Vergadering van 10 oktober 2017
GOEDKEURING VERSLAG VAN 8 MEI 2017.
Toelichting
Opmerkingen bij het verslag van vorige vergadering?
Bespreking
Er zijn geen opmerkingen bij het verslag.
Vergadering van 10 oktober 2017
VERVANGING LID BIBLIOTHEEKRAAD VOOR GBS ZONNEVELD.
Toelichting
Linda Vanderstappen neemt ontslag als lid van de bibliotheekraad. Zij zetelde hier voor de gemeentelijke basisschool 't Zonneveld maar is sinds begin september met pensioen. De school heeft Lies Van Rossen, leerkracht van GBS ’t Zonneveld, als vervanger aangesteld.
Voor vertegenwoordiger van de CD&V-fractie, Irene Stojinov, is nog geen vervanger gevonden.
Bespreking
Lies Van Rossen wordt verwelkomd in de vergadering.
Vergadering van 10 oktober 2017
RFID. STAND VAN ZAKEN VAN HET DOSSIER.
Toelichting
Een overzicht van de stand van zaken van het RFID-project:
Het taggen is intussen volledig afgerond. De vrijwilligers hebben de collectie van de bib van Bertem én van de bib van Leefdaal volledig onder handen genomen. Alle materialen werden voorzien van een tag.
Er zijn wat (communicatie)-problemen geweest rond het meubilair. Het standaardmeubilair bleek opeens niet standaard te zijn, de gewenste kleuren bleken niet leverbaar te zijn maar via een omweg dan toch weer wel, etc...
Daardoor was/is het erg moeilijk om een definitieve installatiedatum vast te krijgen. Er werd uitdrukkelijk gevraagd om een leveringsdatum rond half oktober, maar dat is door alle vertragingen zo goed als onmogelijk geworden.
Bespreking
Er worden geen verdere vragen gesteld.
Vergadering van 10 oktober 2017
RFID BIBLIOTHEEK. BESPREKING HERINRICHTING BIBLIOTHEEK BERTEM NAAR AANLEIDING VAN DE INSTALLATIE VAN ZELFUITLEENBALIES.
Toelichting
Door de omschakeling naar zelfuitleen is een herinrichting van de balie-omgeving noodzakelijk. Om een optimaal resultaat te bereiken, hebben de diensten bibliotheek en openbare werken samen een voorstel uitgewerkt.
De nieuwe inplanting heeft echter nogal wat gevolgen voor de rest van de schikking van de bibliotheek en daarom wordt een gefaseerd plan voorgelegd voor een totale aanpak van de bibliotheekinrichting. De uitvoering en vooral de uitgaven ervan kunnen over meerdere jaren gespreid worden.
Fase 1:
Aanpak balie-omgeving. De huidige balie verdwijnt en zal plaats maken voor zelfuitleenbalies, inleverkasten en een aansluitende infobalie.
Dit materiaal werd reeds opgenomen in de aanbesteding van 8 mei 2017.
- Voorziene levertijd en implementatie: tweede helft oktober.
- Noodzakelijk uit te voeren werken: aanpassing elektriciteitswerken, verplaatsen datakabels en verwijderen van de tweede inkomdeur om plaats te maken voor de alarmpoort.
Fase 2:
Aanpak bibliotheekruimte. De indeling van de bibliotheek moet overzichtelijker worden voor de klant. De afdelingen moeten logischer in elkaar overvloeien en er moet een optimaal gebruik worden gemaakt van de (ontoereikende) verlichting. Het contrast met de moderne inrichting van bib Leefdaal zou enigszins weggewerkt moeten worden.
- Noodzakelijk uit te voeren werken: verplaatsing rekken, het maken van een tablet voor rond een paal, het aanbrengen van een (gyproc?) scheidingswandje tussen de kleuterafdeling en de internethoek, het verlagen van een 4-tal metalen rekken, signalisatie verbeteren door zijpanelen op de rekken aan te brengen.
- Te plannen aankopen: 4 hoge krukken voor de afdeling adolescenten, een speelmat voor de peuterhoek, een gewone mat voor onder de leestafel, zijpanelen met signalisatie-aanduiding voor de rekken, verlichting voor op de leestafels (leeslampjes), de huidige mikmak van leestafels zouden kunnen vervangen worden door de grote houten tafel die momenteel in de keuken van de bib Leefdaal staat.
- Planning afhankelijk van mogelijkheden technische dienst.
