ADVIES

Bibliotheekraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 9 januari 2018

 

Aanwezig:

Jan LorentWaarnemend voorzitter

Greet GoossensSchepenGEMBEL - OPEN VLD

Kathleen DuboisSecretaris

Arlette De PaepeLid raad

Diane LeysLid raad

Geurt BartenLid raad

Kris StouffsLid raad

Lies Van RossenLid raad

Lucia MorrisLid raad

Marleen De KeyzerLid raad

 

Verontschuldigd:

Gerda PutseysVoorzitter

Annemie LenaertsLid raad

Benny SergeantLid raad

Hadewych De SutterLid raad

Luc De SmetLid raad

Rob ParisisLid raad

 

Afwezig:

Ghislaine HemmerijckxLid raad

Kristel StroobantsLid raad

Marianne Vanden EndeLid raad

Mariet BuekenhoutLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

GOEDKEURING VERSLAG VORIGE VERGADERING.

 

Toelichting

Vragen en/of opmerkingen bij het vorige verslag?

 

 

Bespreking

Het verslag van 10 oktober 2017 wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

TOEKOMST BIBLIOTHEKEN EN REGIOWERK NA HET VERDWIJNEN VAN DE PROVINCIALE ONDERSTEUNING.

 

Toelichting

Op 13 november vond de laatste provinciale bibliotheekdag plaats. Naar aanleiding daarvan werd er vooral naar de toekomst van de bibliotheken gekeken.

Eerst was er een toelichting van Marleen Platteau, van het kabinet van Sven Gatz, over hoe Vlaanderen de toekomst ziet vanaf januari 2018 (bij het wegvallen van de provincies).

Men is vanaf het begin van de legislatuur begonnen met de afbouw van de bovenlokale ondersteuning, met de belofte dat Vlaanderen dit ging overnemen. Ondertussen zijn we al 3 jaar verder en behalve afbouw is er nog niet al te veel gebeurd. De ondersteuning van de provincie die nog met een jaar verlengd werd omdat Vlaanderen vorig jaar nog nergens stond, eindigt nu definitief vanaf 1 januari 2018. De volgende 2 jaar zal er een soort overbrugging zal zijn tot 2020, totdat er een nieuw decreet voor lokaal cultuurbeleid is, met een transitiereglement dat transversale en sectoroverschrijdende initiatieven ondersteunt. De bibliotheken moeten vooral met onderwijs, welzijn en zorgsectoren samenwerkingsverbanden aangaan. Middelen die vanuit de provincie “overgeheveld “ worden en die bedoeld waren voor de bovenlokale ondersteuning verdwijnen ergens zonder dat hierover verdere uitleg wordt gegeven. Dat geldt voornamelijk voor de provincie Vlaams Brabant. De afgelopen jaren was er bijvoorbeeld een regiopot van 10 000 euro per regio voor samenwerkingsverbanden, bij de overheveling naar Vlaanderen verdwijnt dit geld gewoon. Een rechtstreeks financieel verlies dus voor de bibliotheek/gemeente.

 

Dan was er ook een oproep om het bibliotheekcharter van de vakvereniging VVBAD te onderschrijven. Naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen wil de sector de openbare bibliotheek op de politieke agenda zetten met de campagne ‘een bib voor iedereen’. Je kan dit zelf steunen door je in te schrijven op de website http://www.bibvooriedereen.be/

 

Een derde item dat aan bod kwam was het Eengemaakt BibliotheekSysteem (EBS). Voor Vlaams Brabant zouden we pas in 2020 instappen. Het heeft te maken met hoge kosten die andere provincies betalen voor hun bibliotheeksysteem, en daar willen ze dus eerst vanaf (Vlaanderen neemt die kosten nu op zich). De jaarlijkse kostprijs voor het EBS zouden op hetzelfde niveau liggen als het huidige PBS (men heeft zich gebaseerd op de laagste bijdrage en dat was Vlaams Brabant). Er kunnen nog wat lokale kosten zijn, zoals aanpassing randapparatuur, eventueel herlabelen van materialen, aanpassingen aan internetverbindingen etc… Naar aanleiding van de overstap moeten we een grote database-opkuis doen om de conversie zo ‘proper’ mogelijk te hebben. Dit is iets waar we hier intern nu al een half jaar mee bezig zijn want Bertem heeft veel ‘ruis’ in de database door verschillende conversies in het verleden die nooit opgekuist werden.

