 2 - Adviezen

De Commissie brengt advies uit binnen de termijn vermeld in de adviesaanvraag.

De adviezen worden met de nodige verantwoording uitgewerkt. De voorbereiding gebeurt tijdens de bestuursvergadering, eventueel een werkgroep of een aangesproken externe deskundige.

De adviezen worden ondertekend door de voorzitter of zijn plaatsvervanger en de secretaris.

 

Artikel 3 - Vergoeding

Aan de leden worden presentiegelden toegekend. Het bedrag wordt bepaald door de gemeenteraad.

De presentiegelden komen ten laste van de werkingsmiddelen die de gemeenteraad aan de commissie ter beschikking stelt.

 

Artikel 4 - Permanent secretariaat en secretaris

Het permanente secretariaat omvat de secretaris en personeelsleden van de dienst ruimtelijke ordening.

Het secretariaat is bereikbaar tijdens de werkuren op het gemeentehuis van Bertem.

Dienst ruimtelijke ordening.

Tervuursesteenweg 178.

3060 Bertem

Tel: 016 49 97 76 – 016 49 97 77

E-mail: ruimtelijkeordening@bertem.be

De secretaris is verantwoordelijk voor de briefwisseling i.v.m. de GECORO. Deze briefwisseling wordt ondertekend door de voorzitter of zijn plaatsvervanger en mee ondertekend door de secretaris.

Als de secretaris verhinderd is zal een personeelslid van de dienst ruimtelijke ordening deze functie tijdelijk waarnemen.

 

Artikel 5 - Werkgroep

De GECORO kan interne werkgroepen oprichten die belast worden met een deelaspect van de werking. Dergelijke werkgroep kan enkel verslag uitbrengen op de vergadering van de GECORO. Autonome adviesverlening behoort niet tot de taken van een werkgroep.

 

Artikel 6 - Deskundigen

De GECORO kan, in overleg met het schepencollege en met hun akkoord, voor het onderzoeken van bijzondere vraagstukken een beroep doen op externe deskundigen.

 

Artikel 7 - Diverse bepalingen

Dit huishoudelijke reglement wordt door de Commissie met eenparigheid van stemmen

aangenomen. Het kan met gewone meerderheid gewijzigd worden.

Het reglement en zijn wijzigingen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het reglement treedt in werking na de goedkeuring ervan door de gemeenteraad.

 

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

Het reglement wordt goedgekeurd en wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

GOEDKEURING AFSPRAKENNOTA

 

Toelichting

De afsprakennota hieronder vermeld werd als volgt aangepast:

De punten groepswoningbouwprojecten en appartementsgebouwen werden samengevoegd en het aantal wooneenheden voor beiden werd op minimum 10 gebracht.

 

Protocol tussen de GECORO en het schepencollege Bertem.

 

De GECORO moet advies geven over de decretaal voorziene onderwerpen zoals:

- gemeentelijk ruimtelijk structuurplan

- ruimtelijke uitvoeringsplannen

- gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

 

Het schepencollege signaleert tijdig aan de GECORO nieuwe dossiers zoals:

- groepswoningbouwprojecten en appartementsgebouwen waarbij ten minste 10 woongelegenheden ontwikkeld worden

- sociale huisvestingsprojecten, sociale verkavelingen

- oprichten van gebouwen of constructies, andere dan woningen, met een oppervlakte van meer dan 500 m² of een volume van meer dan 2000 m³

- projecten over een geklasseerd onroerend erfgoed

- verkavelingen van ten minste 10 loten bestemd voor woningbouw of met een grondoppervlakte groter dan een halve hectare (50 are), ongeacht het aantal loten

- projecten over gemeentelijk patrimonium

- alle nieuwe wegen, parkings, grootschalige infrastructuurwerken (lengte > 100 m)

- omvangrijke projecten over gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut

Een afgevaardigde van de GECORO zal verzocht worden deel uit te maken van een eventuele studie- of begeleidingscommissie over hogervermelde projecten.

 

De GECORO kan ook steeds uit eigen beweging onderwerpen of dossiers bespreken.

 

De GECORO kan dan naar wens en mogelijkheden eventueel een advies aan het schepencollege of de gemeenteraad uitbrengen.

 

Het schepencollege informeert geregeld de GECORO over de gevolgen die aan de adviezen gegeven werden.

 

 

Advies

8 stemmen voor: Gunther Herrijgers, Els Vandenbergh, Gard Vermeulen, Chris Goidts, Cedric Rosier, Gisèle Verboomen, Niel Van Laer en Viviane Everaert-Roekens

4 niet gestemd: Jelena Vanopdenbosch, Marita Tomballe, Maria Van Campenhout en Jean Troisfontaine

 

De afsprakennota wordt goedgekeurd en voorgelegd aan het college.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 maart 2015

 

VARIA

 

Toelichting

Eventuele vragen en/of opmerkingen die geen betrekking hebben op de andere agendapunten worden besproken.

 

 

Bespreking

         De verkaveling Nubrix op het kruispunt van de Nijvelsebaan en de Veeweide werd door de deputatie in beroep geweigerd.

º         dossier bevat te weinig gegevens inzake de reliëfwijzigingen

º         de negen afzonderlijke toegangen zijn verkeersonveilig

º         de voorschriften houden onvoldoende rekening met het bestaande reliëf

         De firma Moeys uit Korbeek-Dijle heeft nog geen aanvraag ingediend voor het uitbreiden van zijn bedrijfsgebouwen

         Marc Morris geeft het standpunt van het schepencollege weer over de KMO-zone aansluitend aan de KMO-zone van Tervuren (Vossem).

º         de site Baanakkerweg wordt definitief verlaten

º         op het moment is er, voor zover het college weet, geen behoefte (meer) m.b.t. herkokalisatie van lokake bedrijven

º         indien wel objectieve behoefte kan een uitbreiding op grondgebied Bertem aansluitend aan de KMO-zone van Tervuren overwogen worden onder strikte voorwaarden (open ruimte)

º         Bertemse bedrijven moeten zich kunnen herlokaliseren naar de KMO-zone van Tervuren en tegen dezelfde voorwaarden als de Tervuurse bedrijven

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019