BURGEMEESTERBESLUITEN

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 11 mei 2021

Van 17 uur tot 17.10 uur

 

Aanwezig:

Burgemeester:

Joël Vander Elst

 


Overzicht punten

Zitting van 11 mei 2021

 

ONTGRAVING.

 

Voorgeschiedenis

         Schriftelijke aanvraag van 3 mei 2021 door Katty Laurent, Leestsesteenweg 32 te 2800 Mechelen voor de ontgraving van de stoffelijke resten van haar vader Charles Jean Laurent.

 

Feiten en context

         Op 17 september 2009 overleed Jossé Eugenie Lismont. Zij had geen wilsbeschikking over de wijze van teraardebestelling neergelegd en werd begraven in het columbarium (blok 2, rij 4, nr. 1) op het kerkhof van Bertem.

         Op 26 april 2021 overleed Charles Jean Laurent, weduwnaar van Jossé Eugenie Lismont. Hij werd begraven in het urnenveld (blok 8, rij 2, nr. 5) op het kerkhof van Bertem.

 

Juridische gronden

         Artikel 63 van het decreet lokaal bestuur
Naast zijn bevoegdheden voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en voor dringende politieverordeningen is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap tenzij die bevoegdheid uitdrukkelijk aan een ander orgaan van de gemeente is opgedragen.

         Het decreet op de begraafplaatsen van 16 januari 2004.

         Artikelen 12 en 27 van de politieverordening op de begraafplaatsen van 29 juni 2010.

 

Argumentatie

Op de begraafplaatsen kunnen meerdere personen begraven worden in één graf.

 

 

Bijlagen

         Aanvraag tot ontgraving

 

Besluit

 

Artikel 1:

De burgemeester geeft zijn toestemming tot de ontgraving en herbegraving van Jossé Eugenie Lismont op het kerkhof van Bertem.

 

Artikel 2:

De urne wordt opnieuw begraven op het kerkhof van Bertem, in het urnenveld blok 8, rij 2, nr. 5.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 11 mei 2021

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING. DIGITAAL VERGADEREN GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN 25 MEI 2021.

 

Feiten en context

         De eerstvolgende zittingen van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn staan gepland op dinsdag 25 mei 2021.

         De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaf in de commissievergadering Binnenlands Bestuur van 2 juni 2020 aan dat er een kader komt voor vergaderingen van lokale bestuursorganen vanaf september 2020. Dat vertaalt zich concreet in volgende richtlijnen die momenteel gelden:

º         Als er om gezondheidsredenen geen mogelijkheid is om fysiek te vergaderen, met pers en publiek erbij als er om gezondheidsredenen geen mogelijkheid is om fysiek te vergaderen achter gesloten deuren of als men de vergadering achter gesloten deuren niet kan livestreamen, kan de vergadering digitaal plaatsvinden. Daaraan zijn 3 voorwaarden verbonden:

          De digitale vergadering wordt vastgelegd in een burgemeestersbesluit (politieverordening) genomen op grond van artikels 134, §1 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet. Dit besluit motiveert waarom een veilige fysieke of hybride vergadering niet mogelijk is;

          Pers en publiek moeten de gemeenteraad kunnen volgen via een audiovisuele livestream. Een audiostream volstaat niet langer om aan de openbaarheid te voldoen. De webtoepassing van de gemeente communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.

          De procedure voor geheime stemming moet aan de noodzakelijke democratische voorwaarden voldoen.

 

Juridische gronden

         Artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet
De burgemeester is in het bijzonder belast met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten.
Onverminderd de bevoegdheden van de Minister van Binnenlandse Zaken, van de gouverneur en van de bevoegde gemeentelijke instellingen, is de burgemeester de verantwoordelijke overheid inzake de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

         Artikel 133bis van de Nieuwe Gemeentewet
Zonder op enige wijze afbreuk te kunnen doen aan de aan de burgemeester toegekende bevoegdheden, heeft de gemeenteraad het recht geïnformeerd te worden door de burgemeester over de wijze waarop deze de bevoegdheden uitoefent die hem zijn verleend krachtens artikel 133, tweede en derde lid.

         Artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

         Artikel 135, §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: (...)
het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.

         Artikelen 18 en 20 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.
De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing.

         Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

         Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Argumentatie

Het coronavirus COVID-19 brengt een urgent en ernstig risico voor de volksgezondheid met zich mee. Het virus lijkt zich via de lucht over te dragen van mens tot mens, via alle mogelijke emissies via de mond en de neus. Om die reden vormen de bijeenkomsten van personen, in besloten of overdekte plaatsen, een bedreiging voor de volksgezondheid.

 

Het aantal deelnemers, de intensiteit van het contact, de duur van het contact, de beslotenheid van de ruimte en de leeftijdsmix van de bevolking zijn relevante factoren om al dan niet te beslissen over maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van infectieziekten en meer bepaald van het COVID-19 virus. De federale overheid legt diverse maatregelen op in het kader van 'social distancing' als middel om het contact tussen besmette personen en niet-besmette personen te verminderen.

 

De meest recente cijfers en indicatoren van het Agentschap Zorg en Gezondheid tonen aan dat het aantal besmettingen met het COVID-19 virus nog steeds hoog is.

 

De burgemeester ziet zich dan ook genoodzaakt om bijkomende maatregelen te nemen in het kader van de openbare veiligheid en gezondheid teneinde de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan en in de mate van het mogelijke in te perken.

 

Hoewel de bijeenkomsten van de organen van het gemeentebestuur of het OCMW niet verboden zijn door federale of Vlaamse maatregelen, vindt de burgemeester het noodzakelijk om, teneinde de verspreiding van het virus te vertragen en te beperken, de fysieke samenkomst van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn op 25 mei 2021 te verbieden.

 

Het lokaal bestuur van Bertem beschikt over technologische mogelijkheden om een digitale of online vergadering van de bestuursorganen te organiseren. Deze mogelijkheden, die uitzonderlijk en specifiek zijn voor tijdens de federale fase, genieten op dit moment de voorrang om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Het is dan ook aangewezen om de gemeenteraad en de OCMW-raad online te organiseren, dus zonder dat een fysieke verplaatsing van de raadsleden nodig is. De vergadering van de raden zal dus gehouden worden via een conferencingsysteem en met behulp van het elektronisch systeem voor vergaderbeheer.

 

De algemene principes uit het decreet over het lokaal bestuur (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat, openbaarheid…) blijven van toepassing.

 

Om deze online zitting zo vlot als mogelijk te laten verlopen, moet aan de raadsleden ook de mogelijkheid worden geboden om vragen te stellen over de dossiers die op de agenda staan en zal hen gevraagd worden om vooraf aan te geven welke punten zij willen bespreken op de zitting.

 

Er wordt een audiovisuele opname gemaakt tijdens de zitting en de vergadering wordt audiovisueel en live gestreamd via het internet. De openbaarheid van de vergadering wordt daarmee gegarandeerd.

 

Deze manier van vergaderen en stemmen en de bijkomende mogelijkheden tot vragen stellen garandeert de best mogelijke uitoefening van de democratische rechten en prerogatieven van de raadsleden in de huidige situatie.

 

Deze verordening vervalt wanneer die niet op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad wordt bekrachtigd.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De zitting van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 mei 2021 zal digitaal plaatsvinden.

 

Artikel 2:

Bij de organisatie van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 mei 2021 worden volgende maatregelen in acht genomen:

         De raad wordt online gehouden door middel van het conferencingsysteem dat door het lokaal bestuur ter beschikking wordt gesteld.

         Elk raadslid wordt bij de uitnodiging voor de zitting verzocht om zijn/haar indicatieve stemmen vòòr aanvang van de zitting in te geven, met uitzondering van de agendapunten waarvoor geheim wordt gestemd. Deze indicatieve stemming staat open vanaf de verzending van de uitnodiging voor de zitting tot dinsdag 25 mei 2021 om 18 uur.

         De raadsleden worden verzocht om eventuele vragen over de dossiers die op de agenda staan, vooraf te stellen bij de indicatieve stemming van het overeenkomstige punt in het elektronisch systeem voor vergaderbeheer.

         De agendapunten die – vóór het afsluiten van de indicatieve stemming – door alle raadsleden zijn aangeduid als ‘niet meer te bespreken’, worden niet meer inhoudelijk behandeld tijdens de online vergadering.