Fase 3:
Aanpak personeelsruimte. Door de herinrichting van de balie komt er iets meer ruimte vrij in de personeelshoek. Om de geluidshinder, afkomstig van de sporthal, een beetje te milderen, wordt de tweede inkomdeur die verwijderd werd uit de ingang, gerecupereerd.
Er komt een personeelswerkplek bij omdat er nu soms eentje tekort is. Door de zelfuitleen verdwijnt er 1 computer aan de balie die bij zal gezet worden in de personeelsruimte. Er wordt ook meer afsluitbare opbergruimte (kasten met deuren) voorzien.
- Te plannen aankopen: lage rolluikkast met slot, hoge rolluikkast, zit-stabureautafel elektrisch instelbaar werkplek diensthoofd, ladeblok, rolgordijnen tegen inkijk en lichtinval.
- Planning afhankelijk van mogelijkheden technische dienst.
Bespreking
De grondplannetjes van de nieuwe inplantingen worden rondgedeeld en bekeken. De voorgestelde wijzigingen worden als zeer positief ervaren. Ook het feit dat er acties zullen worden ondernomen om de lawaaihinder van de sporthal te beperken, worden goed onthaald. Er wordt gevraagd of de bibliotheek zal sluiten voor de herinrichting. De bibiothecaris zegt dat ook de herinrichting van de bibliotheekruimte gefaseerd zal verlopen, wellicht in twee delen. Het zal afhankelijk zijn van hoeveel manschappen er ingezet kunnen worden door de technische dienst of het op één of meerdere dagen moet gebeuren.
Vergadering van 10 oktober 2017
BIBLIOTHEEKREGLEMENT. AANPASSING E-BOEKEN EN E-READERS.
Toelichting
Sinds 1 juli leent de bibliotheek e-boeken uit. Momenteel is er een kleine collectie e-boeken aangekocht (een 80-tal boeken). De collectie e-boeken is ook online raadpleegbaar via http://bertem.bibliotheek.be. Klanten kunnen ook een e-reader lenen van de bib of boeken uitlenen op een eigen e-reader (mits compatibel met onze software).
Het ontlenen van e-boeken en e-readers moet worden opgenomen in het uitleenreglement van de bibliotheek. Dit reglement zal door de klant eenmalig ondertekend worden, de eerste maal dat hij e-boeken uitleent, en handelt voornamelijk over het respecteren van de auteursrechten.
Bespreking
Het reglement rond het gebruik van e-readers en e-boeken wordt rondgedeeld en besproken. Er zijn geen (inhoudelijke) vragen over. Lucia Morris heeft reeds een e-reader ontleend en was, tot haar eigen verrassing, heel enthousiast.
Advies
Unaniem positief advies.
Vergadering van 10 oktober 2017
PROJECT TAALPUNT. TOELICHTING.
Toelichting
Sinds begin augustus heeft de bib een Taalpunt Nederlands.
Een Taalpunt ondersteunt mensen om Nederlands te leren en te oefenen. Ze voelen zich hier dan sneller thuis en hun kansen om goed mee te kunnen in de samenleving worden ook groter.
In het Taalpunt Nederlands vind je:
- boeken en cd-roms om Nederlands te leren,
- grammatica en spellingboeken,
- woordenboeken,
- luisterboeken,
- leesboeken in eenvoudige taal,
- krant in eenvoudige taal (Wablieft),
- informatieve boeken over de samenleving in Vlaanderen.
Een groot deel van deze materialen zijn een gift van de provincie, door de afschaffing kwamen een aantal wisselcollecties vrij en daarvan heeft de bib er 2 gekregen. Een ander deel hebben we aangekocht of was al aanwezig in de collectie.
Het Taalpunt bevindt zich voorlopig bij de collectie anderstalige boeken, de presentatie moet nog verbeterd worden (bv bewegwijzering).
Bespreking
De vergadering vindt dit een erg goed initiatief. De leerkrachten van de scholen wijzen erop dat er ook veel anderstalige kinderen in de scholen van Bertem en Leefdaal zijn. Diane Leys vraagt of er ook in de bib van Leefdaal een Taalpunt komt. De bibliothecaris zegt dat dat inderdaad de bedoeling is, er zijn al boekjes maar ze moeten nog verwerkt worden. De collectie is momenteel nog klein maar zal in de loop van de tijd nog aangroeien.
Vergadering van 10 oktober 2017
BOEKSTARTPROJECT. WIJZIGING AANPAK.