Vanaf najaar 2018 krijgen we opleiding rond de nieuwe bibliotheekportalen. Voor het EBS wil men af van alle verschillende websites/blogs etc… en wil men dus voor alle bibliotheken een eigen webstek voorzien die allemaal hetzelfde van structuur zijn. We zullen dus wellicht volgend jaar of in 2019 van de Wordpressblog afstappen en overschakelen hierop.

Vanaf 2019 zal er ook een nieuwe werkingsvorm voor interbibliothecair leenverkeer komen. Vlaanderen neemt dit over en de subsidies zouden blijven bestaan.

 

Naar aanleiding van al dit bovenstaande en het wegvallen van de regiowerking, hebben we onderling echter wel al een paar initiatieven genomen. Zo zijn de bibliothecarissen van de gemeenten Tervuren, Hoeilaart, Huldenberg en Overijse en Bertem samen gaan zitten om eens te bekijken of we een regioverband kunnen starten naar analogie van de sportregio Druivenstreek. Het leek ons een goede manier om toch op te vangen wat wegvalt. Zo zouden we willen samenwerken op het vlak van communicatie, activiteiten, EBS, opleidingen en zaken die zich in de actualiteit voordoen.

 

 

Bespreking

Er zijn geen opmerkingen. 2018 zal moeten uitwijzen wat de specifieke impact zal zijn van het verdwijnen van de ondersteuning van de provincies zoals bijvoorbeeld het aanbieden van gratis lezingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

ONTLENEN BOEKEN VIA DE SCHOLEN: KLASPAS OF INDIVIDUELE KAART?

 

Toelichting

De scholen ontlenen regelmatig van de bibliotheek materialen met een klaspas. Soms blijven er ook materialen achter, die niet meer terugkomen naar de bibliotheek. De vraag is, wie dan verantwoordelijk is. De bibliotheek recupereert de geleden schade bij de school, maar leerkrachten vinden dat eigenlijk de leerling aansprakelijk is. De bibliotheek kan eigenlijk op twee manieren boeken ontlenen aan de scholen: via een klaspas (huidige systeem) of via de individuele lenerskaart. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen.

 

Noodzakelijke info vooraf: de bib kan slechts 1 pasje per persoon opmaken omdat we in netwerkverband werken en 1 persoon slechts over 1 pas kan beschikken, in het toekomstige systeem zal dat zelfs op rijksregisternummer zijn.

 

Voordeel gebruik klaspas:

- alles van 1 klas staat gegroepeerd op een lijstje, leerkracht behoudt het overzicht

- voor de bib ontstaan er geen discussies wat in klasverband en wat individueel werd uitgeleend

Voordeel gebruik individuele pas:

- materialen zijn recupereerbaar (we weten wie wat ontleent heeft)

 

Nadeel gebruik klaspas:

- materialen moeilijker recupereerbaar

Nadeel gebruik individuele pas:

- leerlingen die geen pas bij hebben kunnen niets ontlenen

- leerlingen ontlenen ook via thuis boeken, wat werd ontleend via de school en wat via thuis?

