Zitting van 10 februari 2020
ZITTINGEN CBS. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische grond
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de notulen van de zitting van 3 februari 2020 goed.
Zitting van 10 februari 2020
CONTRACTEN. GOEDKEURING BESTELBONS.
Juridische gronden
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Adviezen
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de bestelbons goed van nr. 2020/27 tot en met nr. 2020/40 voor een totaal bedrag van 11 394,39 euro.
Zitting van 10 februari 2020
INKOMENDE FACTUREN. GOEDKEURING FACTUREN.
Juridische gronden
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Dit besluit legt de bestelprocedures vast conform de wet op de overheidsopdrachten.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de volgende facturen goed: nr. 2019/4317 tot en met nr. 2019/4426 voor een totaal bedrag van 325 898,94 euro en nr. 2020/1 tot en met nr. 2020/68 voor een totaal bedrag van 37 780,14 euro.
Zitting van 10 februari 2020
SPEELPLEIN KATTESTROOF. GOEDKEURING GEBRUIK GEMEENTELIJKE DIENSTWAGEN DOOR HOOFDANIMATOREN TIJDENS SPEELPLEINWERKING PASEN 2020.
Feiten en context
• Tijdens de paasvakantie is er 2 weken speelpleinwerking van maandag 6 april tot en met donderdag 16 april 2020.
• De hoofdverantwoordelijke doet elke eerste werkdag van de week inkopen voor het speelplein. Elke vrijdag voorafgaand aan de week krijgt de hoofdverantwoordelijke een lijstje van de animatoren met benodigdheden die ze gaan gebruiken tijdens hun activiteiten.
Argumentatie
Het speelplein heeft een stock aan materialen, maar bepaalde activiteiten zoals de kookactiviteiten met de kinderen vereisen verse benodigdheden. Om de inkopen te kunnen doen, heeft de hoofdverantwoordelijke de gemeentelijke dienstwagen nodig.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De hoofdanimatoren van de speelpleinwerking Kattestroof mogen de dienstwagen van de gemeente gebruiken tijdens de paasvakantie 2020 op maandag 6 april en dinsdag 14 april.
Zitting van 10 februari 2020
VERHUUR VOERTUIGEN MET BESTUURDER. AANPASSING VERGUNNING VOOR VERHUUR VOERTUIG MET BESTUURDER AAN EDDIE SARMIENTO CUN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Geraamde inkomsten |
734150 | € 4000 | € 357,99 euro |
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college keurt de definitieve vervanging van het voertuig, ingezet in het kader van de vergunning voor verhuur voertuig met bestuurder met herkenningsteken VVB-0048, verleend aan Eddie Sarmiento Cun, Leopold III-laan 15 bus 18 in 1030 Brussel, goed, met behoud van alle andere voorwaarden en looptijd.
Zitting van 10 februari 2020
WONEN. BESPREKING PROVINCIALE AFSPRAKENNOTA WONEN AAN IJSE EN VOER.
Motivering
Het college neemt kennis van de provinciale afsprakennota in het kader van het intergemeentelijke woonproject Wonen aan IJse en Voer.
Bespreking
Deze nota wordt voor goedkeuring voorgelegd aan de stuurgroep Wonen tussen IJse en Voer.
Zitting van 10 februari 2020
OMGEVINGSVERGUNNING BOSSTRAAT 72. AANVRAAG NOURA BACHIRI VOOR HET VERBOUWEN VAN EEN WONING IN 3060 BERTEM, BOSSTRAAT 72, SECTIE A NR 582S3.
VERSLAG OMGEVINGSAMBTENAAR
Voorgeschiedenis
• Op 7 januari 2020 heeft Noura Bachiri een aanvraag ingediend voor het verbouwen van een woning in 3060 Bertem, Bosstraat 72, sectie A nr 582s3.
• Op 27 januari 2020 werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard.
Feiten en context
• Het goed is gelegen in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Meergezinswoningen', definitief goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2018.
• Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk plan van aanleg, noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet-vervallen verkaveling. Het blijft de bevoegdheid van de overheid de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede aanleg van de plaats, gebaseerd op de voorschriften van het van kracht zijnde gewestplan.
• De aanvraag is volgens het gewestplan Leuven in woongebied.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
• De bouwplaats is gelegen langsheen de Bosstraat.
De Bosstraat ligt ten noordoosten van het centrum van Bertem, takt aan op de Tervuursesteenweg en vormt de verbinding met de buurgemeente Herent.
