Zitting van 16 november 2020
ZITTINGEN CBS. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische grond
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de notulen van de zitting van 9 november 2020 goed.
Zitting van 16 november 2020
INDIVIDUEEL BEZOLDIGD PERSONENVERVOER. VERGUNNING EXPLOITATIE CYUZUZO VOF (TAXI SAFE).
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
De aanvraag is tijdig, volledig en correct ingediend en beantwoordt aan de wettelijke voorwaarden.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Geraamde inkomsten |
734150 | € 4000 | € 750 / jaar |
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college verleent een vergunning voor de exploitatie van een dienst voor individueel bezoldigd personenvervoer aan CYUZUZO VOF, gekend onder de commerciële naam Taxi Safe, met exploitatieadres en maatschappelijke zetel in de Streeklaan 30, 3060 Bertem en met ondernemingsnummer BE0502864430, onder de voorwaarden van de hierboven vermelde wettelijke bepalingen.
Artikel 2:
De vergunninghouder wordt gemachtigd om:
• van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een dienst voor individueel bezoldigd personenvervoer te exploiteren op het grondgebied van het Vlaamse Gewest;
• 3 voertuigen in te zetten met de identificatienummers 0001241, 0001242 en 0001243;
• 1 voertuig met het identificatienummer 0001240 in te zetten als reservevoertuig.
Artikel 3:
De exploitant betaalt voor deze vergunning een gemeentelijke retributie, vermeld in artikel 6 van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2019 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer.
Zitting van 16 november 2020
CONTRACTEN. GOEDKEURING BESTELBONS.
Juridische gronden
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Adviezen
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de bestelbon nr. 2020/395 goed voor een totaal bedrag van 2594,95 euro.
Zitting van 16 november 2020
INKOMENDE FACTUREN. GOEDKEURING FACTUREN.
Juridische gronden
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Dit besluit legt de bestelprocedures vast conform de wet op de overheidsopdrachten.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de facturen goed van nr. 2020/4438 tot en met nr. 2020/4491 voor een totaal bedrag van 246 140,84 euro.
Zitting van 16 november 2020
ONTWIKKELINGSSAMENWERKING. DEELNAME CAMPAGNE AMNESTY INTERNATIONAL.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college beslist om ook dit jaar deel te nemen aan de eindejaarscampagne van Amnesty International en zo de mensenrechten te steunen door een artikel op de website te plaatsen en door een gepersonaliseerde banner aan het gemeentehuis op te hangen van 1 tot 31 december 2020.
Zitting van 16 november 2020
BOVENLOKAAL FUNCTIONEEL FIETSROUTENETWERK. AANVRAAG WIJZIGING ROUTES OP GRONDGEBIED HULDENBERG.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
De gemeente Bertem heeft geen bezwaar tegen de wijzigingsaanvragen aan het BFF van de gemeente Huldenberg.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college neemt kennis van de wijzigingsaanvragen van de gemeente Huldenberg aan het BFF en van het verslag van de vergadering van 23 oktober 2020.
Artikel 2:
Het college heeft geen bezwaar om deze aanpassingen aan het BFF Huldenberg voor te leggen aan de wijzigingswerkgroep van 15 december 2020.
Zitting van 16 november 2020
OMGEVINGSVERGUNNING EGENHOVENSTRAAT 56A. AANVRAAG KOEN VANDE CASTEELE VOOR HET BOUWEN VAN EEN CARPORT IN 3060 BERTEM, EGENHOVENSTRAAT 56A, SECTIE C NR 605A.
VERSLAG OMGEVINGSAMBTENAAR
Voorgeschiedenis
• Op 20 augustus 2020 heeft Koen Vande casteele een aanvraag ingediend voor het bouwen van een carport in 3060 Bertem, Egenhovenstraat 56A, sectie C nr 605A.
• Op 30 september 2020 werd de gevraagde extra info ontvangen.
• Op 30 september 2020 werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard.
Feiten en context
• Het goed is gelegen in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Meergezinswoningen', definitief goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2018.
• Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk plan van aanleg noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet-vervallen verkaveling. Het blijft de bevoegdheid van de overheid de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede aanleg van de plaats, gebaseerd op de voorschriften van het van kracht zijnde gewestplan.
• De aanvraag is volgens het gewestplan Leuven gelegen in woongebied.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
• De bouwplaats is gelegen langsheen de Egenhovenstraat.
