Zitting van 4 mei 2020
ZITTINGEN CBS. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische grond
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de notulen van de zitting van 27 april 2020 goed.
Zitting van 4 mei 2020
INFORMATIEVEILIGHEID. GOEDKEURING INSCHRIJVING DEELNAME PROJECT 'ETHISCH HACKEN'.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
In tijden van digitale transformatie groeit cyberveiligheid aan belang. Ook lokale besturen zijn steeds vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit en zoeken naar oplossingen voor sterke en veilige processen en systemen. Om een antwoord te kunnen bieden op deze uitdagingen is het belangrijk om als lokaal bestuur voldoende zicht te hebben op de problemen en knelpunten die zich stellen en de mogelijke oplossingen hiervoor.
Dit project is een unieke kans om als organisatie zicht te krijgen op de verbeterpunten op vlak van cyberveiligheid en te leren van de aanbevelingen van een toekomstige cyberprofessional. Door deel te nemen draagt het bestuur ook bij aan het verhogen van de bewustmaking rond cyberveiligheid en het verhogen van de kennis hiervan bij alle lokale besturen.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeente Bertem tekent in op het aanbod van de VVSG en Howest om de cyberveiligheid van de IT-systemen en -processen van lokaal bestuur Bertem te testen met behulp van studenten van de bacheloropleiding Computer & Cyber van de Howest die optreden als 'ethische hackers'.
Zitting van 4 mei 2020
PLAATSEN PAKJESAUTOMAAT. GOEDKEURING OVEREENKOMST MET CUBEE (BPOST) VOOR PLAATSEN PAKJESAUTOMAAT.
Voorgeschiedenis
• E-mail van Cubee (Bpost) van 10 februari 2020 over de gratis plaatsing van Cubee pakjesautomaten
• Offerte van Cubee van 8 april 2020
Feiten en context
• Cubee van Bpost biedt een buitenshuis pakjesautomaat die 24/24 en 7/7 toegankelijk is ongeacht de weersomstandigheden.
• Cubee heeft een inhoud van 70 kluizen.
• Er loopt momenteel een actie waarbij de eerste 50 steden en gemeenten een Cubee pakjesautomaat 'free of charge' kunnen laten installeren. De installatie, het onderhoud en de software zijn gratis, gedurende 5 jaar, indien de gemeente intekent op de offerte. De gemeente voorziet enkel een betonnen sokkel en de nodige elektriciteit.
• De exacte locatie van de Cubee automaat op ons grondgebied wordt in onderling overleg nog bekeken.
Juridische gronden
• Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.
Argumentatie
De e-commerce markt blijft jaar na jaar stijgen. Dit zorgt voor een toename van pakjesbedeling door koeriersdiensten in de straten van Bertem.
Een pakjesautomaat is duurzaam, milieuvriendelijk en ligt op één centraal punt. Het is bovendien een extra service naar de burger die het pakje veilig kan laten leveren terwijl hij/zij niet thuis is. Ook handelaars kunnen hier wel bij varen door hun klanten bestelde goederen te laten oppikken in de pakjesautomaat na de openingsuren.
Dankzij de eenmalige actie van Cubee kan onze gemeente, voor een zeer beperkte kost, hierop inspelen.
Bijlagen
• Offerte Cubee voor gemeente Bertem
• Algemene omschrijving Cubee
• Installatievoorwaarden Cubee
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college tekent in op het vijfjarig contract met Cubee p/a Bpost, Muntcentrum, 1000 Brussel, voor de installatie van een pakjesautomaat in Bertem, en ondertekent daartoe de bijgevoegde offerte.
Zitting van 4 mei 2020
CONTRACTEN. GOEDKEURING BESTELBONS.
Juridische gronden
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Adviezen
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de bestelbons goed van nr. 2020/136 tot en met nr. 2020/149 voor een totaal bedrag van 35 859,16 euro.
Zitting van 4 mei 2020
INKOMENDE FACTUREN. GOEDKEURING FACTUREN.
Juridische gronden
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Dit besluit legt de bestelprocedures vast conform de wet op de overheidsopdrachten.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de facturen goed van nr. 2020/1402 tot en met nr. 2020/1445 voor een totaal bedrag van 212 723,43 euro.
Zitting van 4 mei 2020
EVENEMENTEN. BESPREKING VERPLAATSING EVENEMENTEN JUNI.