De omgeving wordt gekenmerkt door woningen in verschillende verschijningsvormen.
De halfopen bebouwing werd opgericht tegen de linker perceelsgrens.
Door de aanwezige bebouwing en de aanwezige infrastructuur is de ordening van het gebied bekend.
• Het voorstel omvat het uitbreiden van de woning.
Het hoofdvolume van de woning blijft behouden.
De bestaande achterbouw wordt gedeeltelijk gesloopt en uitgebreid tot een gelijkvloerse bouwdiepte van 18,20 m.
De nieuwe bijbouw sluit aan op de bestaande garage die werd opgericht tegen de rechter perceelsgrens. De bijbouw heeft een hoogte van 3 m onder plat dak.
• Watertoets
Het voorliggende project heeft geen enkele invloed op het watersysteem, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat er geen schadelijk effect wordt veroorzaakt. Er dienen dan ook geen voorwaarden of maatregelen te worden opgelegd. Het ontwerp is verenigbaar met de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.
• Bestemming volgens de rioleringsinfrastructuur zoneringsplannen
Het perceel ligt volgens het zoneringsplan van de Vlaamse Milieumaatschappij in het centrale gebied.
Juridische gronden
• Koninklijk besluit van 28 december 1972
Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.
• Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven
Het project situeert zich in het gewestplan 'Leuven'.
• De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen
Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.
• Besluit van de Vlaamse regering van 23 mei 2003
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect. Dit besluit is van toepassing op de aanvraag.
• Artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integrale waterbeleid.
De vergunningverlenende overheid moet steeds de resultaten van de watertoets vermelden, zelfs als manifest duidelijk is dat de vergunde handelingen geen enkele invloed op de waterhuishouding hebben. De vergunningverlenende overheid moet steeds hiermee rekening houden in haar uiteindelijke beslissing.
• Besluit van de Vlaamse regering van 28 mei 2004
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning.
• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 8 mei 2009
º Artikel 1.1.4.
De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.
• De gewestelijke verordening van 5 juli 2013 inzake de afkoppeling van hemelwater afkomstig van dakvlakken en verharde oppervlakten.
Deze verordening is niet van toepassing op de aanvraag.
• Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
º artikel 6: Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan te doen
º Artikel 13 bepaalt waarop een vereenvoudigde vergunningsprocedure van toepassing is.
• De provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot verhardingen van 12 september 2014
De verordening bepaalt dat het hemelwater dat op een verharding terechtkomt, op natuurlijke wijze doorheen of naast die verharding op het eigen terrein in de bodem moet infiltreren. Het mag niet van het eigen terrein afgevoerd worden door middel van afvoergoten of vergelijkbare voorzieningen.
• Besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, met als bijlage 1 de Vlaamse lijst en als bijlage 2 de provinciale lijst
• Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Dit besluit bevat de verdere uitwerking van de procedure en de nodige bijlagen.
Adviezen
• Openbaar onderzoek
De aanvraag diende niet openbaar gemaakt te worden.
• Externe adviezen
///
Argumentatie
Deze beoordeling, als uitvoering van artikel 1.1.4 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening, houdt rekening met de volgende criteria volgens artikel 4.3.1 van deze codex.
Functionele inpasbaarheid
Het voorstel is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften gevoegd bij het gewestplan Leuven.
De functie wonen blijft behouden in deze overwegend residentiële buurt.
Mobiliteitsimpact
Het project heeft geen impact op de mobiliteit in de omgeving. Door de garage en oprit kunnen de wagens opgevangen worden op het eigen terrein.
Schaal
De schaal van de bijbouw is vergelijkbaar met de schaal van de bijbouwen in de omgeving en overstijgt de schaal van de gebouwen in de omgeving niet.
Ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het betreft een vrij groot perceel en de toename van het ruimtegebruik is eerder beperkt. In de omgeving komen gelijkaardige of hogere dichtheden voor.
Visueel-vormelijke elementen
De uitbreiding situeert zich volledig achter de bestaande woning waardoor het straatbeeld ongewijzigd blijft.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing op de aanvraag.
Reliëf
Niet van toepassing op de aanvraag.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
De aanvraagster is eigenaar van het links aangrenzende perceel.
Conclusie
Het voorgestelde project is planologisch en stedenbouwkundig architecturaal verantwoord.