De Egenhovenstraat ligt ten zuiden van het centrum van Bertem en vormt de verbinding met de buurgemeente Leuven (Egenhoven). Zuidelijk ligt nog een vrij ongeschonden kouterlandschap.
De omgeving wordt gekenmerkt door eengezinswoningen in open en halfopen verband.
Op het perceel staat een halfopen eengezinswoning.
Door de aanwezige bebouwing en de aanwezige infrastructuur is de ordening van het gebied bekend.
• Het voorstel omvat het bouwen van een carport in de voortuin.
De carport met een breedte van 7 m en een diepte van 6 m wordt tussen de voorgevel en de Egenhovenstraat ingeplant.
De afstand tot de garage en trap (perceelsgrens) bedraagt 0,30 m, de afstand tot de rand van de Egenhovenstraat 2,46 m.
Het gebouw is 3 m hoog en voorzien van een plat dak.
• Watertoets
Het voorliggende project heeft geen enkele invloed op het watersysteem, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat er geen schadelijk effect wordt veroorzaakt. Er dienen dan ook geen voorwaarden of maatregelen te worden opgelegd. Het ontwerp is verenigbaar met de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.
• Bestemming volgens de rioleringsinfrastructuur zoneringsplannen
Het perceel ligt volgens het zoneringsplan van de Vlaamse Milieumaatschappij in centraal gebied.
Juridische gronden
• Koninklijk besluit van 28 december 1972
Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.
• Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven
Het project situeert zich in het gewestplan 'Leuven'.
• De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen
Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.
• Besluit van de Vlaamse regering van 23 mei 2003
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect. Dit besluit is van toepassing op de aanvraag.
• Artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integrale waterbeleid.
De vergunningverlenende overheid moet steeds de resultaten van de watertoets vermelden, zelfs als manifest duidelijk is dat de vergunde handelingen geen enkele invloed op de waterhuishouding hebben. De vergunningverlenende overheid moet steeds hiermee rekening houden in haar uiteindelijke beslissing.
• Besluit van de Vlaamse regering van 28 mei 2004
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning.
• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 8 mei 2009
º Artikel 1.1.4.
De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.
• De gewestelijke verordening van 5 juli 2013 inzake de afkoppeling van hemelwater afkomstig van dakvlakken en verharde oppervlakten.
Deze verordening is niet van toepassing op de aanvraag.
• Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
º artikel 6: Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan te doen
º Artikel 13 bepaalt waarop een vereenvoudigde vergunningsprocedure van toepassing is.
• De provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot verhardingen van 12 september 2014
De verordening bepaalt dat het hemelwater dat op een verharding terechtkomt, op natuurlijke wijze doorheen of naast die verharding op het eigen terrein in de bodem moet infiltreren. Het mag niet van het eigen terrein afgevoerd worden door middel van afvoergoten of vergelijkbare voorzieningen.
• Besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, met als bijlage 1 de Vlaamse lijst en als bijlage 2 de provinciale lijst
• Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Dit besluit bevat de verdere uitwerking van de procedure en de nodige bijlagen.
• Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 25 oktober 2016 betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg.
Adviezen
• Openbaar onderzoek
De aanvraag diende niet openbaar gemaakt te worden.
• Interne adviezen
Advies van 15 oktober 2020 van de dienst openbare werken.
º Geen opmerkingen op het plaatsen van een overkapping op de oprit op voorwaarde dat de naastgelegen garage op de oprit vergund werd.
º Het is aangeraden om op het dak het plaatsen van een groendak op te leggen.
Beoordeling advies door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Dit advies doet geen uitspraak over elementen waarvoor de dienst openbare werken bevoegd is.
Argumentatie
Deze beoordeling, als uitvoering van artikel 1.1.4 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening, houdt rekening met de volgende criteria volgens artikel 4.3.1 van deze codex.
Functionele inpasbaarheid
Het project is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften gevoegd bij het gewestplan Leuven. Het oprichten van een carport is complementair aan de woning en past in deze overwegend residentiële omgeving.
Mobiliteitsimpact
Het project heeft een positieve invloed op de mobiliteit in de omgeving. De voertuigen worden op het eigen terrein opgevangen.
Schaal
De schaal van de gebouwen in de omgeving verschilt nogal sterk. Een uitbreiding met een carport heeft geen impact op de schaal van de volledige woning.
Ruimtegebruik en bouwdichtheid
De carport wordt ingeplant in de voortuin. Er blijft nog voldoende open ruimte op het perceel aanwezig.
