BURGEMEESTERBESLUITEN

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 26 oktober 2021

Van 16 uur tot 16.15 uur

 

Aanwezig:

Burgemeester:

Joël Vander Elst

 


Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2021

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING OP HET WEGVERKEER. GOEDKEURING MAATREGELEN I.V.M. HET UITVOEREN VAN BETON- EN POLIERWERKEN AAN HET GEMEENTEPLEIN TE 3060 BERTEM OP 29 OKTOBER 2021.

 

Voorgeschiedenis

         E-mail van Houben nv, Prins Bisschopssingel 36 bus 5 te 3500 Hasselt op 24 oktober 2021 met vraag om een signalisatievergunning voor het storten en polieren van de vloerplaat naar aanleiding van de bouwwerken op het Gemeenteplein te 3060 Bertem.

 

Feiten en context

         Deze werken gaan door aan het Gemeenteplein te 3060 Bertem op 29 oktober 2021.

         Aangezien de plaat gepolierd moet worden, is de uitvoering afhankelijk van het weer en moeten zij de werken om 6.00 uur kunnen aanvangen. Zij vragen een nachtvergunning om op 29 oktober 2021 om 6.00 uur te mogen starten met de betonstort, en om van 29 oktober 2021 op 30 oktober 2021 de vloerplaat te mogen polieren.

 

Juridische gronden

         Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

         Art. 1.3 van het Algemeen politiereglement van Bertem aangenomen door de gemeenteraad op 20 maart 2018. Herroepbare toelating/vergunning: De in deze verordening beoogde toelatingen en vergunningen worden precair en herroepbaar afgegeven, in de vorm van een persoonlijke en onoverdraagbare titel, die de gemeente niet aansprakelijk stelt. De begunstigden moeten zich strikt houden aan de voorschriften van de vergunning. De gemeente is niet aansprakelijk voor de schade die kan voortvloeien uit de - al dan niet foutieve - uitoefening van de bij de vergunning beoogde activiteit.

         Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968.

         KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         MB van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

         MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

         Raadsbesluit van 29 augustus 2016 over de retributie voor inname van het openbare domein bij werken.

         Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem 2)

         Artikel 6 van het Omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014.

Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan doen.

 

Adviezen

         Gunstig advies van Bart Grobben, 1ste hoofdinspecteur Politiezone Voer en Dijle - Wijkverantwoordelijke Bertem op 26 oktober 2021.

 

Argumentatie

Deze werken brengen, behoudens onvoorziene omstandigheden, de openbare veiligheid niet in gevaar, maar kunnen niet worden uitgevoerd zonder het treffen van speciale verkeersmaatregelen.

 

 

Bijlagen

         signalisatieplan Bertem Gemeenteplein.

 

Besluit

 

Artikel 1:

Aan de aanvrager wordt toelating verleend om met het oog op het uitvoeren van beton- en polietwerken aan het Gemeenteplein te 3060 Bertem het openbaar domein, met name  parkeerplaatsen in te nemen van 29 oktober 2021 tot 30 oktober 2021, een parkeerverbod in te stellen en verkeerssignalisatie te plaatsen volgens bijgevoegd signalisatieplan.

 

Artikel 2:

Tussen de werfzone en café 't Blok moet een parkeerverbod ingesteld worden om een vlotte doorgang voor voertuigen te garanderen.

 

Artikel 3:

De signalisatie zal door de aanvrager geplaatst en onderhouden worden zoals bepaald in het MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

 

Artikel 4:

Er wordt vergunning verleend om de betonwerken aan te vangen op 29 oktober 2021 om 6.00 uur, en de polierwerken uit te voeren tot na 22.00 uur. De werken moeten op zodanige wijze worden uitgevoerd dat er zo weinig mogelijk hinder ontstaat voor de omwonenden.

 

Artikel 5:

De omwonenden en het gemeentebestuur moeten door de aanvrager minstens 4 dagen voor de aanvang van de inname op de hoogte gebracht worden via een bewonersbrief.