Besluit
Motivering
Doordat de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus zo weinig mogelijk te verspreiden nog steeds lopen en het nog niet zeker is hoe de maatregelen zullen versoepeld zijn in juni, is het beter om de geplande evenementen van juni te verplaatsen naar het najaar.
Bespreking
De opening van de petanqueterreinen in Korbeek-Dijle zou op 13 juni 2020 officieel geopend worden. Deze opening zou gepaard gaan met een petanquetornooi. De opening en het tornooi worden verplaatst naar 12 september 2020.
De viering van de sport -en cultureel verdienstelijke personen zou doorgaan op 26 juni 2020. Deze viering wordt verplaatst naar 16 oktober 2020.
Zitting van 4 mei 2020
EENGEMAAKT BIBLIOTHEEKSYSTEEM. GOEDKEURING OVEREENKOMST 'BASISINFRASTRUCTUUR DIGITALE BIBLIOTHEEK'.
Voorgeschiedenis
• E-mail van Bart Beuten, algemeen directeur Cultuurconnect, van 19 juni 2019 over de ondertekening van de overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek voor openbare bibliotheken.
• E-mail van 10 juli 2019 van DPO Erika Van Essche om niet te ondertekenen wegens inbreuken op de privacywetgeving en problemen met de aansprakelijkheid die nog moeten opgelost worden.
Feiten en context
o Het eengemaakte bibliotheeksysteem (backoffice)
o De bibliotheekwebsite, bestaande uit de catalogus en 'mijn bibliotheek' (publieksgedeelte)
o De Vlacc (centrale catalogus noodzakelijk voor de invoer van nieuwe materialen)
o Verrijkende content als covers, recensies...
o Bijlage 1: Datagebruikersovereenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
o Bijlage 2: Service Level Agreement (SLA) Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
o Bijlage 3: Gebruikersovereenkomst Open Vlacc Titelbeschrijvingen
o Bijlage 4: Indicatieve planning migraties naar EBS.
o Bijlage 5: Aanpassingen overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
Juridische gronden
• Het besluit van de gemeenteraad van 2 april 2013 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
• Artikel 56, §3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur
Het college is bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip 'dagelijks bestuur' en voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Adviezen
• Bespreking op de bibliotheekraad van 10 oktober 2017 en 9 januari 2018 waarbij geen opmerkingen geformuleerd werden
• Gunstig advies van DPO Erika Van Essche van 2 april 2020 met toestemming om de overeenkomst te ondertekenen nadat er aanpassingen werden gedaan door Cultuurconnect.
Argumentatie
Het is een logische volgende stap in de ontwikkeling van de digitale bibliotheek. De verschillende bibliotheeksystemen op provinciaal niveau zullen vervangen worden door één modern, gemeenschappelijk systeem op Vlaams niveau. Dat zal de samenwerking tussen bibliotheken te versterken en nog een betere dienstverlening aanbieden aan de leners. Bovendien zal het onderhoud efficiënter en goedkoper zijn door het schaalvoordeel. Ook op het vlak van de samenwerking binnen de bibliotheken van de Druivenstreek zal dit een verbetering zijn omdat een aantal bibliotheken nog niet in het provinciaal bibliotheeksysteem zaten.
Financiële gevolgen
Hoewel oorspronkelijk was gezegd dat de kostprijs identiek zou blijven aan de huidige kostprijs van het PBS, heeft men vanuit de Vlaamse overheid dit niet kunnen handhaven door besparingen in de culturele sector (zie ook college 9 maart 2020).
In een brief van 2 maart 2020 (zie bijlage) laten zij weten dat de prijs voor deelname aan het EBS-project gefaseerd zal stijgen de komende jaren. Initieel was overeengekomen dat er 0,24 eurocent per inwoner zou moeten betaald worden door de gemeenten.
Dat zal stijgen naar uiteindelijk naar 0,27 eurocent/inwoner en in een tweede fase naar 0,32 eurocent/inwoner. Dat betekent voor de gemeente Bertem een meerkost van in eerste instantie 170,36 euro, in een tweede fase van 625,53 euro ten aanzien van wat oorspronkelijk begroot werd in de meerjarenplanning.