Advies en voorwaarden
De gemeentelijke omgevingsambtenaar stelt voor om de vergunning te verlenen onder volgende voorwaarden:
• De verkrijger van de huidige vergunning moet de beschadigingen aan het openbaar domein, als gevolg van de uitvoering van de vergunde bouwwerken, herstellen binnen de 30 dagen na het beëindigen van de (ver)bouwwerken. Er wordt aangeraden om een voorafgaande plaatsbeschrijving op te maken. Bij het ontbreken van een plaatsbeschrijving wordt aangenomen dat het openbaar domein geen gebreken vertoonde voor aanvang van de werken.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse codex ruimtelijke ordening en het decreet betreffende de omgevingsvergunning en hun uitvoeringsbesluiten en sluit zich integraal aan bij het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot haar eigen motivatie.
Artikel 2:
Het college levert een vergunning af aan Noura Bachiri voor het verbouwen van een woning in 3060 Bertem, Bosstraat 72, sectie A nr 582s3 onder volgende voorwaarden:
• De verkrijger van de huidige vergunning moet de beschadigingen aan het openbaar domein, als gevolg van de uitvoering van de vergunde bouwwerken, herstellen binnen de 30 dagen na het beëindigen van de (ver)bouwwerken. Er wordt aangeraden om een voorafgaande plaatsbeschrijving op te maken. Bij het ontbreken van een plaatsbeschrijving wordt aangenomen dat het openbaar domein geen gebreken vertoonde voor aanvang van de werken.
Artikel 3:
Deze beslissing wordt overgemaakt aan de aanvrager.
Zitting van 10 februari 2020
STEDENBOUWKUNDIGE MELDINGEN. AKTENAME MELDING VAN VALERIE FOLENS EN LUDO VERMANG VOOR HET VERBOUWEN VAN DE BESTAANDE BIJBOUW TOT LOUNGERUIMTE IN 3060 BERTEM, PAARDENSTRAAT 22, SECTIE C NR 483K2.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Een melding wordt verricht per beveiligde zending.
Het college van burgemeester en schepenen gaat na of de gemelde handelingen meldingsplichtig zijn of niet verboden zijn.
Als de handelingen meldingsplichtig en niet verboden zijn, neemt het college van burgemeester en schepenen akte van de melding. Ze bezorgt de meldingsakte per beveiligde zending aan de persoon die de melding heeft verricht binnen een termijn van dertig dagen vanaf de dag na de datum van ontvangst van de melding.
Als de handelingen verboden of niet meldingsplichtig zijn, stelt het college van burgemeester en schepenen de persoon die de melding heeft verricht binnen dezelfde ordetermijn daarvan in kennis. In dat geval wordt geen akte genomen en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven.
De handelingen mogen worden uitgevoerd de dag na de datum van de betekening van de meldingsakte.
Het college van burgemeester en schepenen kan in de meldingsakte voorwaarden opleggen. De voorwaarden mogen de melding niet onevenredig beperken of verbieden.
In afwijking mag als het hoofdgebouw is opgetrokken op of tegen de perceelsgrens, het aangebouwde bijgebouw ook opgetrokken worden op of tegen de perceelsgrens, tegen een bestaand aanpalend gebouw, als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het nieuw op te richten aangebouwde bijgebouw overschrijdt de bouwdiepte van het aanpalende gebouw niet. Voor de toepassing van dit artikel worden als bijgebouwen beschouwd: de fysiek aansluitende aanhorigheden die in bouwtechnisch opzicht een rechtstreekse aansluiting of steun vinden bij het hoofdgebouw.
Argumentatie
Niet van toepassing
De aanvraag is volledig en ontvankelijk. Het voorgestelde project is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften gevoegd bij het gewestplan Leuven.
De aanvraag is conform met het meldingsbesluit van 16 juli 2010 nl.:
Niet van toepassing
Indien de verhardingen opgenomen in de omgevingswerken meer dan 80 m² bedragen, moet hiervoor een omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college neemt akte van de melding van Valerie Folens en Ludo Vermang voor het verbouwen van de bestaande bijbouw tot een loungeruimte in 3060 Bertem, Paardenstraat 22, sectie C nr 483k2.
Artikel 2:
De meldingsakte wordt overgemaakt aan Valerie Folens en Ludo Vermang.
Artikel 3:
Deze melding wordt ingeschreven in het vergunningenregister.
Zitting van 10 februari 2020
STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNINGEN. VASTSTELLING VERGUNNINGSTOESTAND DORPSTRAAT 266 + 268 TE 3061 LEEFDAAL.