- school zal toestemming aan de ouders moeten vragen (gehandtekend) dat er een bibliotheekkaart aangemaakt mag worden, wat veel extra administratie zal geven

- leerkracht heeft geen overzicht meer wat leerlingen ontlenen

 

 

Bespreking

Wat het gebruik van de klaspas of individuele pas betreft, begrijpen de vertegenwoordigers van de scholen dat een individuele pas ook de nodige problemen zal geven en dat die oplossing niet zaligmakend zal zijn. Geurt Barten suggereert klaspassen aan te maken op leerlingnummer, dus bv. klaspas 3A/1, 3A/2, enz... Dit zou een oplossing kunnen zijn, maar komt eigenlijk wel op hetzelfde neer alsof leerkrachten op het uitleenbonnetje gewoon de naam van de betrokken leerling zou zetten naast het geleende boek. Op leerlingnummer is het uitgeleende materiaal voor de bib evenmin recupereerbaar bij de leerlingen en zal de bib toch bij de school aankloppen. De bibliothecaris zal wel eens informeren bij Cultuurconnect hoe zij de inschrijvingen op rijksregisternummer in het EBS zien en op welke wijze een klaspas dan zal ingeschreven worden.

Wat het opvorderen van de opgelopen boetes betreft, begrijpen de afgevaardigde leerkrachten van de scholen het standpunt van de bibliotheek. Er zal intern in de scholen hierover beter gecommuniceerd moeten worden met de ouders. De aanwezige leerkrachten gaan dit opnemen met hun schoolteam.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

LITERAIR ONTBIJT MET LEEN HUET.

 

Toelichting

Op zondag 21 januari houdt de bib, in samenwerking met Davidsfonds Bertem, een literair ontbijt in het kader van Toast literair. Auteur Leen Huet komt over haar boek Pieter Breugel spreken. Zij schreef met Pieter Bruegel de eerste echte biografie van de zestiende-eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed.

Deze lezing is in samenwerking met Davidsfonds Bertem in het kader van Toast Literair. Deze lezing is mét een ontbijt, inschrijven is daarom verplicht en kan via http://bertem.bibliotheek.be

 

Wanneer? Zondag 21 januari 2018

Waar? Gemeentehuis, zaal De Vleugt

Wie? Volwassenen

Prijs? 7 euro (kaarten te koop in de bibliotheek)

 

 

Bespreking

Het literair ontbijt blijkt een succes te zijn want de lezing is intussen volzet.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

VERKOOP CD-COLLECTIE GEPLAND IN JANUARI.

 

Toelichting

In december is de bibliotheek gestopt met het uitlenen van cd’s. Door de start van de RFID, moesten de cd's weg uit collectie wegens niet mee opgenomen in het tagplan en dus niet meer uitleenbaar. De muziekcollectie zal op zondag 28 januari te koop aangeboden worden aan 1 euro per cd.

 

Waar? Bib Bertem

Wanneer? Zondag 28 januari 2018, van 10 uur tot 12u30

Prijs? 1 euro/cd

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

INSTALLATIE RFID IN DE BIBLIOTHEEK: TOELICHTING WERKING.

 

Toelichting

De zelfuitleenbalies werden op 5 december geïnstalleerd. Na het doorlopen van een testfase waarbij alle mogelijke probleemgevallen worden gesimuleerd, kan de installatie effectief in gebruik genomen worden. De bibliothecaris toont de installatie en geeft toelichting bij het gebruik ervan.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 9 januari 2018

 

VARIA

 

Toelichting

- De vergaderdata in 2018 werden vastgelegd op 28 mei en 19 november.

- De bibliothecaris geeft een eerste (voorlopig) cijfer van het aantal uitleningen in 2017, definitieve cijfers volgen in het jaarverslag.

In totaal werden er 61 442 uitleningen geregistreerd. Voor Bertem: 51 039 en voor Leefdaal: 10 403. In 2016 bedroeg het totaal aantal uitleningen 59 088, er is dus een stijging met 2 354 uitleningen.

- Vraag van de school van Leefdaal naar de jeugdboekenweek: kan de bib een workshop 'Werken met greenscreen' komen geven aan de leerkrachten? Hierop kan zeker ingegaan worden. Ook de school van Bertem is vragende partij.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.