Bijlagen
• Final_Overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
• Final_Bijlage 1_Datagebruikersovereenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
• Final_Bijlage 2 - SLA Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
• Final_Bijlage 3 - Gebruikersovereenkomst Open Vlacc
• Final_Bijlage 4 - Indicatieve planning migraties naar EBS
• Aanpassingen overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de bijgevoegde 'Overeenkomst basisinfrastructuur digitale bibliotheek' goed.
Zitting van 4 mei 2020
TOERISME. AANVRAAG TOELATING BEWEGWIJZERING EN GOEDKEURING WIJZIGINGEN VAN HET FIETSNETWERK VLAAMS-BRABANT IN BERTEM.
Voorgeschiedenis
• Overleg door de diensten toerisme en mobiliteit met Toerisme Vlaams-Brabant (TVB) om de wijzigingen aan het fietsnetwerk toe te lichten.
• Brief van 15 april 2020 van Toerisme Vlaams-Brabant waarbij men een akkoord vraagt over de voorgestelde trajecten en toelating vraagt om aanpassingen te mogen doen aan de bewegwijzering op het terrein.
Feiten en context
• Toerisme Vlaams-Brabant (TVB) geeft tegen maart 2021 een vernieuwde kaart uit van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant.
• De vernieuwing van het fietsnetwerk en de bijhorende bewegwijzering zal gebeuren door TVB.
• Om de kwaliteit van het fietsnetwerk hoog te houden, rekent TVB erop dat de gemeente toeziet op het fietscomfort van het fietsnetwerk. TVB adviseert om tweemaal per jaar de toestand van onverharde of semi-verharde trajecten op het eigen grondgebied te controleren en waar nodig te verbeteren.
Juridische gronden
• Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het college is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.
Adviezen
• De wijzigingen van de trajecten die worden voorgesteld op het grondgebied van Bertem zijn besproken met de betrokken gemeentelijke diensten (toerisme en mobiliteit) en zijn ook afgetoetst met de aangrenzende gemeenten Herent, Kortenberg, Tervuren, Huldenberg en Oud-Heverlee.
Argumentatie
Na de vernieuwing van het fietsnetwerk in het Hageland en Leuven zijn de trajecten van de Groene Gordel aan een grondige kwaliteitscontrole onderworpen. Hiervoor gebeurde een ruime bevraging bij zowel de gebruikers als de beheerders. Bovendien zijn de fietslussen omgevormd tot netwerktrajecten en sluit het netwerk beter aan op Brussel. Dit alles heeft op heel wat plaatsen aanleiding gegeven tot een aanpassing van de trajecten en de knooppunten.
Bijlage 1: beschrijft de wijzigingen aan de hand van detailkaarten.
Bijlage 2: geeft een overzichtskaart met de toestand na de wijzigingen, het vernieuwde fietsnetwerk in Bertem, waarbij de trajecten zijn ingekleurd volgens de fase van uitvoering.
Bijlagen
• Aanvraag toelating bewegwijzering en goedkeuring wijzigingen van het fietsnetwerk in Bertem.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college gaat akkoord met de voorgestelde trajecten betreffende het fietsnetwerk Vlaams-Brabant en geeft de toelating aan Toerisme Vlaams-Brabant voor het aanpassen van de knooppuntenbewegwijzering op het terrein.
Artikel 2:
Het college geeft de opdracht aan de dienst openbare werken om het fietsnetwerk te onderhouden door tweemaal per jaar de toestand van de onverharde of semi-verharde trajecten te controleren en waar nodig te verbeteren.
Zitting van 4 mei 2020
BEVOLKINGSREGISTER. HERNUMMERING PUTSTRAAT 2 EN 4.
Voorgeschiedenis
• Op 3 februari 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden langsheen de Nijvelsebaan. Eén perceel is voorzien in de Putstraat.
• Op 3 april 2020 werden de bewoners van de Putstraat 2 en 4 per brief geïnformeerd dat er voor hun woningen een huishernummering voorzien wordt in de loop van de maand mei.
Feiten en context
• De gemeente staat in voor de nummering van gebouwen.
• Bij het afleveren van een omgevingsvergunning voor het bouwen van de woningen in de Putstraat en langsheen de Nijvelsebaan moeten deze woningen een huisnummer krijgen.
Juridische gronden
• Gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2003 over de goedkeuring van het reglement op het nummeren van woningen, meergezinswoningen en gebouwen.
• Decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (CRAB)
Dit decreet richt het Centraal Referentieadressenbestand, afgekort CRAB, op, dat de authentieke geografische gegevensbron wordt voor adressen op het grondgebied van het Vlaamse Gewest.
• Besluit van de Vlaamse regering van 25 maart 2011 over de uitvoering van het decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand.
Dit besluit regelt o.m. de wijze waarop de gemeenten in relatie tot het agentschap AGIV hun opdrachten uitvoeren en de erkenning van het CRAB als authentieke geografische gegevensbron vanaf 1 juni 2011.
• Ministerieel besluit van 25 maart 2011 tot vaststelling van de CRAB-specificaties.
• Algemene onderrichtingen op het houden van het bevolkingsregister van 1 juni 2018.
Argumentatie
De huisnummerreeksen hebben als uitgangspunt een hoofdweg. Zij krijgen, ongeacht hun onderlinge afstand, een regelmatige opeenvolging van huisnummers.
In de nieuwe verkaveling is er een perceel voorzien in de Putstraat. Dit lot is het eerste perceel vanaf de Nijvelsebaan. De nieuw te bouwen woning moet het nummer 2 krijgen. Momenteel bestaan de nummers 2 en 4 al. Deze woningen moeten hernummerd worden. De woning met huisnummer 2 krijgt het nummer 4 en het huidige nummer 4 wordt dan 6.
Het is wenselijk dat de gemeente financieel tussenkomt voor de gemaakte kosten door deze administratieve beslissing. Bpost heeft de gratis dienst voor administratieve adreswijziging stopgezet.
Financiële gevolgen
Is niet voorzien in het meerjarenplan.
Bijlagen
• verkavelingsplan
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het adres van de woning Putstraat 2 wordt Putstraat 4 en de woning Putstraat 4 wordt Putstraat 6.
Artikel 2:
Het college van burgemeester en schepenen voorziet een maximumvergoeding van 130 euro voor de gemaakte kosten die voortvloeien uit de administratieve beslissing en na voorlegging van de facturen.
Artikel 3:
De bewoners van de woningen worden uitgenodigd om de adreswijzigingen aan te brengen op de identiteitskaarten.
Artikel 4:
De dienst burgerzaken informeert Fluvius, Ecowerf, Bpost, De Watergroep, Proximus en Telenet.
Zitting van 4 mei 2020
STEDENBOUWKUNDIGE MELDINGEN. AKTENAME MELDING VAN WOUTER BEYEN VOOR HET AANBRENGEN VAN GEVELISOLATIE EN SIERPLEISTER AAN DE WONING IN 3061 LEEFDAAL, NOLLEKENSSTRAAT 4, SECTIE F NR 154G.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Artikel 106.
Een melding kan slechts gedaan worden voor meldingsplichtige stedenbouwkundige handelingen, een meldingsplichtige exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten die het project omvat of een combinatie hiervan.
Artikel 111.
De bevoegde overheid gaat na of de gemelde handelingen of exploitatie meldingsplichtig zijn of niet verboden zijn bij of krachtens:
Als de handelingen of de exploitatie meldingsplichtig en niet verboden zijn, neemt de bevoegde overheid akte van de melding. Ze bezorgt de meldingsakte per beveiligde zending aan de persoon die de melding heeft verricht binnen een termijn van dertig dagen vanaf de dag na de datum van ontvangst van de melding.
Als de handelingen of de exploitatie niet meldingsplichtig of verboden zijn, stelt de overheid de persoon die de melding heeft verricht binnen dezelfde ordetermijn daarvan in kennis. In dat geval wordt geen akte genomen en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven.
Voor handelingen met stabiliteitswerken die uitgevoerd worden aan zijgevels, achtergevels en daken van hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte gebouwen, wordt de vergunningsplicht vervangen door een verplichte melding als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
1° er wordt geen vergunningsplichtige functiewijziging doorgevoerd;
2° het aantal woongelegenheden blijft ongewijzigd;
3° het fysiek bouwvolume en bouwoppervlakte blijven ongewijzigd.
Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is niet nodig voor handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken.
Argumentatie
Niet van toepassing
Het voorgestelde project is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften gevoegd bij het gewestplan Leuven.