Visueel-vormelijke elementen
De plaatsing van de carport beïnvloedt nauwelijks het straatbeeld en is complementair met de inrichting van de aangrenzende woning.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing op de aanvraag.
Reliëf
Niet van toepassing op de aanvraag.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
Niet van toepassing op de aanvraag.
Conclusie
Het voorgestelde project is planologisch en stedenbouwkundig architecturaal verantwoord.
Advies en voorwaarden
De gemeentelijke omgevingsambtenaar stelt voor om de vergunning te verlenen onder volgende voorwaarden:
• De verkrijger van de huidige vergunning moet de beschadigingen aan het openbaar domein, als gevolg van de uitvoering van de vergunde bouwwerken, herstellen binnen de 30 dagen na het beëindigen van de (ver)bouwwerken. Er wordt aangeraden om een voorafgaande plaatsbeschrijving op te maken. Bij het ontbreken van een plaatsbeschrijving wordt aangenomen dat het openbaar domein geen gebreken vertoonde voor aanvang van de werken.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse codex ruimtelijke ordening en het decreet betreffende de omgevingsvergunning en hun uitvoeringsbesluiten en sluit zich integraal aan bij het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot haar eigen motivatie.
Artikel 2:
Het college levert een vergunning af aan Koen Vande casteele voor het bouwen van een carport in 3060 Bertem, Egenhovenstraat 56A, sectie C nr 605A onder volgende voorwaarden:
• De verkrijger van de huidige vergunning moet de beschadigingen aan het openbaar domein, als gevolg van de uitvoering van de vergunde bouwwerken, herstellen binnen de 30 dagen na het beëindigen van de (ver)bouwwerken. Er wordt aangeraden om een voorafgaande plaatsbeschrijving op te maken. Bij het ontbreken van een plaatsbeschrijving wordt aangenomen dat het openbaar domein geen gebreken vertoonde voor aanvang van de werken.
Artikel 3:
Deze beslissing wordt overgemaakt aan de aanvrager.
Zitting van 16 november 2020
OMGEVINGSVERGUNNING DORPSTRAAT 235. AANVRAAG VAN GRETEL VERBOOMEN EN CHRISTOPHE FALEMPIN VOOR HET BOUWEN VAN EEN WONING IN 3060 BERTEM, DORPSTRAAT 235, SECTIE C NR 385G EN 392G.
VERSLAG OMGEVINGSAMBTENAAR
Voorgeschiedenis
• Op 8 oktober 2020 hebben Gretel Verboomen en Christophe Falempin een aanvraag ingediend voor het bouwen van een woning in 3060 Bertem, Dorpstraat 235, sectie C nr 385g en 392g.
• Op 14 oktober 2020 werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard.
Feiten en context
• Het goed is gelegen in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Meergezinswoningen', definitief goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2018.
• Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk plan van aanleg noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet-vervallen verkaveling. Het blijft de bevoegdheid van de overheid de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede aanleg van de plaats, gebaseerd op de voorschriften van het van kracht zijnde gewestplan.
• De aanvraag is volgens het gewestplan Leuven gelegen in woongebied. Het overige gedeelte is gelegen in een bufferzone.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
• De bouwplaats is gelegen langsheen de Dorpstraat.
De Dorpstraat is één van de hoofdverbindingen die, samen met de Tervuursesteenweg, de gemeente doorkruist van oost naar west tussen de buurgemeenten Leuven en Tervuren. De Tervuursesteenweg ligt op de noordelijke valleiwand van de Voer; de Dorpstraat volgt in grote lijnen de loop van deze rivier.
Het bouwperceel ligt ten westen van het centrum van Bertem en sluit aan bij de witte wijk die in de jaren '60 gerealiseerd werd. In deze omgeving is de bebouwing minder dens en bestaat ze vooral uit open en halfopen woningen in verschillende verschijningsvormen.
Het perceel ligt in helling vanaf de Dorpstraat en het laagste gedeelte is vrij waterziek.
Door de aanwezige bebouwing en de aanwezige infrastructuur is de ordening van het gebied bekend.
• Het voorstel omvat het bouwen van een nieuwe vrijstaande eengezinswoning met twee bouwlagen onder plat dak.
De woning is 9,50 m breed en 13 m diep op het gelijkvloers en 11 m op de verdieping. De woning is 6,28 m hoog.