         De raadsleden die een mondelinge vraag willen stellen, moeten dit indienen zoals bepaald in het huishoudelijk reglement.

         Om de openbaarheid van de zittingen te waarborgen, wordt de vergadering live gestreamd via het internet. De link wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.

 

Artikel 3:

Dit besluit wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad in de eerstvolgende zitting.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 11 mei 2021

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING DIGITAAL VERGADEREN. GOEDKEURING DIGITAAL VERGADEREN BCSD 27 MEI 2021.

 

Feiten en context

         De eerstvolgende zitting van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) staat gepland op 27 mei 2021.

 

Juridische gronden

         Artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet
De burgemeester is in het bijzonder belast met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten.
Onverminderd de bevoegdheden van de Minister van Binnenlandse Zaken, van de gouverneur en van de bevoegde gemeentelijke instellingen, is de burgemeester de verantwoordelijke overheid inzake de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

         Artikel 133bis van de Nieuwe Gemeentewet
Zonder op enige wijze afbreuk te kunnen doen aan de aan de burgemeester toegekende bevoegdheden, heeft de gemeenteraad het recht geïnformeerd te worden door de burgemeester over de wijze waarop deze de bevoegdheden uitoefent die hem zijn verleend krachtens artikel 133, tweede en derde lid.

         Artikel 134 §1 van de Nieuwe Gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

         Artikel 135, §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: (...)
het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.

         Artikel 20 en 110 van het decreet lokaal bestuur
Het bijzonder comité voor de sociale dienst vergadert regelmatig, op de dagen en uren die het bepaalt, en zo dikwijls als de behandeling van de zaken het vereist.
De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing.

         Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

         Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Argumentatie

Het coronavirus COVID-19 brengt een urgent en ernstig risico voor de volksgezondheid met zich mee. Het virus lijkt zich via de lucht over te dragen van mens tot mens, via alle mogelijke emissies via de mond en de neus. Om die reden vormen de bijeenkomsten van personen, in besloten of overdekte plaatsen, een bedreiging voor de volksgezondheid.

 

Het aantal deelnemers, de intensiteit van het contact, de duur van het contact, de beslotenheid van de ruimte en de leeftijdsmix van de bevolking zijn relevante factoren om al dan niet te beslissen over maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van infectieziekten en meer bepaald van het COVID-19 virus. De federale overheid legt diverse maatregelen op in het kader van 'social distancing' als middel om het contact tussen besmette personen en niet-besmette personen te verminderen.

 

De meest recente cijfers en indicatoren van het Agentschap Zorg en Gezondheid tonen aan dat het aantal besmettingen met het COVID-19 virus nog steeds hoog is.

 

De burgemeester ziet zich dan ook genoodzaakt om bijkomende maatregelen te nemen in het kader van de openbare veiligheid en gezondheid teneinde de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan en in de mate van het mogelijke in te perken.

 

Hoewel de bijeenkomsten van de organen van het gemeentebestuur of het OCMW niet verboden zijn door federale of Vlaamse maatregelen, vindt de burgemeester het noodzakelijk om, teneinde de verspreiding van het virus te vertragen en te beperken, de fysieke samenkomst van het BCSD van 27 mei 2021 te verbieden.

 

Het lokaal bestuur van Bertem beschikt over technologische mogelijkheden om een digitale of online vergadering van de bestuursorganen te organiseren. Deze mogelijkheden, die uitzonderlijk en specifiek zijn voor tijdens de federale fase, genieten op dit moment de voorrang om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Het is dan ook aangewezen om het BCSD online te organiseren, dus zonder dat een fysieke verplaatsing van de raadsleden nodig is. De vergadering van de raden zal dus gehouden worden via een conferencingsysteem en met behulp van het elektronisch systeem voor vergaderbeheer.

 

De algemene principes uit het decreet over het lokaal bestuur (termijn van oproeping, inzage in dossiers, tegensprekelijk debat…) blijven van toepassing.