De melding is onontvankelijk.
De melding is niet conform met artikel 3 van het meldingsbesluit van 16 juli 2010.
Dit artikel bepaalt dat voor handelingen met stabiliteitswerken die uitgevoerd worden aan zijgevels, achtergevels en daken, de vergunningsplicht vervangen wordt door een verplichte melding.
Het aanbrengen van isolatie en sierpleister valt niet onder handelingen met stabiliteitswerken.
Volgens artikel 2.1.2° van het vrijstellingenbesluit zijn handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken vrijgesteld van vergunning.
Alle handelingen aan de voorgevel zijn vergunningsplichtig.
De voorgestelde werken aan de achtergevel en zijgevels zijn vrijgesteld van vergunning. Voor het isoleren en bezetten van de voorgevel moet een omgevingsaanvraag worden ingediend op www.omgevingsloket.be.
Niet van toepassing
Er worden geen voorwaarden opgelegd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college beslist om Wouter Beyen op de hoogte te brengen van de onontvankelijkheid van zijn melding van 20 april 2020 voor het aanbrengen van gevelisolatie en sierpleister aan de woning in 3061 Leefdaal, Nollekensstraat 4, sectie F nr 154g.
Zitting van 4 mei 2020
OMGEVINGSAANVRAAG VERKAVELEN VAN GRONDEN. VERGUNNING OMGEVINGSAANVRAAG VAN NATHALIE VAN LAER VOOR HET VERKAVELEN VAN GRONDEN IN 3061 LEEFDAAL, HAMMEVELD 71B, SECTIE A NRS. 361D2 EN 361C2.
VERSLAG OMGEVINGSAMBTENAAR
Voorgeschiedenis
Feiten en context
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
Het Hammeveld werd eind jaren vijftig - begin jaren zestig gerealiseerd door de Kleine Landeigendommen en takt aan op de Tervuursesteenweg tussen het centrum van Leefdaal en de buurgemeente Tervuren. De omliggende gronden zijn nog grotendeels in agrarisch gebruik.
De woningen met één of twee bouwlagen en een zadeldak werden opgericht in open en halfopen bouworde.
Op het perceel staat een woning opgericht in halfopen verband.
Door de aanwezige bebouwing en de aanwezige infrastructuur is de ordening van het gebied bekend.
Op lot 1 wordt een open bebouwing voorzien met maximaal 2 bouwlagen afgewerkt met een hellend of plat dak.
Het perceel ligt volgens het zoneringsplan van de Vlaamse Milieumaatschappij in het centrale gebied.
Juridische gronden
Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.
Het project situeert zich in het gewestplan 'Leuven'.
In collectief te optimaliseren buitengebied worden lozingsvoorwaarden opgelegd. Het afvalwater moet worden gezuiverd door middel van een individuele voorbehandelingsinstallatie conform de code van goede praktijk.
Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.
De omzendbrief is van toepassing op de aanvraag.
De vergunningverlenende overheid moet steeds de resultaten van de watertoets vermelden, zelfs als manifest duidelijk is dat de vergunde werken geen enkele invloed op de waterhuishouding hebben. De vergunningverlenende overheid moet steeds hiermee rekening houden in haar uiteindelijke beslissing.
Dit uitvoeringsbesluit regelt de adviesverlenende instanties.
artikel 1.1.4.
De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.
artikel 4.2.15.
§ 1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.
Artikel 4.2.16.
§ 1. Een kavel uit een vergunde verkaveling of verkavelingsfase kan enkel verkocht worden, verhuurd worden voor méér dan negen jaar, of bezwaard worden met een recht van erfpacht of opstal, nadat de verkavelingsakte door de instrumenterende ambtenaar is verleden.
§ 2. De verkavelingsakte wordt eerst verleden na overlegging van een attest van het college van burgemeester en schepenen, waaruit blijkt dat, voor de volledige verkaveling of voor de betrokken verkavelingsfase, het geheel van de lasten uitgevoerd is of gewaarborgd is door :
1° de storting van een afdoende financiële waarborg;
2° een door een bankinstelling op onherroepelijke wijze verleende afdoende financiële waarborg.