Toelichting
Er zijn een paar aanpassingen bij het 'Boekstart'-project, de boekpakketten voor peuters. Tot op heden kregen de ouders van kinderen van 6 maanden een eerste uitnodiging om naar de bib te komen. Op vertoon van de brief kregen de ouders dan een rugzakje met leesboekjes en leestips. Vanaf nu worden de uitnodigingen naar 1-jarigen verstuurd. De reden hiervoor is dat op 6 maanden de respons nogal laag bleef misschien wegens iets te vroeg. We mikken nu op 1-jarigen en hopen meer respons te krijgen.
Een tweede wijziging is dat kinderen van 15 maanden ook niet meer aangeschreven worden maar wel de 2-jarigen, wat een logische opvolging is (de tussenliggende periode is anders te kort, er zit maar 3 maanden tussen). Aan het concept zelf wijzigt niets.
Bespreking
Er zijn geen opmerkingen over. Schepen Greet Goossens wijst op een infodag op 14 november in bibliotheek Tweebronnen.
Vergadering van 10 oktober 2017
VARIAPUNTEN.
Toelichting
Vragenronde.
Bespreking
- EBS - eengemaakt bibliotheeksysteem:
Het is, na succesvolle samenwerkingsprojecten van de Vlaamse overheid met de provincies, een logische volgende stap in de ontwikkeling van de digitale bibliotheek. De verschillende bibliotheeksystemen zullen vervangen worden door één modern, gemeenschappelijk systeem. Dat zal de samenwerking tussen bibliotheken te versterken en nog een betere dienstverlening aanbieden aan de leners. Bovendien zal het onderhoud efficiënter en goedkoper zijn door het schaalvoordeel. Het consortium Brocade Library Services-Cipal IT solutions-Universiteit Antwerpen met derde entiteiten Cipal Schaubroeck en IMEC, het consortium Cevi-Infor (Vubis) en OCLC BV met derde entiteit HKA deden mee met aan de offertevraag.
Uiteindelijk werd het EBS door Cultuurconnect gegund aan het Nederlandse bedrijf OCLC/HKA. De Vlaamse bibliotheken zullen tussen 2018 en 2021 worden aangesloten, voor het laagste van de bestaande tarieven, nl. 0,24 euro per inwoner (Vlaams Brabant, Bertem betaalt nu 0.18/inwoner voor PBS + 0.06/inwoner voor content).
- Gebruikersonderzoek:
Er komt een herhaling van het gebruikersonderzoek uit 2004. Geleid door VVBAD in samenwerking met VUB. Aan de hand van een toevallige steekproef worden een aantal gebruikers van jouw bibliotheek uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen die peilt naar hun tevredenheid, aard van gebruik, zoekstrategieën, wensen, enzovoort. Alle deelnemende bibliotheken kunnen ook een tiental persoonlijke vragen aan de enquête toevoegen.
Na afloop krijgt je als deelnemer een gepersonaliseerd rapport met een analyse van de resultaten. Na een doorgedreven analyse zullen er ook conclusies komen op Vlaams niveau en wordt er mogelijk een online tool voorzien om de eigen resultaten te vergelijken met andere bibliotheken. Addertje onder het gras: 1000 euro voor gemeenten onder de 10 000 inwoners. De bibliotheken uit de regio die alvast meedoen: Kortenberg, Hoeilaart, Keerbergen, Holsbeek, Tervuren, Bierbeek, Rotselaar. Doen niet mee: Tremelo en Huldenberg.
De leden van de vergadering vinden deelname aan de enquête momenteel niet zinvol omdat de bibliotheek volop in transitie is. Door de op til zijnde herinrichtingswerken zouden de antwoorden van de gebruikers wat vertekend kunnen zijn.
De bibliothecaris zal dit advies zo doorgeven aan het college.
- Jeugdboekenweek: de leerkrachten vragen of er al informatie is over de auteurs die mogelijk zouden komen een lezing geven tijdens de jeugdboekenweek.
Momenteel is hier nog geen informatie over.
- Voorlezen tijdens de vakanties: er zou een planning opgemaakt moeten worden voor het voorlezen tijdens de komende schoolvakanties. Er zou worden voorgelezen op volgende data: 4 november (Leefdaal), 3 december (Bertem), 10 februari (Leefdaal). De bibliothecaris zal een oproep doen bij de leden van de bibraad.
- Is er al info over Toast literair?
Dit punt zal behandeld worden op de volgende vergadering.
VOLGENDE VERGADERING MAANDAG 4 DECEMBER 20 UUR BIB BERTEM
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.