Feiten en context
Juridische gronden
Dit decreet stelt dat als er een inschrijving in het bevolkingsregister is vóór en tot 9 september 1984, er een vermoeden van vergunning van de woning is.
In dit decreet wordt het opdelen van een woning in meerdere woonentiteiten vergunningsplichtig.
Argumentatie
Een constructie in agrarisch gebied is vergund als zonevreemde woning als er een inschrijving is in het bevolkingsregister vóór en tot 9 september 1984.
De eerste inschrijving dateert van 17 april 1972 tot heden.
Deze woonentiteit is vergund als zonevreemde woning.
De eerste inschrijving dateert hier van 19 november 1979 tot heden
Deze woonentiteit is vergund als zonevreemde woonentiteit.
De eerste inschrijving dateert van 27 juni 2010 van Filip Borloo.
Deze inschrijving heeft geen betrekking op het moment van de splitsing van de woonentiteit 268. Filip Borloo is de zoon van de eigenaars van huisnummers 266 en 268. Tot 2010 had de zoon geen inschrijving nodig. De woning 268 is echter opgesplitst sinds 1984. Er werden toen nl. 2 EAN-nummers door Eandis/Fluvius gecreëerd.
Een EAN-nummer wordt alleen toegekend aan een aparte wooneenheid.
In 1984 was een opdeling in een meergezinswoning nog niet vergunningsplichtig, tenzij er vergunningsplichtige werken werden uitgevoerd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college beslist dat de woonentiteiten in 3061 Leefdaal, Dorpstraat 266, 268/0001 en 268/0101 vergund zijn op voorwaarde dat er geen vergunningsplichtige verbouwingswerken werden uitgevoerd.
Artikel 2:
Deze beslissing wordt opgenomen in het vergunningenregister en overgemaakt aan de heer Paul Borloo.
Zitting van 10 februari 2020
RECHT VAN VOORKOOP. VOORKOOPRECHT WONING TERVUURSESTEENWEG 75 TE 3060 BERTEM.
Feiten en context
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college van burgemeester en schepenen wenst zijn voorkooprecht voor de woning Tervuursesteenweg 75 te 3060 Bertem, afdeling 1 sectie C nummer 149s2, niet uit te oefenen.
Zitting van 10 februari 2020
WERKEN IN EIGEN BEHEER. BESPREKING WERKEN WZC SINT-BERNARDUS VOOR HET AANLEGGEN VAN EEN DEMENTIETUIN.
Motivering
Het wzc Sint-Bernardus te Bertem wil een dementievriendelijke tuin aanleggen voor zijn bewoners. Hiervoor dienen er aan de bestaande tuin en verhardingen aanpassingen te gebeuren alvorens daar beplanting kan gebeuren.
Yvan Tollet, hoofd technische dienst van het wzc Sint-Bernardus, vraagt of onze technische dienst met een minigraver enkele m2 graszoden zouden kunnen afgraven, sleuven graven voor hagen en compost aanvoeren. Het gaat hier echter om privédomein waarop gewerkt zou worden. De werkzaamheden zouden een halve tot een hele dag duren.
Bespreking
Gelet op de rol van het wzc in het project 'dementievriendelijke gemeente' i.s.m. gemeente en OCMW Bertem, verleent het college toestemming voor deze specifieke werkzaamheden op privédomein.
Zitting van 10 februari 2020
NUTSMAATSCHAPPIJEN. AANVRAAG TELENET VOOR HET PLAATSEN VAN EEN COAXKABEL MET BIJHORENDE GRONDWERKEN LANGS DE MEZENSTRAAT TE BERTEM.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
Het is belangrijk om de goede kwaliteit van het openbaar domein in stand te houden.
Werken aan nutsleidingen, hoe noodzakelijk die ook zijn, vormen altijd een bedreiging voor die kwaliteit. Het is aangewezen om goede afspraken te maken met de nutsmaatschappijen om de kwaliteit van het openbaar domein te waarborgen en om de hinder voor de buurtbewoners tot een minimum te beperken.
Daarom moeten bij uitvoering van werken van nutsmaatschappijen een aantal voorwaarden van de gemeente worden nageleefd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het college geeft toelating aan Telenet netaanleg, Antoon Catriestraat 18 te 9031 Drongen, om de werken overeenkomstig het bijgevoegde plan en onder de volgende voorwaarden uit te voeren:
Zitting van 10 februari 2020
TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING OP HET WEGVERKEER. GOEDKEURING MAATREGELEN N.A.V. ORGANISATIE MOUNTAINBIKETOCHT OP ZONDAG 8 MAART 2020 EN GEBRUIK PARKING BERTEM STATIE.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.