Het attest, vermeld in het eerste lid, kan worden afgeleverd indien de vergunninghouder deels zelf de lasten heeft uitgevoerd, deels de nodige waarborgen heeft gegeven.
artikel 4.2.17.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:
1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;
2° de wijziging van het reliëf van de bodem;
3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;
4° het afbreken van constructies.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.
Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.
artikel 4.2.18.
De bepalingen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden worden niet opgeheven door de inwerkingtreding van een stedenbouwkundig voorschrift waarmee ze onverenigbaar zijn, met behoud van de toepassing van artikel 84 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Deze verordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Artikel 6
Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan te doen
Artikel 13
bepaalt waarop een vereenvoudigde vergunningsprocedure van toepassing is.
De verordening bepaalt dat het hemelwater dat op een verharding terechtkomt, op natuurlijke wijze doorheen of naast die verharding op het eigen terrein in de bodem moet infiltreren. Het mag niet van het eigen terrein afgevoerd worden door middel van afvoergoten of vergelijkbare voorzieningen.
Dit besluit bevat de verdere uitwerking van de procedure en de nodige bijlagen.
Adviezen
Bespreking klacht
Klacht/opmerking
De woning wordt op 1,5 m van de perceelsgrens ingeplant wat niet aanvaardbaar is. De woning wordt bovendien langs de zonnekant van de klachtindiener ingeplant.
Bespreking klacht
Het bezwaar is gegrond voor wat de zijdelingse bouwvrije strook van 1,5 m betreft.
De gangbare norm voor bouwvrije stroken bedraagt 3 m. Deze richtlijn heeft geen bindend karakter. De stedenbouwkundige beoordeling dient afgewogen te worden in functie van de plaatselijke situatie en de goede ruimtelijke uitbouw van het betrokken gebied.
Door de toepassing van bouwvrije stroken van 3 m wordt het lot quasi onbebouwbaar.
Bij een inplanting op 2,5 m van beide perceelsgrenzen wordt de draagkracht van het perceel niet overschreden. De inplanting en het ruimtebeslag integreert zich in het perceel en het straatbeeld en de afstand tot de woning van de klachtindiener is ruimer dan de gangbare normen waardoor geen schaduwhinder veroorzaakt wordt.
Besluit
De inplanting op 2,5 m van de perceelsgrenzen wordt als voorwaarde in de vergunning opgenomen.
"Iedere wooneenheid dient over een afzonderlijke watermeter te beschikken.
De plaats van de watermeters dient te beantwoorden aan de voorschriften van De Watergroep.
De kosten van de nieuwe aftakkingen zijn ten laste van de aanvragers.
De aanvraag is gelegen binnen de beschermingszone van onze waterwinning te Leefdaal.
Voor de voorwaarden aangaande werken binnen een beschermingszone verwijzen we naar het sub-advies van de afdeling Waterbronnen en Milieu."
Het subadvies van de afdeling Waterbronnen en Milieu werd niet ontvangen.
2. Op 22 januari 2020 heeft Fluvius een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht nl.:
"Als bijlage sturen wij u ons advies onder de vorm van een offerte naar aanleiding van de aanvraag van mevrouw Van Laer Nathalie voor de opmaak van een studie voor de uitrusting van bovenvermelde project.
Als U opmerkingen heeft, hadden wij deze graag ontvangen vóór 21 februari 2020.
De loten mogen pas worden verkocht als aan alle verplichtingen uit de offerte is voldaan en de facturen vereffend zijn. U wordt hiervan in kennis gesteld van zodra de voorwaarden voldaan zijn. Het volledige projectreglement kunt u raadplegen op www.fluvius.be of op eenvoudig verzoek aanvragen."
3. Op 12 maart 2020 heeft de provincie Vlaams-Brabant, dienst waterlopen, gemeld dat hun advies niet vereist is.
Argumentatie
Deze beoordeling, als uitvoering van artikel 1.1.4 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening, houdt rekening met de volgende criteria volgens artikel 4.3.1 van deze codex.
Functionele inpasbaarheid
Het ingediende project stemt overeen met de planologische voorschriften gevoegd bij het gewestplan Leuven. Het realiseren van een bouwlot voor het oprichten van een open bebouwing is functioneel inpasbaar in de omgeving met hoofdzakelijke residentiële gebouwen.
Mobiliteitsimpact
De gevraagde verkaveling heeft door zijn beperkte omvang alleen impact op de onmiddellijke omgeving. De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening 'aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg', goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 oktober 2016, is van toepassing.