De berging en fietsenstalling worden voor de woning voorzien onder plat dak tot tegen de woning. De woning wordt ingeplant op 38,61 m van de Dorpstraat. De zijdelingse bouwvrije stroken bedragen 3 m en 4 m.
Er is een ruime parking met oprit en er is ruimte voorzien voor de nodige fietsen.
• Watertoets
Op 3 november 2020 heeft de provinciale dienst waterlopen een voorwaardelijk gunstig wateradvies uitgebracht.
"Wij verwijzen naar uw adviesaanvraag van 14 oktober 2020 op naam van Christophe Falempin en Gretel Verboomen voor het bouwen van een woning. De aanvraag heeft betrekking op percelen gelegen Dorpstraat 239, 3060 Bertem, kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie C, nr 385G en 392G.
Het voorwerp van de aanvraag omvat de uitvoering van volgende handelingen:
Het bouwen van een eengezinswoning met terras en fietsenberging, oprit en staanplaats voor 3 auto’s.
Overeenkomstig artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, wordt volgend wateradvies verstrekt.
Het oppervlaktewater van het voorwerp van de aanvraag wordt verzameld in de waterloop van tweede categorie B2022 Voer. Volgens de overstromingskaart van Vlaanderen is het voorwerp van de aanvraag deels gelegen in een effectief en deels in een mogelijk overstromingsgevoelig gebied. Het risico op overstroming is afkomstig vanuit de waterloop aan de straatkant en van oppervlakkig afstromend hemelwater aan de achterkant van het terrein.
Voor zover de dienst waterlopen kan opmaken uit de documenten die bij de aanvraag gevoegd zijn, kan het voorwerp van de aanvraag een effect hebben op de bescherming tegen wateroverlast en overstromingen en/of op het behoud van de watergebonden natuurwaarden.
De aanvrager voorziet in volgende maatregelen:
Er worden 2 hemelwaterputten van 10 000 liter voorzien en een infiltratievoorziening van 2400 liter.
De oprit en parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende verhardingen.
Hemelwaterverordeningen
º Niet-verontreinigd hemelwater van de eventuele vertraagde afvoer of de overloop van hemelwatervoorzieningen wordt aangesloten op de waterloop onder de voorwaarden vermeld in de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013, Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013).
º Overeenkomstig de provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot verhardingen (besluit van de provincieraad van Vlaams-Brabant van 24 juni 2014, goedgekeurd bij Ministerieel Besluit van12 september 2014, Belgisch Staatsblad van 20 oktober 2014), moet het hemelwater dat op een verharding terechtkomt, op natuurlijke wijze doorheen of naast die verharding op het eigen terrein in de bodem infiltreren. Het mag niet van het eigen terrein afgevoerd worden door middel van afvoergoten of vergelijkbare voorzieningen.
Specifieke voorwaarden of maatregelen
º De aanvrager vraagt een afwijking op bovenstaande gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Het hemelwater wordt hergebruikt voor de tuin, het wassen van wagens en fietsen en brengt daarom 200 m² dakoppervlakte in mindering. Indien enkel een buitenkraantje op de hemelwaterinstallatie wordt aangesloten, is een grotere hemelwaterput niet op zijn plaats. De gevraagde afwijking wordt geweigerd. Het beschreven hergebruik is een standaardhergebruik, er zijn onvoldoende toestellen aangesloten op de hemelwaterinstallatie om in aanmerking te komen voor deze afwijking. Hergebruik in de tuin is tevens seizoenaal te variabel. In de winter, wanneer er meer neerslag is, zal dit hergebruik sterk afnemen en niet leiden tot snelle lediging van de hemelwaterput.
º De aanvrager dient minstens de toiletten aan te sluiten op de hemelwaterinstallatie. De infiltratievoorziening moet minstens 7387,5 liter kunnen bufferen, zelfs al wordt er beslist om maar 1 hemelwaterput van 10 000 liter te plaatsen. De oppervlakte van deze infiltratievoorziening bedraagt minimum 11,82 m².
º In de bijgevoegde nota wordt aangegeven dat de ondergrond zeer vochtig is, vooral vooraan het perceel. De infiltratievoorziening wordt voor de woning geplaatst. Er dient onderzocht te worden of het hemelwater op die plaats voldoende in de bodem kan infiltreren.
Mits aan deze voorwaarden voldaan is, kan het voorwerp van de aanvraag als verenigbaar met het watersysteem beschouwd worden.