Argumentatie
Deze situatie brengt, behoudens onvoorziene omstandigheden, de openbare veiligheid niet in gevaar, maar kan niet worden uitgevoerd zonder het treffen van speciale verkeersmaatregelen.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Aan de aanvrager wordt toelating verleend om op zondag 8 maart 2020 tussen 7.30 uur en 20.00 uur in de gemeente Bertem een recreatieve mountainbiketocht te organiseren.
De volgende voorwaarden moeten strikt nageleefd worden:
Artikel 2:
Om deze activiteit mogelijk te maken en om alles veilig te laten verlopen, wordt op zondag 8 maart 2020 tussen 5.00 uur en 20.00 uur een parkeerverbod ingesteld op de parking Bertem statie. Het parkeerverbod dient minstens 48 uur voorafgaand aan de inname aangeduid te worden met verkeersborden E1 a en b met onderbord data en uren.
Zij zullen door de gemeentelijke diensten geplaatst en onderhouden worden zoals bepaald in het MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
Artikel 3:
De aanvrager moet deze activiteit 48 uur op voorhand kenbaar maken met (informatie)borden en de buurtbewoners minimum 48 uur op voorhand inlichten via een (nieuws)brief. Deze brief dient uiterlijk diezelfde dag te worden bezorgd aan de technische dienst van de gemeente Bertem.
Artikel 4:
De deelnemers aan de mountainbiketocht moeten voorrang verlenen aan de doortocht van de wielerwedstrijd "Brussel - Zepperen" via de Meerbeeksesteenweg, de Blokkenstraat en de Bredeweg (voorzien tussen 13.43 uur en 13.56 uur). Zij moeten de richtlijnen van de seingevers van de wielerwedstrijd strikt opvolgen.
De organisatie moet de deelnemers vooraf inlichten van het feit dat de mountainbiketocht tijdens de doortocht van de wielerwedstrijd "Brussel - Zepperen" tijdelijk wordt stilgelegd op de plaatsen waar zij de Meerbeeksesteenweg, de Blokkenstraat en de Bredeweg volgt of kruist.
Artikel 5:
Ter plaatse moeten de contactgegevens van de bereikbare verantwoordelijke organisator van de mountainbiketocht duidelijk zichtbaar aangebracht worden.
Artikel 6:
Dit besluit wordt van kracht op zondag 8 maart 2020 om 5.00 uur en het blijft van kracht tot zondag 8 maart 2020 om 20.00 uur.
Zitting van 10 februari 2020
TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING OP HET WEGVERKEER. GOEDKEURING MAATREGELEN DOORTOCHT WIELERWEDSTRIJD VOOR JUNIOREN "GROTE PRIJS DE KROON" OP ZONDAG 29 MAART 2020.
Voorgeschiedenis
• Schriftelijke aanvraag op 4 februari 2020van Wim Craps, handelend voor vzw Ijsewiel, Sint-Jansbergsteenweg 57A, 3040 Loonbeek, om op zondag 29 maart 2020 met hun wielerwedstrijd voor junioren "Grote prijs De Kroon" de gemeente Bertem te mogen doorkruisen.
Feiten en context
• Deze wielerwedstrijd voor juniores (U 19) op open omloop met 9 ronden van 9,6 km gaat door op 29 maart 2020.
• Het startuur is 15.00 uur aan de Beekstraat te Neerijse (ter hoogte van Brouwerij De Kroon), het vermoedelijk aankomstuur is 17.15 uur aan Wolfshaegen, ter hoogte van RVT Ter Meeren.
• Het parcours op het grondgebied van Bertem volgt de Bredeweg, de Blokkenstraat en de Nijvelsebaan (komende van en rijdende richting Neerijse).
• De koersdirecteur van deze wedstrijd is Craps Wim, Sint-Jansbergsteenweg 57A te 3040 Loonbeek, gsm-nummer: 0477 60 42 08, e-mailadres: Ijsewiel@gmail.com.
Juridische gronden
• Artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis.
• Artikel 130bis van de Nieuwe Gemeentewet
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.
• Wet van 8 juli 1964 betreffende de dringende geneeskundige hulpverlening.
• Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.
• Koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende het algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto’s, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.
• Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
• Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens.
• Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
• Wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen
• Koninklijk besluit van 28 juni 2019 houdende de reglementering van de wielerwedstrijden en van alle-terreinwedstrijden.
• Omzendbrief OOP45 van 4 november 2019 ter begeleiding van het koninklijk besluit van 28 juni 2019 tot reglementering van de wielerwedstrijden.
Adviezen
• Positief advies van de wegbeheerder inzake het gebruik van de gewestwegen.
• Positief advies van de politiezone Voer en Dijle.
Argumentatie
Deze organisatie brengt, behoudens onvoorziene omstandigheden de openbare veiligheid niet in gevaar, maar kan niet worden uitgevoerd zonder het treffen van speciale verkeersmaatregelen.
Bijlagen
• Parcours 2020 Grote prijs De Kroon.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Onder voorbehoud van de strikte naleving van de hieronder vermelde voorschriften wordt de toestemming verleend aan vzw Ijsewiel, Sint-Jansbergsteenweg 57A, 3040 Loonbeek tot doortocht van de wielerwedstrijd "Grote prijs De Kroon" op zondag 29 maart 2020 op het grondgebied van Bertem.
Parcours:
Passage op
het grondgebied tussen 15.00 uur en 17.15 uur komende vanuit de richting Neerijse.
Straatnamen
- Bredeweg
- Blokkenstraat
- Nijvelsebaan
Volgens het traagste tijdschema zal de wedstrijd het grondgebied van de gemeente Bertem verlaten omstreeks 17.15 uur in de richting van Neerijse.
Artikel 2: Verkeersmaatregelen en signalisatie
Op zondag 29 maart 2020 vanaf 15.00 uur tot 17.15 uur zullen n.a.v. de wielerwedstrijd "Grote prijs De Kroon" volgende verkeersmaatregelen van toepassing zijn:
• instelling van het eenrichtingsverkeer op 29 maart 2020, van 13.00 uur tot 19.00 uur, in volgende straten d.m.v. de verkeersborden C1 en F19:
- Bredeweg: rijrichting Bertem naar Korbeek-Dijle
- Blokkenstraat: rijrichting Bertem naar Korbeek-Dijle
- Nijvelsebaan: rijrichting Leuven naar Neerijse.
Het is enkel toegelaten te rijden in de richting van de wielerwedstrijd.
Weggebruikers zullen aan elk kruispunt verwittigd worden door middel van verkeersborden C1 en C31.
• parkeer- en stilstandverboden op het volledige parcours, op 29 maart 2020, van 12.00 uur tot 19.00 uur, door middel van verkeersborden E3, met onderborden van het type X.
Artikel 3: Veiligheid op de kruispunten
Naar aanleiding van deze wielerwedstrijd zullen tenminste 30 minuten voor de aanvang van de wedstrijd seingevers en politiemensen geplaatst worden op de volgende (kruis)punten:
• De instelling van seingevers op volgende kruispunten:
- Bredeweg - Bredeweg (kapel Vrebos)
- Bredeweg - Neerijsesteenweg
- Bredeweg - Cornelisberg
- Bredeweg - Overhoutsveld
- Bredeweg - Groeneweg
- Bredeweg - Poelstraat
- Blokkenstraat - Bredeweg
- Blokkenstraat - Delle
- Blokkenstraat - Blokkenstraat
- Blokkenstraat - Wijngaardberg
- Nijvelsebaan - Wijngaardberg
- Nijvelsebaan - Kosterberg
- Nijvelsebaan - Kleine Hollestraat
- Nijvelsebaan - Hollestraat
- Nijvelsebaan - Ruwaalstraat
- Nijvelsebaan - Begijnhof
- Nijvelsebaan - Kleine Broekstraat
• De instelling van politieambtenaren op volgende kruispunten:
- Neerijsesteenweg - Bredeweg
- Blokkenstraat - Delle
- Blokkenstraat - Nijvelsebaan
- Nijvelsebaan - Korbeekse Kerkstraat.
Artikel 4:
Omwonenden moeten minstens één week voor de wedstrijd ingelicht worden door middel van een bewonersbrief.
Artikel 5: Voorwaarden betreffende de algemene organisatie
1° koersdirecteur
De inrichters zullen een koersdirecteur aanduiden. De koersdirecteur moet meerderjarig zijn en zal handelen in naam van de organisator. Hij zorgt voor het goede verloop van de wielerwedstrijd.