Schaal
De nieuwe woning, opgetrokken volgens de verkavelingsvoorschriften, overstijgt de schaal van de omliggende woningen in de omgeving niet.
Ruimtegebruik en bouwdichtheid
De oppervlakte van het nieuwe lot bedraagt 4,20 are.
Er wordt licht afgeweken van de gebruikelijke zijdelingse bouwvrije stroken nl. 2,5 m. (zie ook bespreking klacht).
De draagkracht van het perceel wordt niet overschreden en de voorziene tuinzone is voldoende om het open en groene karakter te vrijwaren.
Visueel-vormelijke elementen
De nieuwe woning zal passen in het straatbeeld.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing
Reliëf
Er worden geen reliëfwijzigingen uitgevoerd.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
Mits naleving van de opgelegde voorwaarden wordt de hinder in de omgeving beperkt tot het minimum.
Conclusie
Het voorgestelde project is planologisch en stedenbouwkundig-architecturaal verantwoord.
Advies en voorwaarden
Het voorschrift"de bouwzones worden ingeplant zoals weergegeven op het verkavelingsplan. De inplanting van de woningen dient binnen deze voorgestelde bouwzones uitgevoerd te worden"wordt vervangen door: "de bouwlijn van de nieuwe woning is gelijk aan de bouwlijn van de bestaande woning op lot 2 van het verkavelingsplan. De nieuwe woning wordt ingeplant op 2,5 m van de zijdelingse perceelsgrenzen."
Het voorschrift "de gebouwen worden ingeplant binnen de voorziene bouwzones op het verkavelingsplan" wordt vervangen door: "de bouwlijn van de nieuwe woning is gelijk aan de bouwlijn van de bestaande woning op lot 2 van het verkavelingsplan. De nieuwe woning wordt ingeplant op 2,5 m van de zijdelingse perceelsgrenzen."
Het voorschrift "enkel verhardingen om de woning of de garage te bereiken zijn toegelaten" wordt vervangen door: "de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening 'aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg', goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 oktober 2016, is van toepassing. Verhardingen om de woning of garage te bereiken, zijn toegelaten alsook de verharding voor de verplichte parkeerplaatsen conform bovenstaande verordening."
Het voorschrift "enkel een carport zou eventueel toegelaten worden in de zijtuinstrook, overige constructies zijn niet toegelaten" wordt vervangen door: "in de zijtuinstrook zijn geen constructies toegelaten."
Deze uitrusting omvat ten minste de kosten van de noodzakelijke rioleringswerken en de voorwaarden voor de aanleg van een aardgas- en elektriciteitsnet voor openbare distributie door Fluvius.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse codex ruimtelijke ordening en het decreet betreffende de omgevingsvergunning en hun uitvoeringsbesluiten en sluit zich integraal aan bij het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot haar eigen motivatie.
Artikel 2:
Het college levert een vergunning af aan Nathalie Van Laer voor het verkavelen van gronden in 3061 Leefdaal, Hammeveld 71b, sectie A nrs. 361d2 en 361c2 onder volgende voorwaarden:
Het voorschrift"de bouwzones worden ingeplant zoals weergegeven op het verkavelingsplan. De inplanting van de woningen dient binnen deze voorgestelde bouwzones uitgevoerd te worden"wordt vervangen door: "de bouwlijn van de nieuwe woning is gelijk aan de bouwlijn van de bestaande woning op lot 2 van het verkavelingsplan. De nieuwe woning wordt ingeplant op 2,5 m van de zijdelingse perceelsgrenzen."
Het voorschrift "de gebouwen worden ingeplant binnen de voorziene bouwzones op het verkavelingsplan" wordt vervangen door: "de bouwlijn van de nieuwe woning is gelijk aan de bouwlijn van de bestaande woning op lot 2 van het verkavelingsplan. De nieuwe woning wordt ingeplant op 2,5 m van de zijdelingse perceelsgrenzen."
Het voorschrift "enkel verhardingen om de woning of de garage te bereiken zijn toegelaten" wordt vervangen door: "de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening 'aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg', goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 oktober 2016, is van toepassing. Verhardingen om de woning of garage te bereiken, zijn toegelaten alsook de verharding voor de verplichte parkeerplaatsen conform bovenstaande verordening."