Aangevuld met bovenvermelde opgelegde voorwaarden en maatregelen is het voorwerp van de aanvraag in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen, bepaald in artikel 1.2.2. en 1.2.3. van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018."
• Bestemming volgens de rioleringsinfrastructuur zoneringsplannen
Het perceel ligt volgens het zoneringsplan van de Vlaamse Milieumaatschappij in het centraal gebied.
Juridische gronden
• Koninklijk besluit van 28 december 1972
Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.
• Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven
Het project situeert zich in het gewestplan 'Leuven'.
• De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen
Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.
• Besluit van de Vlaamse regering van 23 mei 2003
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect. Dit besluit is niet van toepassing op de aanvraag.
• Artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integrale waterbeleid.
De vergunningverlenende overheid moet steeds de resultaten van de watertoets vermelden, zelfs als manifest duidelijk is dat de vergunde handelingen geen enkele invloed op de waterhuishouding hebben. De vergunningverlenende overheid moet steeds hiermee rekening houden in haar uiteindelijke beslissing.
• Besluit van de Vlaamse regering van 28 mei 2004
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning.
• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 8 mei 2009
º Artikel 1.1.4.
De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.
• De gewestelijke verordening van 5 juli 2013 inzake de afkoppeling van hemelwater afkomstig van dakvlakken en verharde oppervlakten.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van deze verordening mits voldaan wordt aan de bepalingen van het wateradvies.
• Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
º artikel 6: Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan te doen
º Artikel 13 bepaalt waarop een vereenvoudigde vergunningsprocedure van toepassing is.
• De provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot verhardingen van 12 september 2014
De verordening bepaalt dat het hemelwater dat op een verharding terechtkomt, op natuurlijke wijze doorheen of naast die verharding op het eigen terrein in de bodem moet infiltreren. Het mag niet van het eigen terrein afgevoerd worden door middel van afvoergoten of vergelijkbare voorzieningen.
• Besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, met als bijlage 1 de Vlaamse lijst en als bijlage 2 de provinciale lijst
• Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Dit besluit bevat de verdere uitwerking van de procedure en de nodige bijlagen.
• Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 25 oktober 2016 betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg.
Adviezen
• Openbaar onderzoek
De aanvraag diende niet openbaar gemaakt te worden.
• Externe adviezen
1. Op 15 oktober 2020 heeft De Watergroep een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
"Dit is een deeladvies van De Watergroep omtrent de bescherming van de drinkwaterwinning. Het perceel is gelegen binnen de beschermingszone III van een grondwaterwinning die ondiep grondwater onttrekt voor de drinkwatervoorziening. Dit betekent dat het infiltrerend water ondergronds in de richting van de waterwinning stroomt en ooit zal opgepompt worden. Zuiver hemelwater mag in deze zone geïnfiltreerd worden. De Watergroep geeft een gunstig advies voor wat betreft de bescherming van de waterwinning aangezien het project geen effect heeft op grondwaterkwaliteit of kwantiteit van de waterwinning. Wel dient er met volgende zaken rekening gehouden te worden tijdens werken op het perceel:
º koolwaterstoffen waarvan het gezamenlijke volume groter is dan 50 liter worden opgesteld in een opvangbak waarvan de inhoud minstens gelijk is aan de inhoud van de gestockeerde recipiënten;
º het overgieten en/of vullen van recipiënten dient met de nodige omzichtigheid te gebeuren teneinde het morsen te voorkomen;
º machines met enig verlies van olie of mazout dienen van de werf verwijderd te worden en boven een opvanglade geplaatst;
º iedere verontreiniging dient onmiddellijk gemeld op het nummer 02/238 96 99 of via milieu@dewatergroep.be"
2. Op 16 oktober 2020 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
"De vergunning kan verleend worden onder de hiernavolgende bijzondere voorwaarden en de algemene voorwaarden (als bijlage):
Vastlegging ten opzichte van de grens van het autosnelwegdomein (A0030002 van 17.0 +40 tot 17.0 +90):
De bouwlijn ligt op 30 m van de grens van het autosnelwegdomein volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 (betreffende de vrije stroken langs autosnelwegen, eerste artikel). Deze is gemeten loodrecht op de as van de autosnelweg.
Bepaling van de grens van het domein van de autosnelweg: bovenkant talud +1 meter + 30 meter.