Hij ziet erop toe dat de wedstrijdkaravaan en de publiciteitskaravaan de hen opgelegde voorwaarden naleven.
2° Veiligheidscoördinator
De inzet van de veiligheidscoördinator naast een koersdirecteur is verplicht voor wedstrijden in lijn. In andere wedstrijden kan de functie van koersdirecteur en veiligheidscoördinator door éénzelfde persoon uitgeoefend worden.
De veiligheidscoördinator moet meerderjarig zijn.
Hij staat in voor de risicoanalyse van het parcours, de mogelijke interactie tussen publiek en de karavaan, en de daaraan gekoppelde maatregelen teneinde de risico’s te beperken. Hij is verantwoordelijk voor de briefing van de signaalgevers (alsook de mobiele signaalgevers). Hij zorgt ervoor dat de interactie tussen de voertuigen, deelnemers en toeschouwers op een veilige manier verloopt.
De veiligheidscoördinator zal tijdens de wedstrijd in het bezit zijn van een nominatieve lijst van de ingezette signaalgevers.
3° Deelnemende renners
De deelnemende renners aan de wielerwedstrijd dienen de rijbaan of het gemarkeerd fietspad, zoals bedoeld in artikel 74 van de wegcode, te volgen. De motorvoertuigen van de wedstrijdkaravaan (en publiciteitsvoertuigen) mogen alleen de rijbaan volgen voorzien voor motorvoertuigen.
4° Seingevers
De organisatoren moeten zich laten bijstaan door de seingevers die de burgemeester onmisbaar acht voor het verzekeren van de veiligheid op de kruispunten of andere belangrijke of gevaarlijke punten die hij aanwijst op het parcours van de wedstrijd in zijn gemeente.
De burgemeester, in samenspraak met de korpschef, bepaalt hoeveel seingevers er nodig zijn.
5° Verzekering
De organisatoren moeten ten laatste acht weken voor de wedstrijd het bewijs leveren dat een verzekering afgesloten is om, bij ongeval naar aanleiding van of gedurende de wedstrijd, de geldelijke gevolgen van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid te waarborgen van de organisatoren zelf, de signaalgevers, de deelnemende renners en eenieder die gemachtigd is om de wedstrijd te volgen.
6° Parcours
Wanneer de wedstrijd dezelfde weg volgt als een andere wedstrijd of opnieuw op een reeds eerder gevolgde weg uitkomt, moet door de veiligheidscoördinator bijzondere voorzorgsmaatregelen genomen worden om mogelijke ongevallen te vermijden.
7° Openingsvoertuig / Sluitingsvoertuig.
Openingsvoertuig
Bij een wielerwedstrijd op een open omloop moet een openingsvoertuig op een voldoende veilige afstand voor de eerste renner uitrijden.
Op het dak van dit voertuig moet, op een voor tegenliggers goed zichtbare wijze, het gevaarbord A51 met onderbord "wielerwedstrijd" aangebracht zijn.
Het openingsvoertuig is tevens voorzien van een rode vlag, alsook een oranjegeel knipperlicht. De rode vlag (afmeting 50 cm breedte / 60 cm lang) wordt vooraan op de linkerzijde van het voertuig aangebracht. Het oranjegeel knipperlicht wordt zodanig geplaatst dat het vanuit alle richting zichtbaar is.
Sluitingsvoertuig
Bij een wielerwedstrijd op open omloop wordt de wedstrijdkaravaan gesloten door een sluitingsvoertuig. Dit voertuig is als volgt uitgerust.
Op het dak van dit voertuig moet, op een voor het achteropkomend verkeer goed zichtbare wijze, het gevaarsbord A51 met onderbord "Einde wielerwedstrijd" aangebracht zijn.
Het sluitingsvoertuig is tevens voorzien van een groene vlag, alsook een oranjegeel knipperlicht. De groene vlag (afmeting 50 cm breedte / 60 cm lang) wordt vooraan op de linkerzijde van het voertuig aangebracht. Het oranjegeel knipperlicht wordt zodanig geplaatst dat het vanuit alle richtingen zichtbaar is.
Opmerkingen:
- Indien het omwille van de plaatsgesteldheid of de aard van het terrein niet mogelijk is aan de verplichting te voldoen, kan het voertuig tijdelijk vervangen worden door een aan het terrein aangepast motorvoertuig dat enkel voorzien is met een rode vlag (voor het openingsvoertuig) of een groene vlag (voor het sluitingsvoertuig).