Het voorschrift "enkel een carport zou eventueel toegelaten worden in de zijtuinstrook, overige constructies zijn niet toegelaten" wordt vervangen door: "in de zijtuinstrook zijn geen constructies toegelaten."
Deze uitrusting omvat ten minste de kosten van de noodzakelijke rioleringswerken en de voorwaarden voor de aanleg van een aardgas- en elektriciteitsnet voor openbare distributie door Fluvius.
Artikel 3:
Deze beslissing wordt overgemaakt aan de aanvrager, De Watergroep en Fluvius.
Zitting van 4 mei 2020
VERKAVELINGEN. AANSTELLING ADVOCAAT VERKAVELING BLIJENBERG EN BLANKAART 50, 50A, 52 EN 52A.
Voorgeschiedenis
• Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2017 over de vergunning voor de aanvraag van Ronald Probst namens Procheco voor de sloping en afbraak van een boerderijwoning met bijhorende stallen en loods en de volledige betonverharding te 3061 Leefdaal, Blankaart 52, sectie b nr 199c, 199b en 199d.
• Omgevingsaanvraag die op 9 april 2019 werd ingediend door Ronald Probst strekkende tot de afgifte van een verkavelingsvergunning van 4 loten gelegen te 3061 Leefdaal, Blankaart 50+50A+52+52A en met als kadastrale gegevens afdeling 3 sectie B nr. 199e.
• Omgevingsaanvraag die op 17 januari 2020 werd ingediend door Peter Jambon namens Project Management en Consulting bv strekkende tot de afgifte van een verkavelingsvergunning van 13 loten gelegen in 3061 Leefdaal, Blijenberg 13-15-17-19-21-23 en 14-16-18-20-22-24-26 en met als kadastrale gegevens afdeling 3 sectie B nrs. 214f2, 216V5, 216E6, 216K5 en 216E5.
• Gemeenteraadsbesluit van 28 april 2020 over de goedkeuring van het tracé voor de wegenis verkaveling Ronald Probst voor de percelen gelegen in 3061 Leefdaal, Blankaart 50, 50a, 52 en 52a, sectie b 199e.
Feiten en context
• De verkavelingsvergunning afgeleverd door het college in zitting van 31 maart 2003 aan N.V. P.M.I.C. voor de percelen gelegen te Leefdaal, Blankaart, sectie B nrs. 216c2, 216 d2, 216 f2 en 216 n4 (delen) (12 loten).
• Gemeenteraadsbesluit van 9 november 2004 over de naamgeving “Blijenberg” aan de nieuwe straat die is ontstaan t.g.v. het verkavelingsproject P.M.I.C.
• Arrest van de Raad van State nr. 199.677 van 19.1.2010. Dit arrest heeft het besluit van 31 maart 2003 van het schepencollege vernietigd waarbij aan de NV PMIC de vergunning werd verleend voor het verkavelen van een terrein gelegen aan de Blankaart te Leefdaal.
Juridische gronden
• Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur art 57 § 3, 9°:
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het vertegenwoordigen van de gemeente in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en beslissingen over het in rechte optreden namens de gemeente.
Argumentatie
Gezien het aantal bezwaarschriften dat tegen de nieuwe verkavelingsaanvragen binnenkwam, één ervan is opgesteld door een advocaat, is het aangewezen dat de gemeente een raadsman aanstelt om haar belangen te behartigen.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college stelt GD&A Advocaten, Antwerpsesteenweg 16-18, 2800 Mechelen aan als raadsman om juridische bijstand te verlenen bij het behandelen van de verkavelingsaanvragen van Project Management Investment en Consulting voor de percelen gelegen Blijenberg te 3061 Leefdaal en van Ronald Probst voor de percelen gelegen in 3061 Leefdaal, Blankaart 50, 50a, 52 en 52a, sectie b 199e.
Artikel 2:
Gezien de lopende termijnen dient er zo spoedig als mogelijk een overleg plaats te vinden met de raadsman, de dienst omgeving van de gemeente en de bevoegde schepen.
Artikel 3:
De dienst omgeving van de gemeente krijgt de opdracht om alle relevante stukken (adviezen, bezwaren, correspondentie van en met externe instanties...) over te maken aan Jonas De Wit, advocaat bij GD&A.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.