Het perceel in huidige aanvraag valt buiten de bouwvrije strook van 30m van onze autosnelweg.
Besluit
Om deze redenen adviseert het Agentschap Wegen en Verkeer GUNSTIG betreffende voorliggende aanvraag gezien de aanvraag in overeenstemming is met de algemene en de bijzondere voorwaarden."
• Interne adviezen
Op 15 oktober 2020 heeft de dienst burgerzaken een huisnummer toegekend.
Argumentatie
Deze beoordeling, als uitvoering van artikel 1.1.4 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening, houdt rekening met de volgende criteria volgens artikel 4.3.1 van deze codex.
Functionele inpasbaarheid
Het project is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften gevoegd bij het gewestplan Leuven. Het inbrengen van woningen in het bebouwde weefsel is functioneel inpasbaar in deze residentiële omgeving.
Mobiliteitsimpact
De impact van de mobiliteit op de omgeving blijft eerder beperkt. Door het toepassen van de gemeentelijke verordening betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg worden de wagens opgevangen op het eigen terrein.
Schaal
De omgeving wordt gekenmerkt door woningen in verschillende verschijningsvormen met één of twee bouwlagen en hellende daken en platte daken. Een bouwproject bestaande uit een vrijstaande woning met twee bouwlagen en een plat dak overstijgt qua gabarit de schaal van de bestaande bebouwing in de omgeving niet.
Ruimtegebruik en bouwdichtheid
De voorgestelde bouwdichtheid is aanvaardbaar volgens de huidige gehanteerde normen. In de omgeving komen hogere dichtheden voor.
Visueel-vormelijke elementen
Het voorgestelde project geeft een verantwoorde invulling van het heterogene straatbeeld. Het hedendaagse uitzicht en materiaalgebruik heeft een positieve impact op de omgeving.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing op de aanvraag.
Reliëf
De voorziene reliëfwijzigingen staan in relatie tot het project en de omgeving. De voorgestelde inplanting is, gelet op de toestand van het perceel, verantwoord.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
Niet van toepassing op de aanvraag.
Conclusie
Het voorgestelde project is planologisch en stedenbouwkundig architecturaal verantwoord.
Advies en voorwaarden
De gemeentelijke omgevingsambtenaar stelt voor om de vergunning te verlenen onder volgende voorwaarden:
• De verkrijger van de huidige vergunning moet de beschadigingen aan het openbaar domein, als gevolg van de uitvoering van de vergunde bouwwerken, herstellen binnen de 30 dagen na het beëindigen van de (ver)bouwwerken. Er wordt aangeraden om een voorafgaande plaatsbeschrijving op te maken. Bij het ontbreken van een plaatsbeschrijving wordt aangenomen dat het openbaar domein geen gebreken vertoonde voor aanvang van de werken.
• De voorgestelde reliëfwijzigingen moeten uitgevoerd worden zodat er geen wateroverlast kan ontstaan op de aanpalende eigendommen. Zeker de beveiliging van de lager gelegen rechter aangrenzende woning is een aandachtspunt.
• De voorwaarden opgelegd in het advies van De Watergroep van 15 oktober 2020 moeten strikt worden nageleefd.
• De voorwaarden opgelegd in het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer van 16 oktober 2020 moeten strikt worden nageleefd.
• De voorwaarden opgelegd in het wateradvies van de provinciale dienst waterlopen van 3 november 2020 moeten strikt worden nageleefd.
Bijzondere aandacht wordt gevestigd op de volgende bepalingen.
De aanvrager vraagt een afwijking op bovenstaande gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Het hemelwater wordt hergebruikt voor de tuin, het wassen van wagens en fietsen en brengt daarom 200 m² dakoppervlakte in mindering. Indien enkel een buitenkraantje op de hemelwaterinstallatie wordt aangesloten, is een grotere hemelwaterput niet op zijn plaats. De gevraagde afwijking wordt geweigerd. Het beschreven hergebruik is een standaardhergebruik, er zijn onvoldoende toestellen aangesloten op de hemelwaterinstallatie om in aanmerking te komen voor deze afwijking. Hergebruik in de tuin is tevens seizoenaal te variabel. In de winter, wanneer er meer neerslag is, zal dit hergebruik sterk afnemen en niet leiden tot snelle lediging van de hemelwaterput.