 

Deze verordening vervalt wanneer die niet op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad wordt bekrachtigd.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De zitting van het bijzonder comité voor de sociale dienst van 27 mei 2021 kan niet fysiek in de gebouwen van het lokaal bestuur Bertem worden georganiseerd en moet via videoconferentie worden georganiseerd.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad in de eerstvolgende zitting.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2021
Overzicht punten

Zitting van 11 mei 2021

 

INNAME OPENBAAR DOMEIN. TOELATING VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN TERRAS TER HOOGTE VAN CAFÉ 'SPORTWERELD' IN DE KERKSTRAAT TE BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

         Tijdelijke politieverordening van 3 mei 2021 houdende vergunning aan Jeannine Frederickx om met het oog op het plaatsen van een terras het openbaar domein, met name de rijbaan en het voetpad, in te nemen aan de Kerkstraat te 3060 Bertem op 9 mei 2021, verkeerssignalisatie te plaatsen en een parkeerverbod in te stellen.

         Vraag op 10 mei 2021 van Jeannine Frederickx, handelend in naam van café 'Sportwereld', om voor de duur van de coronamaatregelen een terras te mogen opstellen in de Kerkstraat te Bertem ter hoogte van haar café in de Kerkstraat op zondagen en op feestdagen van 10.00 uur tot 14.00 uur, tussen Smisstraat en inrit Corbie.

 

Feiten en context

         Het uitgebreid terras met bijhorende verkeerssignalisatie en parkeerverbod op 9 mei 2021 is vlot verlopen.

 

Juridische gronden

         Artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet

De gemeenteraad maakt de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis.

         Artikel 130bis van de Nieuwe Gemeentewet
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

         Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968.

         KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

         MB van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

         MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

         Algemeen politiereglement van Bertem aangenomen door de gemeenteraad op 20 maart 2018, inzonderheid hoofdstuk 3, afdeling 3 en 5.

 

Argumentatie

Deze inname van het openbaar domein brengt, behoudens onvoorziene omstandigheden, de openbare veiligheid niet in gevaar maar kan niet worden uitgevoerd zonder het treffen van speciale verkeersmaatregelen.

 

Besluit

 

Artikel 1:

Aan aanvrager Jeannine Frederickx, handelend voor café 'Sportwereld', wordt toelating verleend om voor de duur van de coronamaatregelen gebruik te maken van het trottoir en de rijbaan tussen de Smisstraat en de inrit Corbie - de appartementen aan de Dorpstraat 179 - te 3060 Bertem om de opstelling van een terras mogelijk te maken op zondagen en op feestdagen van 10.00 tot 14.00 uur. De Kerkstraat wordt er dan volledig afgesloten, de Smisstraat wordt eenrichtingstraat richting Dorpstraat.

 

Artikel 2:

Voor de duur van deze vergunning zal er in de Kerkstraat tussen de Smisstraat en de inrit Corbie een parkeerverbod worden ingesteld.

Het parkeerverbod dient 48 uur voor de inname aangeduid te worden.

 

Artikel 3:

De weggebruikers zullen van deze regeling op de hoogte worden gebracht door middel van de verkeersborden:

         nadarhekken met het verkeersbord C3 aan het begin en aan het einde van de inname.

         C1 in de Dorpstraat aan het kruispunt met de Smisstraat.

         D1 in de Kerkstraat voor het kruispunt met de Smisstraat.

         E1 met onderbord type Xa en Xb en onderbord data en uren in de Kerkstraat tussen de Smisstraat en de inrit Corbie.

voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Zij zullen door de aanvrager geplaatst en onderhouden worden zoals bepaald in het MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg. Dit geldt evenzo voor de in dit MB vernoemde verlichtingstoestellen.

 

Artikel 4:

De garage van de appartementen aan de Dorpstraat 179 moet bereikbaar blijven.

 

Artikel 5:

Bewoners van de Kerkstraat, de Smisstraat en de Dorpstraat 179 worden ingelicht met een bewonersbrief.

 

Artikel 6:

De aanvrager moet, vooraleer de inname te starten, ter plaatse nagaan of er geen hindernissen of beletsels zijn die de inname eventueel zouden kunnen verhinderen. Indien het geval is, mag de inname NIET uitgevoerd worden en moeten zijn zo spoedig mogelijk contact opnemen met het gemeentebestuur van Bertem en de Politiezone Voer en Dijle.

 

Artikel 7:

Dit besluit wordt van kracht op maandag 12 mei 2020 en het blijft van kracht voor de duur van de coronamaatregelen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.