 

Artikel 6:

De aanvrager moet, vooraleer de werken te starten, ter plaatse nagaan of er geen hindernissen of beletsels zijn die de werken eventueel zouden kunnen verhinderen. Indien het geval is, mogen de werken NIET uitgevoerd worden en moeten zijn zo spoedig mogelijk contact opnemen met het gemeentebestuur van Bertem en de Politiezone Voer en Dijle.

 

Artikel 7:

Op de werfzone moeten de contactgegevens van de verantwoordelijke van de werken en signalisatie duidelijk zichtbaar aangebracht worden.

 

Artikel 8:

Dit besluit wordt van kracht op 29 oktober 2021 en het blijft van kracht tot 30 oktober 2021.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2021

 

OMGEVINGSVERGUNNING. AFWIJKING GELUIDSNORMEN CHIRO DOERITSAN.

 

Voorgeschiedenis

  • Aanvraag van 25 oktober 2021 voor een uitzondering op de geluidsnormen opgenomen in Vlarem 2 van Limke Hendrickx wonende Bosstraat 42 te 3060 Bertem voor het organiseren van een fuif.

 

Feiten en context

  • De aanvrager vraagt een uitzondering tot 100 dB(A) voor de organisatie van een fuif die zal plaatsvinden ter hoogte van Sint-Franciscusberg 5 van 10 november 2021 om 19 uur tot 11 november om 4 uur.
  • De organisator van de muziekactiviteit kan een geluidsmeter aanvragen bij de provincie Vlaams-Brabant. Hij kan hiervoor een gemeentelijke subsidie aanvragen via de gemeentelijke website.

 

Juridische gronden

  • Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem 2)

o        Artikel 5.32.2.2bis: het college kan een muziekactiviteit in feestzalen en lokalen toelaten waarbij onder voorwaarden het maximale geluidsniveau van 85 dB(A) overschreden wordt.

o        Artikel 6.7.3.§3: het college kan een muziekactiviteit in een tent, in de openlucht, in bepaalde openbare inrichtingen en in private inrichtingen toelaten waarbij onder voorwaarden het maximale geluidsniveau van 85 dB(A) overschreden wordt.

  • Artikel 6 van het Omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014.
    Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan doen.
  • Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Argumentatie

In een tent, in de openlucht of in een andere openbare inrichting dan een openbare, ingedeelde inrichting en op private inrichtingen mag het maximaal geluidsniveau, voortgebracht door muziek, LAeq,15min 85dB(A) niet overschrijden tenzij de burgemeester hiervoor toelating heeft gegeven.

 

 

Bijlagen

         Digitaal loket_ Afwijking geluidsniveau bij een evenement is ingezonden door info@chirodoeritsan.be op 25.10.2021

 

Besluit

 

Artikel 1:

De burgemeester geeft toelating aan Limke Hendrickx om het maximale geluidsniveau van 85 dB(A) te overschrijden tijdens een fuif op 10 november 2021 vanaf 19 uur tot 11 november 2021 om 2 uur ter hoogte van Sint-Franciscusberg 5 te 3060 Bertem.

 

Artikel 2:

De exploitant dient de voorwaarden opgenomen in artikel 5.32.2.2bis §1 van Vlarem 2 strikt na te leven:

         maximale geluidsniveau: LAeq,15 min =95 dB(A)

         continu meten en zichtbaar maken van LAeq,15 min of LAmax,slow of gebruik geluidsbegrenzer conform Vlarem.

 

Artikel 3:

Deze toelating kan te allen tijde worden ingetrokken als blijkt dat de voorwaarden van de verleende toelating niet worden nageleefd of indien de organisatie van dit evenement niet verenigbaar is met de overheidsmaatregelen in het kader van de bestrijding van het COVID-19 virus.

 

Artikel 4:

De organisator dient uiterlijk 5 dagen voor het evenement een informatiebrief te bedelen bij de bewoners binnen een straal van 200 m van het evenement. Hierin moet een gsm-nummer vermeld zijn waarop omwonenden de organisator tijdens het evenement kunnen contacteren. Een exemplaar van de brief moet op hetzelfde ogenblik bezorgd worden aan het gemeentebestuur.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.