De aanvrager dient minstens de toiletten aan te sluiten op de hemelwaterinstallatie. De infiltratievoorziening moet minstens 7387,5 liter kunnen bufferen, zelfs al wordt er beslist om maar 1 hemelwaterput van 10 000 liter te plaatsen. De oppervlakte van deze infiltratievoorziening bedraagt minimum 11,82 m².
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse codex ruimtelijke ordening en het decreet betreffende de omgevingsvergunning en hun uitvoeringsbesluiten en sluit zich integraal aan bij het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot haar eigen motivatie.
Artikel 2:
Het college levert een vergunning af aan Gretel Verboomen en Christophe Falempin voor het bouwen van een woning in 3060 Bertem, Dorpstraat 235, sectie C nr 385g en 392g onder volgende voorwaarden:
• De verkrijger van de huidige vergunning moet de beschadigingen aan het openbaar domein, als gevolg van de uitvoering van de vergunde bouwwerken, herstellen binnen de 30 dagen na het beëindigen van de (ver)bouwwerken. Er wordt aangeraden om een voorafgaande plaatsbeschrijving op te maken. Bij het ontbreken van een plaatsbeschrijving wordt aangenomen dat het openbaar domein geen gebreken vertoonde voor aanvang van de werken.
• De voorgestelde reliëfwijzigingen moeten uitgevoerd worden zodat er geen wateroverlast kan ontstaan op de aanpalende eigendommen. Zeker de beveiliging van de lager gelegen rechter aangrenzende woning is een aandachtspunt.
• De voorwaarden opgelegd in het advies van De Watergroep van 15 oktober 2020 moeten strikt worden nageleefd.
• De voorwaarden opgelegd in het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer van 16 oktober 2020 moeten strikt worden nageleefd.
• De voorwaarden opgelegd in het wateradvies van de provinciale dienst waterlopen van 3 november 2020 moeten strikt worden nageleefd.
Bijzondere aandacht wordt gevestigd op de volgende bepalingen.
De aanvrager vraagt een afwijking op bovenstaande gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Het hemelwater wordt hergebruikt voor de tuin, het wassen van wagens en fietsen en brengt daarom 200 m² dakoppervlakte in mindering. Indien enkel een buitenkraantje op de hemelwaterinstallatie wordt aangesloten, is een grotere hemelwaterput niet op zijn plaats. De gevraagde afwijking wordt geweigerd. Het beschreven hergebruik is een standaardhergebruik, er zijn onvoldoende toestellen aangesloten zijn op de hemelwaterinstallatie om in aanmerking te komen voor deze afwijking. Hergebruik in de tuin is tevens seizoenaal te variabel. In de winter, wanneer er meer neerslag is, zal dit hergebruik sterk afnemen en niet leiden tot snelle lediging van de hemelwaterput.
De aanvrager dient minstens de toiletten aan te sluiten op de hemelwaterinstallatie. De infiltratievoorziening moet minstens 7387,5 liter kunnen bufferen, zelfs al wordt er beslist om maar 1 hemelwaterput van 10 000 liter te plaatsen. De oppervlakte van deze infiltratievoorziening bedraagt minimum 11,82 m².
Artikel 3:
Deze beslissing wordt overgemaakt aan de aanvrager en de adviesinstanties.
Zitting van 16 november 2020
RECHT VAN VOORKOOP. VOORKOOPRECHT GEMEENTEPLEIN 2 TE 3060 BERTEM, AFD. 1 SECTIE C NUMMER 201C.
Feiten en context
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college van burgemeester en schepenen wenst zijn voorkooprecht voor de handelswoning Gemeenteplein 2 te 3060 Bertem, afdeling 1 sectie C nummer 201c niet uit te oefenen.
Zitting van 16 november 2020
MILIEU. GOEDKEURING DEELNAME BEPERKT PROJECTAANBOD MILIEU EN KLIMAAT 2020 VAN INTERLEUVEN.
Voorgeschiedenis
• De ondertekening van het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement vond plaats op 4 oktober 2013 samen met 57 gemeenten van de provincie.
• Het gemeentelijk klimaatactieplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2015.
• E-mailbericht van 23 oktober 2020 van Interleuven waarin het beperkt projectaanbod van de intergemeentelijke milieudienst wordt voorgesteld.
Feiten en context
• De exclusiviteitsovereenkomst tussen de gemeente Bertem en Interleuven werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 meer bepaald 3.1 basisondersteuning en 3.2 klimaatondersteuning.
• Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 in Europa gelanceerd met de ambitie om lokale besturen samen te brengen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen.