- Bij een wielerwedstrijd op een gesloten omloop volstaat het openingsvoertuig.
- In geval er een publiciteitskaravaan aanwezig is in de wedstrijd, zal deze eveneens voorafgegaan worden van een openingsvoertuig en achteraan afgesloten worden door middel van een sluitingsvoertuig. Beide voertuigen voldoen aan de hiervoor vermelde beschrijving (bord A51 op het dak, groene/rode vlag, oranjegeel knipperlicht), met uitzondering van de vermelding op het bord. Het openingsvoertuig vermeldt “PUBLICITEIT”. en het sluitingsvoertuig “EINDE PUBLICITEIT”.
8° Volgbewijs / Doorgangsbewijs
Elk motorvoertuig waarvan de bestuurder zich op het parcours van de wielerwedstrijd dient te begeven, op een tijdstip dat het parcours gereserveerd is voor de wedstrijd, dient hetzij over een volgbewijs, hetzij over een doorgangsbewijs te beschikken. Beide bewijzen worden ondertekend door de organisator.
Het volgbewijs laat de bestuurder toe te bewegen tussen het openings- en het sluitingsvoertuig. Het volgbewijs is van witte kleur en wordt duidelijk zichtbaar aan de voorzijde van het voertuig aangebracht. Het volgbewijs draagt de stempel van de gemeente van de referentieburgemeester.
Het doorgangsbewijs laat de bestuurder toe te bewegen in vooraf bepaalde afgesloten zones. Deze voertuigen mogen zich NIET bewegen tussen het openings- en sluitingsvoertuig. Het doorgangsbewijs is van gele kleur en wordt duidelijk zichtbaar aangebracht aan de voorzijde van het voertuig. Dit is NIET van toepassing op de voertuigen van politie- en hulpdiensten.
De grootte is een A4-formaat, behalve voor motorfietsen waar het een A5-formaat mag zijn.
9° Hulppost /Ziekenwagen
Tijdens alle wielerwedstrijden dient er in de aankomstzone minstens een adequaat uitgeruste hulppost ingericht te worden, met minimaal twee hulpverleners die minstens beschikken over een EHBO-certificaat.
Tijdens wielerwedstrijden verreden op open omlopen met minder dan 8 km, dient langs het parcours een ziekenwagen voorzien te worden.
Wanneer de ziekenwagen de wedstrijd NIET volgt, dient minstens één hulpverlener in een voertuig van de wedstrijdkaravaan de wedstrijd te volgen. Hij zal in rechtstreeks contact staan met de ziekenwagen langs het parcours en met de noodcentrale 112.
Tijdens wielerwedstrijden verreden op open omlopen met meer dan 8 km, dient één ziekenwagen de wedstrijd te volgen.
Tijdens wedstrijden in lijn volgen minimum twee ziekenwagens de wedstrijd.
10° Neutralisatie wedstrijd
De start van de wedstrijd moet uitgesteld worden of de wedstrijd moet zo snel mogelijk stilgelegd of geneutraliseerd worden wanneer er zich een noodsituatie voordoet of wanneer het veilig verloop niet meer gegarandeerd kan worden.
De koersdirecteur, de bevoegde overheden of de persoon die volgens de wet de hoedanigheid van OBP bezit, zijn gerechtigd tot het nemen van de beslissing om de start van een wedstrijd uit te stellen, de wedstrijd stil te leggen of te neutraliseren.
De wedstrijd kan slechts starten of hernomen worden wanneer het veilige verloop opnieuw gegarandeerd kan worden.
11° Wegwerpzones
Enkel in deze zone mag door de deelnemende renners afval weggeworpen worden. In deze zone is de organisator verantwoordelijke voor het inzamelen van het afval.
12° Naleving wegcode
Bij een wielerwedstrijd dienen alle leden van de wedstrijdkaravaan en de publiciteitskaravaan zich te houden aan de bepalingen van de wegcode met uitzondering van de verkeersregels die onverenigbaar zijn met gedragingen die eigen zijn aan wielerwedstrijden.
Alle leden van de wedstrijdkaravaan moeten te allen tijde de regels naleven met betrekking tot het verkeer op de spoorwegen alsook met betrekking tot bewaakte en onbewaakte overwegen zoals bepaald in de wegcode.
In de wedstrijdkaravaan mogen de motorvoertuigen niets slepen.
Artikel 6: Inbreuken
De inbreuken op de beschikkingen van dit politiereglement zullen gestraft worden met politiestraffen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.