• De engagementen binnen het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayers) zijn de CO2-uitstoot op het gemeentelijk grondgebied terug te dringen tegen 2020 met ten minste 20%, een emissieberekening uit te voeren die als uitgangspunt voor het actieplan wordt gebruikt en het indienen van het actieplan.
• Bij de opvolger van het Burgemeestersconvenant, namelijk het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie, wordt gestreefd naar een reductie van 40% CO2-uitstoot op het grondgebied van de gemeente tegen 2030 en om de veerkracht tegen de klimaatverandering te verhogen (adaptatie).
• De provincie Vlaams-Brabant heeft doelstellingen vastgelegd in het Provinciaal Klimaatbeleidsplan 2040. Om deze doelstellingen te behalen, steunen ze ook op inspanningen van de lokale besturen.
• De intergemeentelijke milieudienst van Interleuven stelt een beperkt projectaanbod voor dat nog in 2020 zal worden opgestart namelijk tankslag, samenaankoop hemelwatertonnen, gedeelde e-mobiliteit, natraject thermografische luchtfoto en de digitale tool Mijn warm huis (zie de projectvoorstellen als bijlage).
Juridische gronden
• Besluit van de gemeenteraad van 28 april 2020 over de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur.
• Artikel 56 § 3, 4° en 5° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten en voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip 'dagelijks bestuur'.
Argumentatie
De projectvoorstellen dragen bij tot uitvoering van het gemeentelijk klimaatactieplan en de reductie van de CO2-uitstoot op lokaal niveau.
De milieudienst stelt voor om deel te nemen aan volgende projecten: tankslag, samenaankoop hemelwatertonnen en de digitale tool Mijn warm huis.
• Motivering project samenaankoop hemelwatertonnen:
Met het project samenaankoop hemelwatertonnen wilt het bestuur burgers waterbewuster maken en ze een laagdrempelige oplossing bieden voor het opvangen van hemelwater. Particulieren kunnen via een samenaankoop voordelig investeren in het plaatsen van een (kunststof) regenwaterton. Interleuven zoekt de economisch meest voordelige aanbieder(s) van deze infrastructuur, gekoppeld aan voldoende kwaliteitsgarantie. Aankopers van een regenwaterton kunnen ervoor kiezen om deze zelf te installeren, maar kunnen indien gewenst ook een beroep doen op projectpartner IGO voor de levering en de plaatsing. Particulieren of lokale besturen worden zo ontlast van het uitvoeren van een eigen prijsaanvraag voor de producten en diensten.
• Motivering project tankslag:
De wetgeving verplicht de sanering en verwijdering van buiten gebruik gestelde (bovengrondse en ondergrondse) stookolietanks bij particuliere woningen. Indien dit omwille van technische aspecten niet mogelijk is, moeten ze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Indien dit niet gebeurt, kunnen ze aanleiding geven tot grondwater- en bodemverontreiniging. Via het project tankslag wordt hulp geboden aan de inwoners en verlaagt de drempel om de stap te zetten tot sanering. Er wordt een persoonlijk contract tussen de particulier en de firma afgesloten, zonder kosten voor de gemeente.
• Motivering digitale tool Mijn Warm Huis:
Mijn Warm Huis is een online tool voor digitaal renovatieadvies. Inwoners doorlopen een aantal eenvoudige vragen over hun woning. De tool berekent het warmteverlies van de woning. Zo krijgt de inwoner inzicht in de energetische situatie van zijn huis. In een volgende stap kan de inwoner maatregelen selecteren om zijn woning energie-efficiënter te maken. De toepassing berekent de investeringskost, mogelijke premies (netbeheerder, gemeente…) en de besparing, zowel financieel als op het vlak van energie, van de geselecteerde maatregelen. In een laatste stap krijgt de inwoner een stappenplan voor renovatie. In samenwerking van het Wooninfopunt kan de tool nog meer optimaal gebruikt worden.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
613207/0350-00 | € 3600 (2020) € 1200 (2021) | € 3600 € 1200 | € 4800 |
Bijlagen
• projectfiches
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college neemt kennis van de projectfiches van Interleuven en gaat onder voorbehoud van de goedkeuring van de wijziging van het budget in de meerjarenplanning door de gemeenteraad, akkoord met de deelname aan de projecten tankslag, samenaankoop hemelwatertonnen en de digitale tool Mijn warm huis.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.